Τοπιο στην ομιχλη οι φετινες βασεις

Οι μεγάλες αλλαγές στο σύστημα των Πανελληνίων εξετάσεων καθιστούν αδύνατες τις προβλέψεις - Τονίζουν οι υπεύθυνοι πέντε φροντιστηρίων της Κομοτηνής

Έωλες φαίνεται να είναι όλες οι προβλέψεις για τις φετινές βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μιας και οι πολλαπλές αλλαγές που επήλθαν στο σύστημα εξετάσεων, με κύρια την μείωση του αριθμού των μαθημάτων από 6 σε 4, τις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα μηχανογραφικά και τις σχολές που μπορούν να δηλώσουν οι υποψήφιοι, αλλά και η κατάργηση των μορίων από τον προφορικό βαθμό έχουν δημιουργήσει ένα νέο τοπίο, το οποίο όμως είναι «βυθισμένο στην ομίχλη».
 
Προσπαθώντας να ρίξει λίγο φως μέσα σε αυτή την ομίχλη της αβεβαιότητας, η οποία πυκνώνει μέσα από την παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών πριν την ανακοίνωση των βάσεων, δημιουργώντας άγχος και ανησυχία στους υποψηφίους, ο ΠτΘ μίλησε με πέντε υπεύθυνους φροντιστηρίων οι οποίοι κατέθεσαν τις εκτιμήσεις τους για το πώς βλέπουν αυτοί, με οδηγό την εμπειρία και γνώση τους, να διαμορφώνεται το τοπίο.
 
Κοινός τόπος ήταν ότι οι μεγάλες αλλαγές που έγιναν σε όλα τα επίπεδα δεν επιτρέπουν την ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων, μιας και τα δεδομένα της περυσινής χρονιάς φέτος εκπαραθυρώνονται αφήνοντας στη θέση τους το άγνωστο.
Για αυτό οι περισσότεροι είναι επιφυλακτικοί αλλά και συνιστούν στους υποψηφίους να μην ακούν τις φήμες και τις υποθέσεις, αλλά με ηρεμία να δουν τους βαθμούς τους και να επιλέξουν τις σχολές που θέλουν. 

Ανέστης Στρατιάδης, Φροντιστήριο «Πολυδύναμο» «Είμαστε σε μια χρονιά – μεταβατική περίοδο»


«Έχουμε μόνο αποσπασματικά πληροφορίες για βαθμολογίες από τα εξεταστικά κέντρα, χωρίς να υπάρχουν στατιστικές μελέτες για να βγάλουμε ακριβή συμπεράσματα» σημείωσε ο κ. Ανέστης Στρατιάδης από το Φροντιστήριο «Πολυδύναμο» τονίζοντας πως το γεγονός ότι έχουν μειωθεί τα μαθήματα, από έξι σε τέσσερα, καθώς και η κατάργηση των μορίων του προφορικού βαθμού, κάνει πολύ δύσκολο να καθορίσει κανείς πώς αυτό θα επηρεάσει τις βάσεις.
 
«Έτσι είμαστε σε μια χρονιά που θα έχουμε μια διερεύνηση, μια μεταβατική περίοδο για αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί στις προβλέψεις μας» τόνισε, σημειώνοντας πως ίσως μπορεί να γίνει κάποια εκτίμηση για τις Ιατρικές Σχολές λόγω και ζήτησης και θεμάτων όπου αναμένεται κάποια άνοδος, με μικρές τάσεις ανόδου σε οικονομικές σχολές και πτώσεις στα παιδαγωγικά και τη θεωρητική κατεύθυνση, αν και για ακόμη μια φορά τόνισε πως πρόκειται για πολύ πρόωρες εκτιμήσεις καθώς χρειάζονται συγκεκριμένα στοιχεία στατιστικά από τα κέντρα για να ξεκινήσουν να βγάζουν απτά συμπεράσματα. 

Σάκης Λιπορδέζης, Φροντιστήριο «Ορόσημο» «Του χρόνου και μόνο με τις νέες βάσεις θα μπορούμε να συγκρίνουμε και να βγάλουμε συμπεράσματα»


Την πλήρη έλλειψη στοιχείων για οποιαδήποτε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά τόνισε ο κ. Σάκης Λιπορδέζης από το Φροντιστήριο «Ορόσημο», τονίζοντας πως μόνο με βάση τα φετινά αποτελέσματα θα μπορούν να ξεκινήσουν να κάνουν προβλέψεις και πάλι με μεγάλη επιφύλαξη.
 
