Ο Προεδρος του Ελληνικου Ερυθρου Σταυρου, Δρ. Α.Αυγερινος για την, παρακαταθηκη, τη δραση και τους στοχους της Οργανωσης

«Οι εθελοντές για μας είναι η ψυχή και η κινητήρια δύναμη, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού»

«Σεβόμενοι πάντα τη μοναδική παράδοση και ιστορική παρακαταθήκη μας, να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το νέο σύγχρονο καινοτόμο, αλληλέγγυο κοινωνικό, αλλά πάνω απ’ όλα διαφανή Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό»

Στην Κομοτηνή αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Δρ. Αντώνιος Αυγερινός, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά τις εργασίες της εκπαιδευτικής διημερίδας με θέμα «Ημέρες Διάσωσης Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού». Λίγο πριν την παρουσία του στην πόλη μας ο Δρ. Αυγερινός μίλησε στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» του Ράδιο Παρατηρητής, αναφερόμενος στην ιστορική διαδρόμη, το παρόν αλλά και τους στόχους του μέλλοντος, της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης αλλά και την προσφορά της στη χώρα μας. Στάθηκε δε ιδιαίτερα στο «αποτύπωμα» που αφήνουν οι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρούς, απευθύνοντας κάλεσμα ειδικά σε νέους και νέες να ενταχθούν στις τάξεις του, ασπαζόμενοι τις αξίες της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού.

Δρ. Αντώνης Αυγερινός όμως αναλυτικά…

ΠτΘ: Θα επισκεφτείτε την περιοχή μας στο πλαίσιο μιας εκπαιδευτικής διημερίδας ευρείας κλίμακας των εθελοντών της οργάνωσης που διοργανώνεται στην Κομοτηνή, χάρη στην οποία θα έχουμε τη χαρά να σας έχουμε εδώ στην Κομοτηνή…

Α.Α.: Μου δίνετε μια πολύ ευχάριστη ευκαιρία να επισκεφτώ το περιφερειακό μας τμήμα της Κομοτηνής, ένα από τα πλέον δραστήρια και ικανά τμήματα όλης της Ελλάδος, με την υπέροχη πρόεδρο, το διοικητικό συμβούλιο, αλλά πάνω απ’ όλα τους υπέροχους, ικανούς και άξιους εθελοντές μας. Γιατί όπως γνωρίζετε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός βασίζει την ύπαρξή του στους εθελοντές του. Και οι εθελοντές για μας είναι η καρδιά, η ψυχή, η κινητήρια δύναμη, ο κινητήριος μοχλός του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι ο ακαταμάχητος προμαχώνας της ενεργού εθελοντικής αλληλεγγύης και προσφοράς. Πάντα επίσης αρωγός, πάντα παραστάτης της εκάστοτε πολιτείας. Όχι μόνο στις μολυσματικές ασθένειες που μπορούν να προκύψουν, όχι μόνο στις φυσικές καταστροφές που μπορεί να συμβούν, αλλά και σε διάφορες εμπόλεμες καταστάσεις εκτός Ελλάδος, όπως τώρα στην Ουκρανία που ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκε άμεσα, αποτελεσματικά και καίρια, στέλνοντας μέχρι τώρα τρεις αποστολές μέσα στην Ουκρανία, κατά τις οποίες παραδώσαμε τρόφιμα και ανθρωπιστικό υλικό στις αποθήκες του ουκρανικού Ερυθρού Σταυρού. Να τονίσω ότι Τρίτη πρωί ξεκινούν τα φορτηγά μας με άλλους πενήντα τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας. Πηγαίνουμε και παραδίδουμε μέσα στην Οδησσό, μια ιστορική πόλη, μια πόλη άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελλάδα, λόγω Φιλικής Εταιρείας, αλλά και σήμερα υπάρχουν κάποιες χιλιάδες ομογενών ελλήνων που διαβούν στην πόλη αυτή. Θα είμαστε  εκεί το αργότερο την Πέμπτη, θα παραδώσουμε τη βοήθειά μας, μια κίνηση εκτός των άλλων και συμβολική, ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκεί και δεν ξεχνά τους έλληνες πολίτες, ομογενείς,  που βρίσκονται σε αυτή τη μαρτυρική πόλη.

