Ομοσπονδια Γονεων ΑΜΘ: «Δεν εχει βγει ο μηνας και ηδη ο μισθος εχει εξανεμιστει σε εγγραφες και διδακτρα»

Ανησυχία για ακρίβεια, θέρμανση, ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό

Τις αγωνίες και τους φόβους για τα ενδεχόμενα προβλήματα με τα οποία θα κληθεί να ‘ρθει αντιμέτωπη η σχολική κοινότητα της περιοχής, καταγράφει σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Η Ομοσπονδία σε παραλείπει να ευχηθεί καλή σχολική χρονιά σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, επισημαίνοντας πως «χάρη στις θυσίες και τους κόπους των γονιών, στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών και στην τιτάνια προσπάθεια των μαθητών κρατιέται όρθια η εκπαιδευτική διαδικασία».

Καταθέτοντας τις αγωνίες τον γονέων για τη φετινή σχολική χρονιά αναφέρεται αρχικά στο γεγονός  «ότι δεν έχει βγει ακόμα ο μήνας και ήδη ο μισθός έχει εξανεμιστεί σε εγγραφές και δίδακτρα για τα φροντιστήρια και μελετητήρια, εγγραφές και δίδακτρα για το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το χορό, τις καινούργιες τσάντες και κασετίνες, τα αθλητικά παπούτσια και τα μπουφάν. Και σφίξαμε τα δόντια μόλις αντικρύσαμε τη “λίστα”, γιατί οι τιμές στα σχολικά είδη φέτος έχουν εκτοξευθεί».

Ελλείψεις σε προσωπικό-ακατάλληλες συνθήκες-θέρμανση

Δίπλα στην ακρίβεια όμως που ταλανίζει τις οικογένειες, η Ομοσπονδία μεταφέρει τη διαπίστωσή της πως τα σχολεία άνοιξαν για άλλη μια χρονιά με κενές θέσεις δασκάλων, καθηγητών, παράλληλης στήριξης, τμημάτων ένταξης. Επίσης, όπως καταγράφει πολλά σχολεία έμειναν ασυντήρητα (Θάσος), δεν δημιουργήθηκαν νέα σχολικά κτίρια, με αποτέλεσμα την ενοικίαση πυλωτών και καταστημάτων (Αλεξανδρούπολη), ενώ τα ακατάλληλα κτίρια (Δράμα), οι συστεγάσεις σχολείων (Ξάνθη, Καβάλα) συνεχίζονται και προστίθενται και οι συγχωνεύσεις τμημάτων, τα υπερπλήρη τμήματα (Δράμα, Αλεξανδρούπολη).

Ανησυχία των γονέων υπάρχει όμως φέτος και για τη θέρμανση στα σχολεία με την Ομοσπονδία να αναφέρεται στις «απαράδεκτες οδηγίες για ορισμό “διοικητικού υπευθύνου για εξοικονόμηση ενέργειας” σε κάθε σχολείο, που δείχνει πού το πάνε, τι έρχεται το χειμώνα. Μαζί με την κατάσταση με την Covid-19 (που επί της ουσίας τα πρωτόκολλα του ΥΠΑΙΘ καλούν τους μαθητές να επιστρέφουν στις τάξεις ακόμα και με θετικό τεστ), την γρίπη, το άνοιξε-κλείσε των παραθύρων για αερισμό, την ενδεχόμενη ελλιπή θέρμανση, γεμίζουν ανησυχία γονείς και εκπαιδευτικούς».

Οι διεκδικήσεις

Η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών ΑΜΘ προτάσσει και για τη φετινή χρονιά τις διεκδικήσεις της στο Υπ. Παιδείας, την Περιφέρεια και τους Δήμους για:

  • Αύξηση στη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος λειτουργίας των σχολείων (θέρμανση, ρεύμα, ΔΕΚΟ, υλικοτεχνική υποδομή). Καμιά οικονομική επιβάρυνση των γονιών για τη λειτουργία των σχολείων.
  • Κατάργηση ΦΠΑ στους λογαριασμούς των σχολείων που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία τους και στερεί πόρους από τις υλικοτεχνικές υποδομές.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα σχολικά είδη.
  • Διεύρυνση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε όλους τους Δήμους της περιοχής μας και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης
  • Εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο με ευθύνη των Περιφερειών. Ειδική μέριμνα για τους μαθητές λυκείου της Ξάνθης που διανύουν 3 και 4  χλμ καθημερινά από και προς τα σχολεία τους, μιας και δεν προβλέπεται σχολικό λεωφορείο για αποστάσεις κάτω των 5χλμ.
  • Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Άμεση κάλυψη των κενών, για να μην φτάσουμε πάλι μέχρι το Δεκέμβρη-Γενάρη να περιμένουν τα παιδιά τους εκπαιδευτικούς τους.
  • Εξασφάλιση μόνιμου προσωπικού καθαριότητας πλήρους εργασίας σε κάθε σχολείο. Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου βοηθητικού προσωπικού (φύλακες, σχολικοί τροχονόμοι, τραπεζοκόμοι, κ.α).
  • Κανένα σχολείο χωρίς σχολικό ιατρό και νοσηλευτή, χωρίς σχολικό ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας.
  • Κανένας μαθητής χωρίς κάλυψη παράλληλης στήριξης.
  • Πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία.
  • Μόνιμος δάσκαλος σε κάθε ολοήμερο τμήμα για την εξασφάλιση της σταθερής παιδαγωγικής σχέσης και μελέτης των μαθητών.
  • Δωρεάν προγράμματα αθλητικής και πολιτιστικής δράσης στα σχολεία τις απογευματινές ώρες.
  • Κεντρικό πανελλαδικό σχέδιο για ανέγερση σύγχρονων νέων σχολείων. Αραίωση των μαθητών στα τμήματα (έως 15 μαθητές ανά τμήμα).
  • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
  • Μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα test για τον covid στη σχολική κοινότητα με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του κράτους. Καμία επιβάρυνση των γονιών για την υγεία των παιδιών μας.

«Τα αιτήματά μας αυτά είναι αυτονόητα το 2022! Είναι αιτήματα που διασφαλίζουν, ότι τα παιδιά μας θα περνούν τη μισή τους ζωή σε ένα περιβάλλον αξιοπρεπές κι ευχάριστο, ότι τα παιδιά μας θα έχουν όλα ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση» επισημαίνει η Ομοσπονδία και καταλήγει υπογραμμίζοντας: «διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, για το σχολείο των πραγματικών αναγκών. Μαζικοποιούμε τους Συλλόγους Γονέων. Ειδικά φέτος που είναι χρονιά αρχαιρεσιών σε όλους τους Συλλόγους Γονέων κάνουμε ακόμα πιο ισχυρή τη δύναμη που έχουμε εμείς οι γονείς για τα όνειρα και τις ανάγκες των παιδιών μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.