«Άλλαξαν τα μαθήματα, άλλαξε ο αριθμός που δίνουν οι υποψήφιοι, τα πάντα έχουν αλλάξει, οπότε με βάση αυτό θα πάρουμε τα βαθμολογικά στοιχεία και σε συνδυασμό με τις δηλώσεις των μηχανογραφικών που θα κάνουν οι υποψήφιοι, τότε μόνο θα μπορούμε να κάνουμε κάποιες εκτιμήσεις. Του χρόνου και μόνο με τις νέες βάσεις θα μπορούμε να συγκρίνουμε και να βγάλουμε συμπεράσματα καθώς μιλάμε για μια νέα, τελείως διαφορετική κατάσταση η οποία θα οικοδομηθεί φέτος».
 
Παρόλα αυτά ο κ. Λιπορδέζης αναφέρθηκε σε μια μελέτη που φαίνεται να έχει ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για τους βαθμούς των μαθηματικών φέτος, όπου αναζητείται ο λόγος για την φαινομενική πτώση των βαθμολογιών στα μαθηματικά παρόλο που τα θέματα ήταν θεωρητικά ευκολότερα.
 
Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη όπως εξήγησε ο κ. Λιπορδέζης πέρυσι όσοι ήθελαν να περάσουν στην Ιατρική, που συνήθως είναι οι κορυφαίοι στις βαθμολογίες, έγραφαν Μαθηματικά ανεβάζοντας το μέσο όρο, φέτος όμως που οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν μαθηματικά, μπορεί με ευκολότερα θέματα να έχουμε χαμηλότερες βαθμολογίες, τόνισε ο κ. Λιπορδέζης, σημειώνοντας πως αυτά φαίνεται να είναι τα πιο εκπληκτικά στοιχεία από τη μέχρι τώρα βαθμολόγηση των γραπτών. 

Τούλα Σαρρή, Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης «Τούλα Σαρρή» «Το τοπίο θα ξεκινά να ξεκαθαρίζει μόλις δούμε τις βαθμολογίες»


Εξαιρετικά επιφυλακτική για τις φετινές βαθμολογίες εμφανίστηκε και η κ. Τούλα Σαρρή, από το Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης Τούλα Σαρρή, σημειώνοντας και αυτή πως η αλλαγή του αριθμού των μαθημάτων, οι αλλαγές στις κατευθύνσεις και στις δυνατότητες οι υποψήφιοι να δηλώνουν σχολές αλλά και η απαλοιφή του προφορικού βαθμού δημιουργούν εντελώς καινούρια δεδομένα.
 
Έτσι θεωρεί πως οποιαδήποτε πρόβλεψη για τις βάσεις είναι παρακινδυνευμένη αυτή τη στιγμή, με το τοπίο να ξεκινά να ξεκαθαρίζει μόλις δούμε τις βαθμολογίες, όπου και θα υπάρχουν κάποια στατιστικά ώστε να φανεί που πηγαίνει η κατάσταση. 

Νίκος Νικολαΐδης, Φροντιστήριο «Μεθοδικό» «Με τα φετινά τέσσερα μαθήματα ο κάθε βαθμός αξιολογείται πολύ περισσότερο»


«Είναι κακό να προσπαθούμε να προβλέψουμε τις βάσεις σε σχέση με τις περυσινές» σημείωσε ο κ. Νίκος Νικολαΐδης, από το Φροντιστήριο Μεθοδικό, τονίζοντας πως πρόκειται για εντελώς καινούριο σύστημα, στο οποίο αλλιώς υπολογίζονται οι βαθμοί και οι συντελεστές βαρύτητας, ενώ φέτος δεν προσμετράται ο προφορικός βαθμός.

Τα στοιχεία, επισήμανε, είναι ιδιαίτερα ρευστά αυτή την περίοδο, αν υπολογίσει κανείς μάλιστα πως στα φετινά τέσσερα μαθήματα ο κάθε βαθμός αξιολογείται πολύ περισσότερο, γιατί με τα έξι μαθήματα πέρυσι, η διαφορά του ενός βαθμού σε ένα μάθημα με απλό συντελεστή βαρύτητας ήταν 133 μόρια, ενώ φέτος ο ένας ο βαθμός είναι 200 μόρια.
 
«Αυτό που μπορεί να ξέρουμε είναι ότι σίγουρα θα βγουν κάποιες προβλέψεις μόλις ανακοινωθούν οι βαθμολογίες» σημείωσε, τονίζοντας πως θα μπορέσουν τότε να γίνουν κάποιες προβλέψεις για τις υψηλόβαθμες σχολές, τις οποίες θα προτιμήσουν και όσοι έχουν υψηλότερους βαθμούς, ενώ όσο αρχίσουν να κατεβαίνουν τα μόρια, τότε και αρχίζει να γίνεται πιο δύσκολος ο καθορισμός της βάσης.
 
