Συζητηθηκε στη βουλη το πορισμα της Διακομματικης για τη Θρακη

Ντ. Μπακογιάννη: «Το πόρισμα θα αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για την περιοχή, και για τον σχεδιασμό της πολιτικής για τις επόμενες δεκαετίες»

Ν. Γκαρά: «Χρειάζεται ένα προοδευτικό σχέδιο, μετρήσιμο, με χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένους στόχους»

Το πόρισμα της Διακομματικής για τη Θράκη συζητήθηκε την Τετάρτη στη βουλή.

Παίρνοντας το λόγο η πρόεδρος της επιτροπής αναφέρθηκε αρχικά στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τη σύσταση της διακομματικής επιτροπής τονίζοντας πως «Φτάνοντας στην Ευρώπη του 2022 όπου ο επεκτατικός αναθεωρητισμός έχει πλέον πάρει τα όπλα και έχει εισβάλει σε μία κυρίαρχη χώρα της Ευρώπης, όπου η μία κρίση διαδέχεται την άλλη, δεν υπάρχει αμφιβολία. Η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Δεν περίσσευε, δεν ήταν αχρείαστη ή μάταια. Ήταν και είναι αποτέλεσμα στρατηγικής σκέψης και εθνικής πολιτικής».

«Η Θράκη γεωγραφικά αποτελεί σημείο αιχμής της Ελλάδας και της Ευρώπης. Αποτελεί διαχρονικά σύνορο και γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Ταυτόχρονα όμως, και ακριβώς λόγω της γεωγραφικής της θέσης, εμφανίζει κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες που αν για κάποιους είναι μόνο πρόκληση, για την χώρα μας είναι ευκαιρία και όφελος. Και είναι όφελος και για την Ευρώπη ολόκληρη, γιατί σε δύσκολες περιόδους η Θράκη παρέμεινε παράδειγμα κοινωνικής συνοχής και συνύπαρξης, χωρίς εξάρσεις, χωρίς ακραία φαινόμενα» είπε.  

Η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι στόχος της επιτροπής ήταν να αναγνωριστεί και να αξιοποιηθεί ο χαρακτήρας της ακριτικής περιοχής και να προχωρήσει στην εκπόνηση σύγχρονων και υλοποιήσιμων πολιτικών για την ενίσχυση και θωράκιση της.

«Να γίνει η Θράκη ένας καινοτόμος, πολύ-πολιτισμικός και σύγχρονος πόλος, και παράλληλα ένα ισχυρό γεω-στρατηγικό άκρο της Ευρώπης. Και ο πρωθυπουργός επέλεξε να το πράξουμε αυτό μαζί, διακομματικά, υπερκομματικά» σημείωσε.

Αναφερόμενη στο πόρισμα υπογράμμισε ότι είναι ενιαίο και αδιαίρετο και αυτή είναι και η ουσία του. «Ανάπτυξη και ευημερία σημαίνει επενδύσεις στις υποδομές, στην ενεργεία, στον τουρισμό, σημαίνει στήριξη και εκσυγχρονισμός του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Σημαίνει να επενδύσουμε στους ανθρώπους, στην παιδεία και την εκπαίδευση, εξασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα και προσφορά υπηρεσιών. Σημαίνει ενδυνάμωση των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων, των μειονοτήτων, των γυναικών, των ανθρώπων που η διαφορετικότητα τους αποτελεί δύναμη για εκείνους και την κοινωνία μας. Ανάπτυξη βιώσιμη και ισχυρή σημαίνει ανάδειξη του πολιτισμού, της πολυμορφίας και της πολυχρωμίας. Σημαίνει, τέλος, να μπορούν οι νέοι και οι επόμενες γενιές να σταθούν σταθερά στα πόδια τους ως Έλληνες Ευρωπαίοι πολίτες» είπε.

«Αυτή είναι η φιλοσοφία της Νέας Δημοκρατίας και αυτή η προσέγγιση του Πορίσματος που έχετε σήμερα στα χέρια σας. Αναλύει κατευθύνσεις και προτάσεις σε ένα ενιαίο οικοσύστημα δράσης. Από τις υποδομές και την ενέργεια, την στήριξη της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας, την αντιμετώπιση του δημογραφικού, στην παροχή ψηφιακών εργαλείων και γνώσεων. Από την παιδεία και την εκπαίδευση μέχρι την αγορά εργασίας, την κοινωνία και τον πολιτισμό. Ολόκληρο το φάσμα της οικονομικής, κοινωνικής και ανθρώπινης δραστηριότητας τοποθετείται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού» πρόσθεσε.

Τέλος η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι ο Στρατηγικός Αναπτυξιακός Σχεδιασμός της Αν. Μακεδονίας & Θράκης θα αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για την περιοχή, και για τον σχεδιασμό της πολιτικής για τις επόμενες δεκαετίες και όπως χαρακτηριστικά είπε  «στο τέλος της ημέρας, στο τέλος αυτής της συζήτησης αυτό που θα μείνει είναι η πολιτική βούληση για δράση που αντιπροσωπεύει η Έκθεση της Επιτροπής».  

