«Γιορτη των Καρπων» με 20 τοπικους παραγωγους

Μια νέα προσέγγιση στα τοπικά προϊόντα φέρνουν η Ομάδα Πρωτοβουλίας Τ.Ο.Ρ.Α. και ο Μικρός Διάκοσμος

Να αναδείξουν τα προϊόντα της περιοχής και να ενισχύσουν την τοπική καταναλωτική συνείδηση θέλουν τα μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας Τ.Ο.Ρ.Α. και ο Μικρός Διάκοσμος έχοντας καλέσει περίπου 20 τοπικούς παραγωγούς που θα συμμετάσχουν στην «Γιορτή των καρπών» την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016 στον πολυχώρο Μικρός Διάκοσμος, στην Παραλία Ιμέρου.
 
Το πρόγραμμα της γιορτής, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Μαρωνείας Σαπών, περιλαμβάνει ζύμωμα από παιδιά ψωμιού από το πρώτο σιτάρι της χρονιάς, το οποίο και θα ψήσουν σε παραδοσιακό φούρνο και θα ακολουθήσει παράσταση θεάτρου σκιών με θέμα «Ιερογαμία Στάφυλου μετά Ελαίας» από τον Γιάννη Βουλτσίδη. Η βραδιά θα κλείσει με ρεμπέτικη μουσική και χορό, ενώ στο γύρω χώρο θα υπάρχουν παραγωγοί που θα εκθέτουν τα προϊόντα τους για να τα ανακαλύψουν οι παρευρισκόμενοι. 

Δημιουργώντας τοπική καταναλωτική συνείδηση 

Όπως σημείωσε το μέλος της Τ.Ο.Ρ.Α. κ. Κοσμάς Παπαχρήστου η εκδήλωση αυτή συντάσσεται με τους στρατηγικούς σκοπούς της Ομάδας Πρωτοβουλίας τόσο για την προαγωγή των τοπικών προϊόντων στον τόπο μας ώστε να δημιουργηθεί μια συνείδηση στήριξης τους από την τοπική κοινωνία, όσο και με την γνωστοποίηση αυτών των τοπικών προϊόντων στην κοινωνία. «Δεν είναι δεδομένο ότι όλοι οι συντοπίτες μας και όλοι οι Κομοτηναίοι γνωρίζουν τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα που παράγουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά. Για αυτό και μαζί με τον Γιάννη Βουλτσίδη στο Μικρό Διάκοσμο θα προάγουν με αυτή τη γιορτή τους καλλιεργητές, του παραγωγούς με αυτά τα τοπικά προϊόντα που θα βρίσκονται σε έκθεση στο χώρο, και τα οποία όσοι βρεθούν εκεί την Παρασκευή θα μπορούν να δοκιμάσουν για να τα γνωρίσουν αλλά και να κρίνουν την ποιότητά τους.
 
Η «Γιορτή των καρπών», την οποία οι διοργανωτές φιλοδοξούν να καταστίσουν θεσμό, αποτελεί για την Τ.Ο.Ρ.Α. το επόμενο βήμα, μετά την εκδήλωση για την αλλαγή των καλλιεργειών που είχαν πραγματοποιήσει, για τη δημιουργία της τοπικής καταναλωτικής συνείδησης στην περιοχή μας, για αυτό και ο κ. Παπαχρήστου κάλεσε το κοινό να προσέλθει την Παρασκευή. «Είναι μια εναλλακτική λύση κάποιος που βρίσκεται στην περιοχή του Ιμέρου να παρακολουθήσει αυτή την εκδήλωση και να διασκεδάσει ταυτόχρονα», σημείωσε, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι πρωτοβουλίες αυτού του είδους θα μπορέσουν να αλλάξουν και τη νοοτροπία μας, φέρνοντας ως παράδειγμα την Κρήτη, όπου οι κάτοικοι έχουν αγκαλιάσει και προωθούν τα τοπικά προϊόντα. «Δε νομίζω ότι οι Ροδοπίτες είναι διαφορετικοί από τους Κρητικούς» συνέχισε ο κ. Παπαχρήστου.
 
«Αυτό μπορεί να κατακτηθεί, και προς αυτό το σκοπό μπορούμε να συμβάλλουμε όλοι μαζί» παρατήρησε εκφράζοντας τη χαρά εκ μέρους των διοργανωτών που σε αυτό το κάλεσμα του Τ.Ο.Ρ.Α ανταποκριθήκαν περίπου 20 παραγωγή με την ευχή στην επόμενη Γιορτή να αυξηθεί ο αριθμός τους.
 
