Εκδηλωσεις μνημης του Μακεδονικου Αγωνα απο το 10ο Δημοτικο Σχολειο Κομοτηνης

Προβολή ταινίας, εργασίες μαθητών και χοροί της Μακεδονίας

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908) πραγματοποιήθηκαν για μια ακόμη χρονιά στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής.

Σε μήνυμά της η Διευθύντρια του Σχολείου κ. Ελευθερία Σιώπη εξήγησε για τη σπουδαιότητα της εν λόγω επετειακής ημέρας πως πρόκειται για «έναν από τους πιο ηρωικούς και κρίσιμους αγώνες του μαχόμενου Ελληνισμού, καθώς από την έκβασή του κρίθηκε η διάσωση της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας. Δίχως αυτό το γεγονός, θα ήταν αδύνατη η απελευθέρωση και ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό λίγα χρόνια αργότερα».

Όσο για τις εκδηλώσεις που πραγματοποίησε το Σχολείο η κ. Σιώπη μετέφερε πως κατ’ αρχάς, το απόγευμα της Τετάρτης 12 Οκτωβρίου, και μέσα στο πλαίσιο της δράσης «Παιδί και Κινηματογράφος» που λειτουργεί φέτος στο σχολείο εντός του θεσμού των Εκπαιδευτικών Ομίλων, προβλήθηκε για γονείς και μαθητές στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου η κλασική ταινία «Παύλος Μελάς». Το πρωί της Πέμπτης 13 Οκτωβρίου, ημέρας του θανάτου του Παύλου Μελά,  πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο εκδήλωση που περιλάμβανε έκθεση έργων σχετικών με τον Μακεδονικό Αγώνα, παρουσίαση μαθητικών εργασιών που είχαν εκπονηθεί τις προηγούμενες μέρες (εμπνευσμένες από τα βιβλία «Τα Μυστικά του Βάλτου» της Πηνελόπης Δέλτα και «Παύλος Μελάς» της Ναταλίας Μελά), καθώς και εκτέλεση μακεδονικών χορών από ομάδα του Συλλόγου Εβριτών Ν.Ροδόπης. Η ομάδα εισήλθε στον χώρο του σχολείου υπό τη μουσική υπόκρουση του μελοποιημένου περίφημου ποιήματος του Κωστή Παλαμά «Σε κλαίει λαός» και χόρεψε ντυμένη με παραδοσιακές στολές από περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ η συνολική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή και πολλών μαθητών του σχολείου στο χορευτικό πρόγραμμα.

«Το σχολείο μας συνεχίζει και φέτος την παράδοση των τελευταίων χρόνων, μνημονεύοντας σημαδιακές ημέρες της Ιστορίας μας, εξυμνώντας τους ηρωικούς αγώνες του παρελθόντος, δίχως τη γνώση του οποίου δεν μπορούμε να έχουμε ούτε παρόν ούτε και μέλλον, και τιμώντας όσους έδωσαν κάποτε τη ζωή τους, ποτίζοντας με το αίμα τους το δέντρο της λευτεριάς» εξήγησε κλείνοντας η κ. Σιώπη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.