Πλέον άλλωστε παίζει μεγάλο ρόλο και το πόσο μακριά μπορεί να φύγει ο υποψήφιος από το σπίτι του, με πολλούς να θέλουν να περάσουν σε σχολή στην πόλη τους και έτσι να υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις βάσεις ίδιων σχολών των μεγάλων αστικών κέντρων με αυτές της επαρχίας. Επομένως δεν μπορεί να υπάρξει μια καθαρή εικόνα, ιδιαίτερα στο φετινό θολό τοπίο, κάτι που συνδυαζόμενο με την παραφιλολογία για τις βάσεις δημιουργεί σημαντικό άγχος στους υποψηφίους. 

Σωτήρης Αμανατιάδης, Φροντιστήριο «Θεώρημα» «Μεγάλο ερωτηματικό τι θα γίνει με τις σχολές που απαιτούσαν πέμπτο μάθημα»


«Το σύστημα είναι καινούριο, έχει αλλάξει η κατανομή των σχολών στα πεδία, κάποιες σχολές παρέμειναν στα ίδια πεδία που ήταν παλιά αλλά κάποιες αλλάξαν πεδία ενώ κάποιες σχολές είναι σε παραπάνω από ένα πεδία, και δεδομένου ότι οι βάσεις για τις σχολές θα είναι ίδιες για όλα τα πεδία, κάνει πολύ πιο δύσκολη την πρόβλεψη» σημείωσε ο κ. Σωτήρης Αμανατιάδης από το Φροντιστήριο «Θεώρημα», φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΤΕΦΑΑ το οποίο είναι προσβάσιμο από όλα τα πεδία.
 
Οι προβλέψεις είναι πρακτικά αδύνατες ακόμα και σε κατηγορίες που είναι γνωστό ότι ήταν και θα είναι δημοφιλείς, αυτή του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, όπου φέτος έχουμε δύο καινούριες σχολές Πυροσβεστικής στο μηχανογραφικό, που θα απορροφήσουν υποψηφίους που αναζητούν σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση.
 
Ο κ. Αμανατιάδης επισήμανε επίσης πως τα δεδομένα αλλάζει και το γεγονός ότι δεν υπολογίζεται φέτος ο προφορικός βαθμός, κάτι που σημαίνει απώλεια στα μόρια των υποψηφίων, αλλά και η βαρύτητα των θεμάτων, λόγω της μείωσης του αριθμού τους από 6 σε 4. «Έτσι ενώ τα θέματα κατά γενική ομολογία ήταν πιο εύκολα από άλλες χρονιές οι ανεπίσημες πληροφορίες από τα εξεταστικά κέντρα δεν μιλούν για αύξηση των αριστούχων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα μαθηματικά κατεύθυνσης, όπου ανεπίσημες πληροφορίες θέλουν το 60% των γραπτών να είναι κάτω από τη βάση» τόνισε.
 
Ένα ακόμα στοιχείο είναι ότι με το νέο σύστημα δεν μπορούν να μπουν όλοι οι υποψήφιοι σε όλα τα πεδία όπως γινόταν μέχρι τώρα, με τους υποψήφιους για παράδειγμα της θεωρητικής κατεύθυνσης να μην μπορούν να δηλώσουν σχολές θετικής κατεύθυνσης, κάτι που θα επηρεάσει τις βάσεις σε όλες τις σχολές.
Τέλος μεγάλο ερωτηματικό, σύμφωνα με τον κ. Αμανατιάδη, είναι τι θα γίνει με τις σχολές που απαιτούσαν πέμπτο μάθημα, όπως οι παιδαγωγικές, για τις οποίες το πέμπτο μάθημα ήταν κόντρα στην κατεύθυνση, που είναι πιθανόν να αποθάρρυνε υποψηφίους. «Παρόλο που επίσημη ενημέρωση δεν υφίσταται από το Υπουργείο, αν τα πράγματα πάνε σύμφωνα με τη λογική ότι πολύ λίγοι μαθητές έδωσαν πέμπτο μάθημα κόντρα στην κατεύθυνση τους» επισήμανε, «αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι βάσεις των παιδαγωγικών να έχουν σημαντική πτώση».
 
Το σημαντικό είναι, κατέληξε, επειδή δεν έχουν γίνει ακόμα τα μηχανογραφικά, οι υποψήφιοι να κάνουν μηχανογραφικό με βάση τη σειρά προτίμησης και όχι με κριτήριο τι βάση είχε πέρυσι κάθε σχολή, κάτι που έλεγαν στους μαθητές τους ακόμα πριν αλλάξει το σύστημα, και αποκτά επιπλέον βαρύτητα τώρα που έχουν δημιουργηθεί νέες και άγνωστες συνθήκες.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.