Περι των Γαλλικων εκλογων

Της έκδοσης

Αναμενόμενο θεωρούνταν το αποτέλεσμα του Α’ γύρου των Γαλλικών εκλογών που έλαβαν χώρα την Κυριακή 9 Απριλίου. Και αν οι Γάλλοι πολίτες κλήθηκαν να αποφασίσουν για το μέλλον τους μάλλον ως αναδρομή στο παρελθόν και συγκεκριμένα στο 2017 μπορεί να χαρακτηριστεί το αποτέλεσμα καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε το 27,8%  τερματίζοντας πρώτος έναντι 23,1% της Μαρί Λεπέν.

Παρότι επανάληψη ωστόσο το αποτέλεσμα κρίνεται κατά τρόπον τινά παράδοξο, όπως το χαρακτήρισε άλλωστε και ο κ.Στέφανος Γραβάνης που μιλάει επ’ αυτού σήμερα στις σελίδες του «ΠτΘ», καθότι προεκλογικά το 75% των Γάλλων ψηφοφόρων είχε ταχθεί κατά του «διπόλου» Μακρόν – Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με αμφότερους τους υποψηφίους να συγκεντρώνουν, για διαφορετικούς βέβαια λόγους, την αποδοκιμασία των ψηφοφόρων.

Οι κάλπες ωστόσο άνοιξαν, ο Γαλλικός λάος ψήφισε και οδήγησε στον δεύτερο γύρο τον Εμανουέλ Μακρόν και την Μαρί Λεπέν με την «έκπληξη» ωστόσο της ημέρας να ανήκει αναμφίβολα στον Ζαν Λυκ Μελανσόν που με ποσοστό 22% αναμένεται να παίξει ρόλο «ρυθμιστή» την επόμενη ημέρα.

Και οι πλέον αισιόδοξοι δηλώνουν σίγουροι για την επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν σε βάρος της ακροδεξιάς Μαρί Λεπέν, οι επόμενες δύο εβδομάδες προβλέπονται τουλάχιστον δύσκολες για αμφότερους τους υποψηφίους καθώς οι δηλώσεις υποστήριξης από τους λοιπούς προς το ακροατήριό τους δεν συνεπάγεται και με δεδομένη ψήφο σε όποιον – όποια υποδεικνύουν, ενώ αμφότεροι οι διεκδικητές συγκεντρώνουν την δυσφορία των ψηφοφόρων που εν κατακλείδι όπως τόνισε και ο κ. Γραβάνης θα οδηγήσει όσους κατέλθουν εκ νέου στις κάλπες σε μια επιλογή της λογικής του «το μη χείρον βέλτιστον».

Σημείο-κλειδί των επόμενων δύο εβδομάδων πάντως θεωρείται το τηλεοπτικό debate μεταξύ των δύο υποψηφίων που για την Μαρί Λεπέν έχει κακό παρελθόν, αν θυμηθούμε το αντίστοιχο του 2017, ενώ από την άλλη ο Μακρόν μπορεί να κέρδισε τις εντυπώσεις στο τότε debate, αλλά και στους πρώτους μήνες της θητείας του αλλά κατάφερε επίσης να δημιουργήσει ένα συμπαγές και ουδόλως ευκαταφρόνητο αντι- Μαρκόν εσωτερικό μέτωπο.

Δεν θα πρέπει πάντως να ξεχνάμε ότι οι Γαλλικές εκλογές μας αφορούν πολύ περισσότερο από ό,τι ενδεχομένως να πιστεύουμε, και όχι μόνο την Ελλάδα σαφώς, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι ένα ενδεχόμενο νίκης της Μαρίν Λεπέν θα είχε σημαντικές διεθνείς συνέπειες και πρωτίστως Ευρωπαϊκές καθώς η ίδια μέχρι πρότινος διατεινόταν υπέρ της αποχώρησης της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, ενώ θα μπορούσε όπως επισημαίνουν οι αναλυτές να εκκινήσει μια επιστροφή του λαϊκισμού και του εθνικισμού, της ακροδεξιάς κοινώς και εκτός Γαλλίας.

Οψόμεθα!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.