«Ο κόσμος σέβεται και εκτιμά τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό»

ΠτΘ: Ποιο κατά την άποψή σας είναι εκείνο το χαρακτηριστικό που εμπνέει τόση μεγάλη εμπιστοσύνη από πλευράς των πολιτών και της κοινωνίας σε όλες τις χώρες και σε όλο το εύρος δραστηριοποίησης του Ερυθρού Σταυρού, πολύ δε περισσότερο του ελληνικού;

Α.Α.: Η διαδρομή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από το 1877 στις 10 Ιουνίου που ιδρύθηκε  μέχρι σήμερα, είναι μοναδική και θα έλεγα ασυναγώνιστη από οποιονδήποτε άλλον οργανισμό ή φορέα. Ελληνοτουρκικοί πόλεμοι, ελληνοβαλκανικοί πόλεμοι, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Μικρασιατική Καταστροφή, 7 χρόνια έμεινε εκεί ο Ερυθρός Σταυρός. Επίσης ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, είναι καταλυτικά στοιχεία μοναδικής προσφοράς και θυσίας χιλιάδων εθελοντριών και εθελοντών. Ειδικά στο έπος του ’40 έγινε κάτι το μοναδικό και απλησίαστο. Χιλιάδες οι θυσίες των εθελοντριών, και εθελοντών, νοσηλευτριών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Σε όλους τους έλληνες έχει μείνει χαραγμένη στην  καρδιά και στην ψυχή η μοναδική αυτή εικόνα-φωτογραφία της ελληνίδας εθελόντριας σκυμμένη στον έλληνα τραυματία-στρατιώτη στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου, μια μοναδική εικόνα αλτρουισμού, αλληλεγγύης, προσφοράς και θυσίας. Αυτό το τελευταίο έπος του ’40 έμεινε χαραγμένο. Είναι μοναδική αυτή η θυσία και θεωρώ ότι ο κόσμος το σέβεται, το εκτιμά, πίστεψε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, πίστεψε στο όραμα του ερυθροσταυρισμού, στις βασικές αξίες και ερυθροσταυρικού κινήματος, και γι’ αυτό τιμά και σήμερα και εμπιστεύεται και καλώς το πράττει.

Για παράδειγμα μπορεί να υπάρχουν πάρα πολλές αυτόκλητες αποστολές ανθρωπιστικού υλικού στην Ουκρανία, όμως μόνο ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι αυτός που πηγαίνει με τις δικές του δυνάμεις, με τα δικά του μέσα, εισέρχεται στην Ουκρανία με όλη την επικινδυνότητα και παραδίδει όχι μόνο με ασφάλεια, αλλά και με όλες τις διαδικασίες την ανθρωπιστική βοήθεια στον Ουκρανικό Ερυθρό Σταυρό. Και ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός που εδρεύει στη Γενεύη έχει πολύ αυστηρές ντιρεκτίβες εκδώσει στο θέμα αυτό, τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε κατά γράμμα. Ο συμπολίτης μας γνωρίζει ότι μόνο ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θα παραδώσει εκεί που πρέπει, με ασφάλεια, με απόλυτο σεβασμό σε ό,τι του δίνει ακόμα και ο πιο φτωχός Έλληνας.

«Να έρθουν οι νέες και οι νέοι να γίνουν εθελόντριες και εθελοντές στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό»

ΠτΘ: Η δική  σας έναρξη της θητείας στη προεδρεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού συνέπεσε και με μια μεγάλη ανασυγκρότηση του ιστορικού αυτού οργανισμού. Στην πορεία των χρόνων που ακολούθησαν είστε ικανοποιημένος από την προσπάθεια αυτή και ποιο είναι το μετέπειτα όραμά σας για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό;

Α.Α.: Για μένα τουλάχιστον είναι ο μοναδικός στόχος και σκοπός μου. Είναι η καινούργια αναγεννητική πορεία που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 με ένα μοναδικό στόχο και σκοπό, σεβόμενοι πάντα αυτή τη μοναδική παράδοση και ιστορική παρακαταθήκη, να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το νέο σύγχρονο καινοτόμο, αλληλέγγυο κοινωνικό, αλλά πάνω απ’ όλα διαφανή Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Θέλουμε έναν Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό που θα είναι και πάλι αξιοσέβαστος, έναν Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό που θα σέβεται η ελληνική κοινωνία, έναν Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό απάνεμο λιμάνι και εχέγγυο της ελληνικής κοινωνίας. Αυτόν τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό θέλουμε να δημιουργήσουμε. Πάντα βεβαίως με νέο αίμα ανθρώπων, νέων εθελοντών. Κάνω έκκληση από την εκπομπή σας να έρθουν οι νέες και οι νέοι να γίνουν εθελόντριες και εθελοντές στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Αυτό που θέλουμε είναι να έχουν την απαραίτητη ομαδικότητα, συλλογικότητα, αυτοκυριαρχία, αυτοσεβασμό, ευγενή άμυλα και βεβαίως να θέτουν το εγώ κάτω από το εμείς. Θέλουμε αυτές τις εθελόντριες, αυτούς τους εθελοντές. Δεν είναι το έργο εύκολο. Ειλικρινά σας λέω ότι περάσαμε τριάντα χρόνια δύσκολα, μιας θα έλεγα πτωτικής πορείας ηθικής και οικονομικής, όμως ευελπιστώ ότι με τον διαρκή αγώνα μας, με τη διαρκή σωστή δράση και ενεργητικότητά μας θα επαναφέρουμε τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στη θέση πραγματικά και στην πορεία που του αξίζει. Η γνώση για μας της ιστορικής παρακαταθήκης και διαδρομής δεν είναι οπισθοδρόμηση, αλλά είναι δίδαγμα ζωής που πρέπει να ακολουθούμε κάθε μέρα σε κάθε βήμα σε κάθε δράση μας, σεβόμενοι τις θυσίες των χιλιάδων μοναδικών εθελοντριών και εθελοντών.

