Σμηνη ακριδων στην Ανατολικη Ροδοπη

Μεγάλες ζημιές σε βαμβάκια, τριφύλλια και άλλες καλλιέργειες

Προβλήματα σε καλλιέργειες στην Ανατολική Ροδόπη έχουν δημιουργήσει σμήνη ακρίδων, τα οποία έχουν εντοπιστεί στην ευρύτερη περιοχή της Κρωβύλης και των Ασκητών, και τα οποία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, τουλάχιστον το φετινό καλοκαίρι, όταν οι ακρίδες έχουν φτάσει στην ωριμότητα.

Όπου προσγειώνονται τα σμήνη, οι καταστροφές είναι σημαντικές, μιας και οι ακρίδες πλήττουν σιτηρά, αλλά κυρίως καλλιέργειες που έχουν τρυφερά μέρη, όπως βαμβάκια, οπωροκηπευτικά, και άλλα αφήνοντας τα φυτά εντελώς κατεστραμμένα.

Στις περιοχές που επισκέφτηκαν τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της ΑΜΘ, σημείωσε ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος κ. Νίκος Κολάτσος, εντόπισαν ζημιές τόσο σε βαμβάκια, όσο και σε τριφύλλια, και το σμήνος δεν γνωρίζουμε που μπορεί να προσγειωθεί, μιας και η κίνησή του εξαρτάται μεταξύ άλλων από τις καιρικές συνθήκες και τον αέρα.

Τώρα το μόνο που μένει για φέτος είναι ή να περάσει η γενιά, ή οι φυσικοί εχθροί, όπως τα πουλιά κ.α. να μειώσουν το σμήνος αυτό. Σε κάθε περίπτωση πάντως χρειάζεται προσοχή ώστε να αντιμετωπιστούν οι ακρίδες σε πρώιμο στάδιο την επόμενη χρονιά.

Νωρίς η καταπολέμηση των ακρίδων

Όπως τόνισε ο κ. Κολάτσος, πλέον είναι αργά για την καταπολέμησή τους τη φετινή χρονιά. Η Υπηρεσία ειδοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, και επισκέφτηκαν της πληγείσες περιοχές, όπου διαπίστωσαν πως οι ακρίδες έχουν βγάλει φτερά και πετούν κανονικά, κάτι που καθιστά την καταπολέμησή τους πρακτικά αδύνατη.

Η καταπολέμηση των ακρίδων, τόνισε, θα πρέπει να γίνεται νωρίτερα, όταν αυτές δεν έχουν ωριμάσει πλήρως.

Οι ακρίδες συνήθως γεννούν στο έδαφος μια φορά το χρόνο, και τα αυγά μένουν εκεί μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο, όταν και ανάλογα με τις συνθήκες επωάζονται.

Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται τόσο στα χωράφια, μιας και οι γεωργικές εργασίες καταστρέφουν τα αυγά, όσο στα βοσκοτόπια, όπου βγαίνουν μαζικά, τρώνε στις εκτάσεις αυτές και στη συνέχεια γίνονται σμήνη.

Απαραίτητη η επιφυλακή από όλους

Εκεί θα πρέπει να προσέξουν του χρόνου, τόνισε ο κ. Κολάτσος, σε συνεργασία κυρίως με τους κτηνοτρόφους, για να μπορέσει να γίνει η καταπολέμηση νωρίς, με τα συνεργεία που συγκροτούν οι Δήμοι και δίνουν κατευθύνσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Ήδη ενημέρωσαν τους Δημάρχους, για να γνωρίζουν, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι πλέον δεν έχει μείνει κόσμος στην ύπαιθρο.

Παλιά που υπήρχε περισσότερος κόσμος στην ύπαιθρο γενικότερα και ειδικότερα κτηνοτρόφοι, εντόπιζαν νωρίς το πρόβλημα, ειδοποιούσαν και μπορούσε να γίνει καταπολέμηση νωρίς.

Άλλωστε όπως μεταφέρθηκε και στα μέλη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, το πρόβλημα με ακρίδες, σε πολύ μικρότερο βαθμό, υπήρχε και πέρυσι και πρόπερσι, όμως δεν ειδοποιήθηκε η υπηρεσία, ώστε να κάνει έλεγχο μήπως προληφθεί το θέμα. Για αυτό και τόνισε πως πλέον, θα πρέπει και οι αγρότες και όσοι ασχολούνται στην ύπαιθρο να έχουν το νου τους και να ειδοποιούν μόλις εντοπίσουν ακρίδες σε νεότερα στάδια, ώστε να γίνει καταπολέμησή τους.

Όπως τόνισε ο κ. Κολάτσος, τα μέλη της υπηρεσίας τους κάνουν ελέγχους σε περιοχές που είναι γνωστό ότι μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα, όμως δεν μπορούν να ελέγξουν όλες τις περιοχές για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Όσο για αποζημίωση για τις ζημιές, αυτή μάλλον θα είναι δύσκολη, γιατί αφενός δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ (που δεν καλύπτει εντομολογικές προσβολές γενικότερα) εκτός και αν υπάρξει μέριμνα μέσω των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ), που όμως θεωρείται δύσκολο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.