Οι παραγωγοί που θα λάβουν μέρος στη Γιορτή θα εκθέσουν κυρίως προϊόντα του πρωτογενή τομέα, όπως μέλι, λάδι ψυχρής απόσταξης από τη Νέα Πέτρα, τυροκομικά, ψωμί από δίκκοκο σιτάρι, γλυκά, τουρσί και άλλα προϊόντα που παράγονται στον τόπο μας και η πρώτη τους ύλη είναι από την περιοχή μας. 

Γιορτή με υλική και πνευματική διάσταση 

Μια γιορτή καρπών στην πνευματική και την υλική τους διάσταση χαρακτήρισε την εκδήλωση ο κ. Γιάννης Βουλτσίδης, τονίζοντας πως καρποί είναι τα φρούτα, η επεξεργασία, η μεταποίηση αλλά και οι τέχνες. «Κάποτε ταξίδευαν για να έρθουν στην Ελλάδα, να επισκεφτούν τη σχολή του Πλάτωνα, του Επίκουρου. Ήταν ένα σχολείο πολιτισμού η Ελλάδα και αυτό υποτίθεται ότι θέλουμε να γίνει πάλι, και κάποιοι το προσπαθούμε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος για να προσθέσει πως στις 8 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί μια γιορτή με «χαρακτήρα» στο Μικρό διάκοσμο, ξεκινώντας στις 7.00 το απόγευμα με το τελετουργικό ψήσιμο του ψωμιού από το νέο σιτάρι, μαζί με παιδιά που θα φτιάξουν με τη ζύμη φεγγάρια και ήλιους, συμβολικά σχήματα που έχουν σχέση με την παραγωγή. Πρόκειται για μια τελετή του νέου καρπού, στο «περιβόλι της Δήμητρας» όπως χαρακτήρισε την Θράκη, η οποία, τόνισε, θα πρέπει να μείνει περιβόλι.


 
Μετά την τελετή, στις 20.30 ο Μικρός Διάκοσμος έχει ετοιμάσει ένα δρώμενο με ζωντανή μουσική, θέατρο σκιών και αφήγηση μέσα από το οποίο οι θεατές θα γνωρίσουν τον κύκλο της παραγωγής. «Κάνουμε την ιερογαμία του Στάφυλου μετά Ελαίας, τι γινόταν δηλαδή στα ελευσίνια μυστήρια, ιερογαμία του Διονύσου με την Περσεφόνη. Είναι συνδέσεις αυτά» σημείωσε, τονίζοντας πως το Τ.Ο.Ρ.Α. μαζί με το Μικρό Διάκοσμο δημιουργούν συνδέσεις. Μετά το δρώμενο λαϊκοί αφηγητές θα διηγηθούν μύθους γύρω από τον κύκλο του ψωμιού, ενώ η βραδιά θα συνεχίσει με Λαϊκή Μουσική, αλλά και το ροκ συγκρότημα των Milleners.
 
Ο κ. Βουλτσίδης τόνισε πως η όλη προσπάθεια αποσκοπεί στην ενίσχυση της τοπικής παραγωγής, κάτι που γινόταν παλιά στα πανηγύρια, που είχαν ένα κύκλο ζωής, αλλά τώρα έχουν χάσει αυτόν τον χαρακτήρα. «Αυτά πάμε να επαναφέρουμε, στους αγεωγράφητους καιρούς μας» σημείωσε, εκφράζοντας την άποψη πως η περιοχή μας πρέπει να στηριχτεί στα τοπικά προϊόντα και τον πολιτισμό. 

Τα παιδιά μαθαίνουν το ζύμωμα 

Την ιδιαίτερη σημασία του γεγονότος ότι τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με το ζύμωμα και θα κατανοήσουν τη διαδικασία της παρασκευής του ψωμιού, τόνισε το μέλος του Τ.Ο.Ρ.Α. κ. Κούλα Παπαδριέλη. Όπως ανέφερε, της είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, κάποτε που ρώτησε κάποια παιδάκια από πού βγαίνει το γάλα, όταν της είπαν από το εργοστάσιο, για αυτό και θεωρεί πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα υπάρξει ουσιαστική ζύμωση των παιδιών, με το ζύμωμα. «Θα έρθουν εκεί, θα πλάσουν όπως είπε ο Γιάννης, και θα καταλάβουν ότι το ψωμί δεν είναι απλά ένα καρβέλι που το παίρνουμε από το φούρνο».
 
Όσο για την γενικότερη προσπάθεια του Τ.Ο.Ρ.Α., σημείωσε πως η ζωή όλων είναι σε μια αναπροσαρμογή, έχοντας σε πολλές περιπτώσεις αφεθεί να περιμένουμε από τις κυβερνήσεις. Για αυτό και πιστεύει πως η συμμετοχή και οι δράσεις όλων είναι πάρα πολύ σημαντικές, και αυτές είναι πιθανό να μας οδηγήσουν όλους προς το καλύτερο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.