Τροπους ενισχυσης της φιλαναγνωσιας ανιχνευσαν γονεις και εκπαιδευτικοι

Εποικοδομητική συζήτηση με την εκπαιδευτικό και συγγραφέα Ανδρονίκη Παντελίδου στο πλαίσιο της Γιορτής Παιδικού Βιβλίου

Επιζητώντας μια φιλική σχέση μεταξύ των παιδιών και του λογοτεχνικού βιβλίου, γονείς και εκπαιδευτικοί είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση στα πλαίσια της εκδήλωσης για τη γιορτή του παιδικού βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής. Η πολύπλευρη εισήγηση της εκπαιδευτικού και συγγραφέα κ. Ανδρονίκης Παντελίδου, αφορούσε σε στάσεις, τεχνικές, δεξιότητες φιλαναγνωσίας που καλλιεργούνται μέσα από την καθημερινότητα των παιδιών τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο.

 Όπως επεσήμανε η κ. Παντελίδου, «για να πετύχουμε τον στόχο το διάβασμα να γίνει εσωτερική ανάγκη και επιδίωξη ως προς το αίσθημα ικανοποίησης που μπορούν να λάβουν από αυτό, αρκεί να αγγίξουμε το συναίσθημα που μπορεί να εγείρει η ανάγνωση ενός λογοτεχνικού βιβλίου. Αρκεί να βρεθεί το κατάλληλο βιβλίο που θα φέρει τη σύνδεση με το πώς νιώθουν τα παιδιά όταν διαβάζουν και πως ενεργοποιείται η φαντασία και η κριτική τους σκέψη. Για να το πετύχουν αυτό γονείς και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να επιμείνουν σε ένα σταθερό πρόγραμμα ολιγόλεπτης καθημερινής ανάγνωσης, να γίνουν και οι ίδιοι παραδείγματα με την στάση τους ως προς το βιβλίο και φυσικά να οργανώνουν επισκέψεις στην δημοτική μας βιβλιοθήκη, να αφήνουν το παιδί να διαλέγει μόνο του το βιβλίο που του αρέσει και φυσικά ποτέ να μην πιέζουν τα παιδιά να διαβάσουν».

Τελειώνοντας η κ. Παντελίδου οργάνωσε μαζί με τους παρευρισκόμενους ένα διαδραστικό παιχνίδι δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης που μπορεί να γίνει εύκολα και απλά τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο. Με αυτό μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ενώσουν κομμάτια ιστοριών που απαντούν σε μικρές ερωτήσεις όπως ποιος, τι, πού και πώς, ο συνδυασμός των οποίων γίνεται η σπίθα για να ανάψει η φαντασία τους και να κινητοποιηθεί η αγάπη για το βιβλίο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.