Η εισοδος της πλατειας, το χαος με τα μηχανακια και μια προταση που μπορει να αμβλυνει τις προβληματικες καταστασεις

Οι φωτογραφίες, που επισυνάπτονται, περιγράφουν κατά ένα μικρό μόνο μέρος το χάος που επικρατεί στην κεντρική είσοδο της πλατείας τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Οι εικόνες με τα αυτοκίνητα, που συνήθως παρκάρουν ανενόχλητα στην είσοδο της πλατείας, είναι οικείες σε όσους περνούν συχνά από το σημείο και πολλάκις έχουμε καταγράψει σχετικές στις σελίδες του «ΠτΘ». Φωνή βοώντος εν τη ερήμω, όμως, δυστυχώς…
 
Εξίσου όμως ενοχλητικό είναι και το σκηνικό αναρχίας, που συντίθεται από τα δεκάδες δίκυκλα τα οποία συνωστίζονται σε λιγοστά τετραγωνικά μέτρα στην είσοδο ακριβώς της κεντρικής πλατείας. Αντιλαμβάνεται κανείς τι εικόνα διαμορφώνει ένας ξένος, που πιθανόν επισκέπτεται για πρώτη φορά την Κομοτηνή, όταν αντικρίζει το σκηνικό αυτό στο σημείο που αποτελεί- ή θα έπρεπε κανονικά να αποτελεί- τη βιτρίνα της πόλης μας.
 
Προβληματισμό όμως και αγανάκτηση, πέρα και πάνω από την οποιαδήποτε αισθητική υποβάθμιση, προκαλεί η διαπίστωση ότι εξαιτίας της συγκεκριμένης κατάστασης ταλαιπωρούνται αφόρητα όσοι τυχαίνει να χρησιμοποιούν το πεζοδρόμιο ή τον ποδηλατόδρομο, που καταλήγει στο συγκεκριμένο σημείο, και ιδίως οι μαμάδες με τα καροτσάκια και τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Ουκ ολίγες φορές στη διάρκεια κάθε ημέρας τα σημεία κυρίως πέριξ του περιπτέρου και του καφενείου «Καμενίδης» καταλαμβάνονται από άναρχα σταθμευμένα μηχανάκια, οι ιδιοκτήτες των οποίων ούτε τις διαβάσεις πεζών σέβονται, αλλά ούτε και τις ράμπες αναπήρων, ενώ δεν δείχνουν καν μια στοιχειώδη ευαισθησία να αφήσουν επαρκή κενά ο ένας από τον άλλο.
 
Όλο αυτό βέβαια απορρέει και από το γεγονός ότι οι προβλεπόμενες διαγραμμίσεις, που θα προειδοποιούσαν και θα αποθάρρυναν τους επίδοξους παραβάτες, απουσιάζουν από τα επίμαχα σημεία, καίτοι πρόκειται για κεντρικά και τα πλέον πολυσύχναστα τις πόλης. Στον αντίποδα, δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι, αν υπήρχαν διαγραμμίσεις και απαγορευτικά, θα συμμορφώνονταν όσοι δημιουργούν αυτήν την χαώδη κατάσταση.
 

Πάντως, μια ενδιαφέρουσα πρόταση, που τέθηκε υπόψιν μας από επαγγελματία και καλό είναι να τύχει της προσοχής των αρμοδίων του δήμου Κομοτηνής, αφορά στον καθορισμό ενός ειδικού χώρου για τη στάθμευση των δικύκλων, παραπλεύρως της εισόδου της πλατείας. Γιατί όχι προς αυτόν τον σκοπό να διατεθεί μία ή δύο θέσεις στάθμευσης ή να αναπροσαρμοστούν τα σημεία φορτοεκφόρτωσης, για ένα εξασφαλιστεί ένας ικανός χώρος, μερικών μέτρων δηλαδή, που θα προορίζεται αποκλειστικά για τα μηχανάκια.
 
Στο σκεπτικό της επίμαχης πρότασης υπάρχει ορθώς η παραδοχή ότι εκ των πραγμάτων ένας μεγάλος αριθμός δικύκλων θα έχει ανάγκη και θα αναζητεί καθημερινά «καταφύγιο» κοντά στην είσοδο της πλατείας. Και τούτο γιατί κατά πρώτον πέριξ της εισόδου αλλά και παραπλεύρως, επί της οδού Ορφέως, λειτουργούν αρκετές επιχειρήσεις που κάνουν διανομές κατ’ οίκον με μηχανάκια. Επιπροσθέτως, πολλοί είναι οι συμπολίτες μας που κάνουν τακτική χρήση δίκυκλου, αντί αυτοκινήτου, για τις μετακινήσεις τους στο κέντρο της πόλης, πράγμα προφανώς θεμιτό κι επιδοκιμαστέο. Επομένως, είναι υπαρκτή η ανάγκη να προσδιοριστεί ένα συγκεκριμένος χώρος για τα δίκυκλα, ώστε η στάθμευσή τους να γίνεται οργανωμένα, χωρίς να θίγει την εικόνα της πόλης και χωρίς να μετατρέπει σε μαρτύριο της διελεύσεις των υπόλοιπων χρηστών του κέντρου.
 
Κι εδώ μπορεί να εμφανιστεί κανείς δύσπιστος ως προς την αποτελεσματικότητα του μέτρου, με την επίκληση της κακής νοοτροπίας που αποδίδεται συχνά στους κατόχους των δικύκλων, ωστόσο εφόσον δεν δημιουργηθούν κίνητρα βελτίωσης με τέτοιου είδους παρεμβάσεις, τότε είμαστε καταδικασμένοι να παραμείνουμε ες αεί στο ίδιο έργο θεατές. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.