Τουρκια: O λαος μιλαει για «σφαγη», ο Ερντογαν για «πεπρωμενο»

Ο πρόεδρος Ερντογάν μίλησε για «πεπρωμένο» μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε ορυχείο της πόλης Αμάσρα στη βορειοδυτική Τουρκία, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τον χώρο του ορυχείου την επομένη της έκρηξης και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τις δηλώσεις του. Ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει επικριθεί επειδή συνέδεσε τους θανάτους των 41 ανθρακωρύχων στην έκρηξη στο ορυχείο με το «πεπρωμένο», λέγοντας ότι τέτοια ατυχήματα «θα υπάρχουν πάντα».

Τα σχόλια του Ερντογάν προκάλεσαν διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, με ορισμένους να περιγράφουν το ατύχημα στη βόρεια Τουρκία ως «σφαγή». Οι συγγενείς των νεκρών ισχυρίζονται ότι μπορούσαν να μυρίσουν αέριο για περισσότερο από μία εβδομάδα. Η έκρηξη της Παρασκευής στο ορυχείο της Μαύρης Θάλασσας άφησε πίσω της 28 τραυματίες.

Οι επίμαχες δηλώσεις του Ερντογάν

Ο Ερντογάν έκανε τις επίμαχες δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην περιοχή στην επαρχία Μπαρτίν το Σάββατο. «Είμαστε άνθρωποι που πιστεύουν στο σχέδιο του πεπρωμένου», είπε στους δημοσιογράφους, καθώς ήταν περικυκλωμένος από διασώστες. Τέτοια ατυχήματα «θα υπάρχουν πάντα, πρέπει να το γνωρίζουμε και αυτό», πρόσθεσε.

Οι αντιδράσεις

Το σχόλιο του Τούρκου προέδρου εξόργισε πολλούς. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου απαίτησε να μάθει: «Σε ποιον αιώνα ζούμε; Γιατί τα ατυχήματα ορυχείων συμβαίνουν μόνο στην Τουρκία;».

Ο Eμιν Κοραμάζ, ο οποίος ηγείται της Ένωσης Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων, απέρριψε την ιδέα ότι η έκρηξη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ατύχημα, ισχυριζόμενος στο Twitter ότι οι ανθρακωρύχοι είχαν σταλεί «εκατοντάδες μέτρα κάτω από τη γη χωρίς να ληφθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις, χωρίς επιθεώρηση και χωρίς να δημιουργούνται ασφαλείς συνθήκες».

Σε εξέλιξη οι έρευνες

Η επίσημη αιτία της έκρηξης δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. Οι αρχές ανέφεραν ότι οι Τούρκοι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα για τα αίτια της έκρηξης, με τα προκαταρκτικά ευρήματα να υποδηλώνουν ότι προκλήθηκε από μεθάνιο που σχηματίζει ένα εκρηκτικό μείγμα στα ανθρακωρυχεία.

Έκρηξη πένθους

Οι θυμωμένες οικογένειες υποψιάζονται ότι το αέριο μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο. Ο πατέρας ενός άνδρα γύρω στα 20 που σκοτώθηκε από την έκρηξη είπε  ότι ο γιος του ανέφερε επίσης ότι μύριζε αέριο για 10 ημέρες.

Στο χωριό Μακαράτσι, το οποίο έχασε τέσσερις άνδρες, μια γυναίκα δακρυσμένη είπε στον Ερντογάν στην κηδεία του αδελφού της: «Πρόεδρε, ο αδελφός μου ήξερε, είπε ότι υπήρχε διαρροή αερίου πριν από 10, 15 ημέρες. Είχε πει οτι σύντομα θα γίνει έκρηξη. Πώς γίνεται από αμέλεια; Είχε πει: θα μας σκάσουν εδώ… Το ήξερε.» Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP, μετά από μια στιγμή σιωπής, ο κ. Ερντογάν απάντησε: «Λυπάμαι για την απώλεια σας, ο Αλλάχ να δώσει υπομονή».

Περίπου 110 άνθρωποι βρίσκονταν στο ορυχείο την ώρα της έκρηξης της Παρασκευής, σχεδόν οι μισοί από αυτούς σε βάθος άνω των 300 μέτρων. Περίπου 58 άτομα που εργάζονταν στο ορυχείο όταν ξέσπασε η έκρηξη, διασώθηκαν ή βγήκαν μόνοι τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.