Νατάσα Γκαρά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «παρουσίασε ένα ολιστικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Θράκης»

Κατά την τοποθέτησή της από το βήμα της Βουλής  εξαπέλυσε αρχικά επίθεση στη κυβέρνηση επισημαίνοντας πως «είναι απούσα από τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών της Θράκης και δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις στα αιτήματα και τα προβλήματά τους, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία (ακρίβεια, πληθωρισμός, αισχροκέρδεια, πόλεμος)» ενώ αναφέρθηκε και στις εργασίες τις Επιτροπής σημειώνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ επεδίωξε στη Διακομματική ευρείες συναινέσεις, δεν μπορεί όμως να συναινέσει σε λογικές όπως η ιδιωτικοποίηση λιμανιών, η πώληση και υποβάθμιση δημόσιων δομών, υποδομών και υπηρεσιών, ή η εξόρυξη χρυσού που αποτελεί αντιπεριβαλλοντικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο».

Ταυτόχρονα έσπευσε να υπογραμμίσει πως «εδώ και 3 χρόνια η κυβέρνηση εφαρμόζει καταστροφικές πολιτικές στη Θράκη: έκλεισαν περιφερειακά ιατρεία, δομές υγείας, δημόσιες υπηρεσίες, έχουν παγώσει όλα τα έργα, υποβαθμίστηκαν πανεπιστημιακά τμήματα λόγω ΕΒΕ, εγκαταλείφθηκε η περιοχή δίχως τρένα, οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, εργαζόμενοι και νέοι επιστήμονες μεταναστεύουν» για να χαρακτηρίσει ευχολόγιο το πόρισμα που κατατέθηκε και ψηφίστηκε από την κυβερνώσα παράταξη. Πρόκειται για ένα πόρισμα «χωρίς κανέναν απολογισμό για τα λάθη του παρελθόντος, που θυμίζει περισσότερο συρραφή προτάσεων ή λίστα έργων, χωρίς στρατηγικό πλαίσιο, χρονοδιάγραμμα, στοχεύσεις και δεσμεύσεις, που διαιωνίζει αντί να αμβλύνει τις ανισότητες στη Θράκη, κοινωνικές και ενδοπεριφερειακές».

Αντίθετα, η  βουλευτής Έβρου, αναφερόμενη στην πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «παρουσίασε ένα ολιστικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Θράκης, στο οποίο το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί τον βασικό παράγοντα της αναπτυξιακής διαδικασίας και όπου τα χρηματοδοτικά εργαλεία θα πρέπει να έχουν αιρεσιμότητα» και αναφέρθηκε στους τέσσερις στρατηγικούς στόχους που έθετε η πρόταση: α) μετατροπή της Θράκης σε ικανοποιητικό προορισμό για κατοίκηση, β) βελτίωση της ελκυστικότητας της Θράκης ως τόπου επιχειρηματικής δραστηριότητας,  γ) μετατροπή της διασυνοριακότητας και της διαπολιτισμικότητας σε συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής, δ) εκσυγχρονισμό δικτύων και υποδομών.

«Η περιοχή της Θράκης εκτός από πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας, πρέπει να γίνει «πιλότος» για τη συνολική αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στη χώρα, ενώ θα πρέπει να διατηρηθούν και οι πολιτικές που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναβάθμιση της περιοχής σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο» επεσήμανε η κ. Γκαρά στη συνέχεια και έσπευσε να διευκρινίσει πως «δεν νοείται ανάπτυξη της Θράκης δίχως στήριξη του πρωτογενή τομέα μέσω προγραμμάτων ψηφιακής γεωργίας, επιτάχυνσης των αναδασμών και ανόρθωσης της κτηνοτροφίας».

«Πρέπει ταυτόχρονα να προχωρήσουν τόσο η ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων σε συνοριακές περιοχές όσο και η ίδρυση στην περιοχή διετών τεχνολογικών τμημάτων, ώστε να εξειδικεύονται οι νέοι και να καλύπτονται οι παραγωγικές ανάγκες» συμπλήρωσε για να σημειώσει πως «το brand name “Θράκη”, θα πρέπει να κατοχυρωθεί και να ενισχυθεί, ώστε να μετασχηματιστεί σε συγκριτικό μας πλεονέκτημα σε σειρά δράσεων και προϊόντων».

Εν τω μεταξύ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως «την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε ζητήματα που απασχολούν την μειονότητα, όπως η προαιρετικότητα της Σαρία, με στόχο την πλήρη κατάργησή της στη συνέχεια, παρεμβάσεις στη μειονοτική εκπαίδευση όπως για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, ενίσχυση του δημόσιου σχολείο στη Θράκη κ.α.».

«Για να γίνουν όλα τα παραπάνω χρειάζεται ένα προοδευτικό σχέδιο, μετρήσιμο, με χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένους στόχους, που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες και τις δυνάμεις που έχει η περιοχή της Θράκης», τόνισε κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.