Εξωση στο σκοπευτηριο του Σκοπευτικου Συλλογου Κομοτηνης «Ωριων»

Παναγιώτης Χαλβατζής, πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής «Ενώ το κράτος δεν μας παρέχει τίποτα, μας αφαιρεί και αυτό που μόνοι μας, με εθελοντική προσπάθεια και ιδία έξοδα δημιουργήσαμε»

Αναστέλλει τη λειτουργία του το σκοπευτήριο του Σκοπευτικού Συλλόγου Κομοτηνής «Ωρίων», που βρίσκεται στο χώρο του παλιού πεδίου βολής στη Νυμφαία, μιας και τα μέλη του δεν μπορούν να καλύψουν τις υπερβολικές απαιτήσεις του Ταμείου Εθνικής Αμύνης (ΤΕΘΑ), και αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν.

Έτσι μια προσπάθεια άνω των δέκα ετών, που είχε φέρει το χώρο σε πολύ καλή κατάσταση και μπορούσε να προσελκύσει και αγώνες σκοποβολής, ενισχύοντας και την εκπαίδευση των μελών του συλλόγου, είναι πλέον παρελθόν, τόνισε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Παναγιώτης Χαλβατζής μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου.

Μια προσπάθεια πολλών ετών

Όπως τόνισε ο κ. Χαλβατζής, το σκοπευτήριο λειτουργούσε από τον Σκοπευτικό Σύλλογο Ωρίων, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στην Σκοπευτική ομοσπονδία Ελλάδος, στην περιοχή του παλιού πεδίου βολής της Νυμφαίας.

Ο Σύλλογος είχε ιδρυθεί από μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής, με σκοπό να αναπτύξουν μια παράλληλη δραστηριότητα σε δύο άξονες: ο ένας άξονας ήταν ο αθλητικός, με συμμετοχή σε αγώνες και πρωταθλήματα, ο δεύτερος ήταν η εξάσκηση και η εκπαίδευση των αθλητών αλλά και των κυνηγών, εκτός κυνηγετικής περιόδου.

Το 2010 είχε γίνει αίτηση της χρήσης ενός μέρους του παλιού πεδίου βολής, και με την συνδρομή του Κυνηγετικού Συλλόγου και του Δήμου Κομοτηνής, δημιούργησαν ένα σκοπευτήριο πήλινων στόχων, από τα λίγα στην Ελλάδα για τις δραστηριότητές τους.

Η προσπάθεια εξελίχθηκε και έφτασε σε καλό επίπεδο, με αποτέλεσμα να μπορούν να διεξαχθούν και αγώνες σε αυτό. Όμως το ΤΕΘΑ προωθεί τη συνολική εκμετάλλευση των περιουσιακών στοιχείων του στρατού, και οι απαιτήσεις του, ήταν αδύνατο να καλυφθούν.

Έτσι ζητήθηκε μίσθωμα σχεδόν 8 ευρώ ανά ώρα λειτουργίας και 1500 ευρώ για ένα αγώνα έως 50 αθλητών, για μια δραστηριότητα που δεν έχει έσοδα, όπως έσοδα δεν έχει ο Σύλλογος, και δεν μπορεί να στηριχθεί από τον Κυνηγετικό Σύλλογο.

Για αυτό και ο Ωρίων ενημέρωσε πως το σκοπευτήριο του Συλλόγου στη Κομοτηνή αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία του μέχρι να τακτοποιηθεί το θέμα με τη στέγαση  του στον ίδιο ή σε άλλο νέο χώρο.

Παράλογη η παύση των δραστηριοτήτων

Όλα αυτά γίνονται την περίοδο που προωθείται νομοθεσία για την θεσμοθέτηση της εκπαίδευσης των νέων κυνηγών, και όπως σημειώνει ο κ. Χαλβατζής, «ενώ το κράτος δεν μας παρέχει τίποτα, μας αφαιρεί και αυτό που μόνοι μας, με εθελοντική προσπάθεια και ιδία έξοδα δημιουργήσαμε».

Έγινε μάλιστα και προσπάθεια λύσης του ζητήματος με παρέμβαση στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, μέσω επιστολής, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Τα μέλη του Ωρίωνα ήδη έχουν αρχίσει να απομακρύνουν όσα είχαν εγκαταστήσει στο χώρο, ενώ ο κ. Χαλβατζής εκτίμησε πως ο χώρος θα μείνει ανενεργός, και τελικά θα έχει εκδιωχθεί μια δραστηριότητα που ασκείται από εθελοντικές ομάδες.

«Είναι μεγάλη απογοήτευση, όταν δημιουργείς κάτι, προσπαθείς να βοηθήσεις το χώρο στον οποίο υπηρετείς βελτιώνοντας κάποιες συνθήκες, και να βλέπεις για κάποιους λόγους αυτό να ακυρώνεται» ανέφερε.

Το εύρος των δραστηριοτήτων του Κυνηγετικού Συλλόγου, σημείωσε ο κ. Χαλβατζής, δεν περιορίζεται στο κομμάτι της θήρας, αλλά είναι ευρύ, με την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, με την φροντίδα ορισμένων ειδών, και άλλες.

Η μόνη χώρα της Ευρώπης στην οποία κάποιος μπορεί να ξεκινήσει μια δραστηριότητα με ένα όπλο στο χέρι του χωρίς να υπάρχει πλαίσιο για την εκπαίδευση για την πανίδα, τις πρώτες βοήθειες, την ασφαλή χρήση των όπλων, είναι η Ελλάδα, κατέληξε, και αυτό με ευθύνη της πολιτείας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.