Η αναγεννηση  του φασισμου

Το άρθρο αποτελεί μέρος της παρέμβασης των φοιτητών του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας στο πλαίσιο του μαθήματος «Κριτική ΚΕ και μειονότητες»

Μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με τις απώλειες και τα πλήγματα που επέφεραν οι ναζιστικές και φασιστικές αντιλήψεις, η παγκόσμια καταδίκη αυτών ήταν αναμενόμενη. Ωστόσο σήμερα, στην πολιτική σκηνή της σύγχρονης Ευρώπης παρατηρείται και πάλι επάνοδος του φασισμού.

Αυτό γίνεται αντιληπτό μέσω των κοινωνικοπολιτικών εκφράσεων των κομμάτων, ειδικότερα σε μία κρίσιμη περίοδο για το ευρωπαϊκό σύνολο το οποίο μαστίζεται από οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα.

Η συνεχής άνοδος την ανεργίας, το μεταναστευτικό ζήτημα, ο πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη εντός, σχεδόν, ευρωπαϊκών συνόρων ο οποίος ξεκίνησε με πρόφαση τον φασισμό και οι επιπτώσεις που έχουν επιφέρει τα παραπάνω στα κράτη μέλη, συμβάλλουν στην αύξηση των φασιστικών αντιλήψεων και ιδεών.

Μέσα από αυτές αποκλείονται ποικίλες κοινωνικές ομάδες, παρατηρούνται ακραία σκηνικά βίας είτε λεκτικής είτε σωματικής, ενώ το μεγαλύτερο πλήγμα έγκειται στην δημοκρατία.

Παράλληλα μέσω αυτού, παρεμποδίζεται η ελεύθερη έκφραση της ταυτότητας του κάθε ανθρώπου και η έντονη παρουσία των «Εμείς» και «Αυτοί». Γίνεται φανερό ότι η επικράτηση τέτοιων ιδεολογιών πλήττει την βασική αρχή της δημοκρατίας, η οποία είναι η ισότητα.

«Φωτεινές» περιπτώσεις

Η οικονομική κρίση του 2009 και οι επιπτώσεις της ήταν αρκετά για να εμφανιστεί και πάλι ο φασισμός στην πολιτική σκηνή της χώρας μας.

Το μεγάλο ποσοστό που συγκέντρωσε το φασιστικό κόμμα της «Χρυσής Αυγής» στις εκλογές του 2015 είναι το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω. Αντίστοιχες περιπτώσεις της επανόδου του φασισμού παρατηρείται σήμερα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με χαρακτηριστικότερο και πιο πρόσφατο το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό 41,5% στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, έναντι του αντιπάλου της και επανεκλεγέντα πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Στο ίδιο «μήκος κύματος» η συντριπτική επικράτηση του Ορμπαν στην Ουγγαρία, για πολλοστή φορά, η μεγάλη άνοδος και συμμετοχή του ακροδεξιού VOX στην κυβέρνηση της Ισπανία, ενώ αντίστοιχα υψηλά ποσοστά εμφανίζουν ακροδεξιών καταβολών κόμματα σε Σκανδιναβία, Πολωνία, Αυστρία κ.α.

 Παρόλα αυτά γεγονός στην Ελλάδα αποτελεί η καταδίκη της «Χρυσής Αυγής» ως εγκληματική οργάνωση, που για ένα μεγάλο αριθμό πολιτών, αποτέλεσε και γεγονός αφύπνισης σε σχέση με τα διαμειβόμενα.

 Μπορεί όμως αποφάσεις όπως αυτή να είναι η αρχή της εξάλειψης παρόμοιων των αντιλήψεων;

Ο χρόνος είναι αυτός που θα «απαντήσει» στο ερώτημα, ωστόσο μόνο με συλλογική προσπάθεια και αφήνοντας πίσω τα λάθη του παρελθόντος είναι εφικτή η κοινωνική αλλαγή, διότι η ιστορία επαναλαμβάνεται κι εμείς συνεχώς το ξεχνάμε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.