Γυρισματα ντοκιμαντερ στην παλια συνοικια των Εβραιων της Κομοτηνης

Στην Κομοτηνή έφεραν τον Ιταλό σκηνοθέτη Gianmarko D’ Agostino τα ίχνη της οικογένειάς του, μέλη της οποία ανήκαν στην Εβραϊκή κοινότητα της

Με ξεναγό τον ερευνητή Βασίλη Ριζαλέο στην ιστορία της πόλης

Στην Κομοτηνή, για τα γυρίσματα ντοκιμαντέρ που αφορούν την ιστορία της οικογένειάς του, μέλη της οποίας ανήκαν στην εβραϊκή κοινότητα της Κομοτηνής που βρήκε φριχτό τέλος στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, βρέθηκε ο Σκηνοθέτης Gianmarko D’ Agostino  με ξεναγό τον κ. Βασίλη Ριτζαλέο.

Ο κ. D’ Agostino ζει στην Ιταλία, στην πόλη της Φλωρεντίας, και ξεκίνησε να ερευνά την ιστορία της μητέρας του, η οποία τον έφερε στην Αδριανούπολη και την Κομοτηνή.

Η οικογένεια της μητέρας του, ήταν εβραϊκή και κατοικούσε στην Αδριανούπολη, όμως μία κοπέλα από αυτήν παντρεύτηκε και ήρθε στην Κομοτηνή, όπου κατοικούσε με το σύζυγο της στην Εβραϊκή συνοικία.

Χάρη στον κ. Ριτζαλέο, σημείωσε, κατάφερε να διασταυρώσει τις πληροφορίες που είχε τα προηγούμενα χρόνια, και κατάφερε να τον βοηθήσει, και να ανακαλύψει φανταστικά πράγματα για αυτή.

Ήδη έχει επισκεφτεί την πατρίδα της οικογένειας του, με το επώνυμο Τολέντο, την Αδριανούπολη, όπου δεν μπόρεσε να βρει πολλά στοιχεία, παρά μόνο τους τάφους των προπαππούδων του σε ιστοσελίδα.

Έτσι αυτό που ξεκίνησε σαν μια μικρή έρευνα για την οικογένειά του, εξελίχθηκε σε ντοκιμαντέρ στο οποίο αναζητά την οικογένεια, την οποία φέρνουν πίσω στη ζωή.

Όπως ανέφερε ο κ. Ριτζαλέος από την πλευρά του, γνωρίστηκαν εντελώς τυχαία με τον κ. D’ Agostino διαδικτυακά, μιας και ασχολείται με την εβραϊκή κοινότητα, και αφού συνδέθηκαν ξεκίνησαν μια φιλία που αποδίδει πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο, στη συγγενή της μητέρας του που ζούσαν εδώ μέχρι το 1943, μια οικογένεια με δύο μικρά παιδιά, όταν οι Βούλγαροι τους συγκέντρωσαν και χάθηκαν όλοι στο ολοκαύτωμα.

Έτσι έκαναν μια βόλτα στην Κομοτηνή, στα σημεία που ζούσαν οι Εβραίοι, όπως στην οδό Μιχαήλ Καραολή, την παλιά οδό Μακκαβαίων, την γειτονιά στην οποία ζούσαν πολλοί από τους εβραίους της Κομοτηνής, όπου μίλησαν για την ιστορία της Εβραϊκής κοινότητας στην Κομοτηνή, και την ταίριαζαν με την ιστορία της οικογένειάς του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.