«Ήμασταν οι πρώτοι που δώσαμε τη δυνατότητα σε όσους Ουκρανούς εισήλθαν στην Ελλάδα και ζήτησαν στέγη, να δώσουμε το μέγιστο και να τους ικανοποιήσουμε»

ΠτΘ: κ. πρόεδρε, κληθήκατε να διαχειριστείτε και ένα μεγάλο κύμα προσφυγικής κρίσης, που βλέπουμε ότι τώρα  λόγω της Ουκρανίας αυτό επαναλαμβάνετε. Πώς εργάζεται ο Ερυθρός Σταυρός σε σχέση και με τους πρόσφυγες από την Ουκρανία και όλα τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα;

Α.Α.: Και πάλι ήμασταν πρωταγωνιστές, και πάλι ήμασταν πρωτοπόροι στην φιλοξενία ή αν θέλετε στον σχεδιασμό της φιλοξενίας των Ουκρανών προσφύγων εκτοπισθέντων. Αυτό το οποίο κάναμε πρώτοι απ’ όλους, είναι ότι αμέσως κάναμε έκκληση στους συμπολίτες μας όσοι μπορούσαν να προσφέρουν φιλοξενία. Η ανταπόκριση συγκινητική και μοναδική διότι είχαμε καταγράψει άνω των 2.000 περίπου προσφορών από συμπολίτες μας απ’ όλη την Ελλάδα, προκειμένου να διαθέσουν το σπίτι τους ή το εξοχικό τους ή τη δεύτερη κατοικία τους, για να φιλοξενήσουν εκτοπισθέντες ουκρανούς αμάχους που έρχονται στην Ελλάδα. Ήμασταν οι πρώτοι που δώσαμε τη δυνατότητα σε όσους Ουκρανούς εισήλθαν στην Ελλάδα και ζήτησαν στέγη, να δώσουμε το μέγιστο και να τους ικανοποιήσουμε. Όμως σήμερα βρισκόμαστε, όπως οφείλουμε άλλωστε,  σε συνεχή επαφή-συνεννόηση με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο υπουργός κ. Μηταράκης έχει τον όλο σχεδιασμό, την όλη οργάνωση και τον χειρισμό πλέον όσων έρχονται από την Ουκρανία, διότι τα θέματα άπτονται πολλών υπουργείων, είτε θέματα υγείας, είτε θέματα ασύλου, είτε θέματα διαδικαστικών που χρειάζονται οι άνθρωποι αυτοί να ακολουθήσουν για να έχουν τα επίσημα χαρτιά που τους χρειάζονται για να παραμείνουν στην Ελλάδα. Άρα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία – συνεννόηση με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και προσφέρουμε ποικίλη βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους, όχι μόνο στέγαση, όχι μόνο σίτιση, αλλά και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Π.χ. στον Προμαχώνα που είναι η κύρια πύλη εισόδου των αμάχων εκτοπισμένων από την Ουκρανία  είναι η βασική πύλη εισόδου, λίγοι έρχονται αεροπορικώς, άρα εκεί έχουμε επίσης από την πρώτη στιγμή ειδική δική μας κινητή ομάδα υγείας με τον παιδίατρο, διότι τα παιδιά είναι η μεγάλη ευαίσθητη πλευρά αυτού του πολέμου, 4.500 εκτοπισμένα παιδιά στην Ουκρανία. Έχουμε τεράστια υποχρέωση να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα αυτών των παιδιών που διατρέχουν τεράστιους κινδύνους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.