Προβληματα χωρις λογο δημιουργει η καταργηση συνταγογραφησης ιδιωτων γιατρων σε ανασφαλιστους

Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος «Η απόφαση της πολιτείας να αφαιρέσει το δικαίωμα από τους ιδιώτες γιατρούς να συνταγογραφούν φάρμακα σε ανασφάλιστους συμπολίτες μας είναι τραγική»

Οριστική κατάργηση, και όχι προσωρινή αναστολή του μέτρου συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων σε ανασφάλιστους συμπολίτες μας μόνο στις Δημόσιες Δομές Υγείας ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης.

Η τελευταία παράταση ισχύος του μέτρου, μέχρι τις 30 Απριλίου, δεν ικανοποιεί τους ιδιώτες γιατρούς, που θεωρούν πως η εφαρμογή του, θα δημιουργήσει προβλήματα για τους ανασφάλιστους ασθενείς, πιέζοντας το ΕΣΥ σε μια περίοδο που ακόμα παραμένει η πίεση της πανδημίας.

Τεράστια ταλαιπωρία και επιβάρυνση της υγείας των ασθενών

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπη κ. Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής, «η απόφαση της πολιτείας να αφαιρέσει το δικαίωμα από τους ιδιώτες γιατρούς να συνταγογραφούν φάρμακα σε ανασφάλιστους συμπολίτες μας είναι τραγική, ιδιαίτερα στην σημερινή συγκυρία, με την κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες δομές», και τελικά εξυπηρετεί καθαρά δημοσιονομικούς λόγους.

Θεωρεί δε αδιανόητο να προσφεύγει ένας ανασφάλιστος συμπολίτης μας σε ιδιώτη γιατρό, και αυτός να μην μπορεί να συνταγογραφήσει φαρμακευτική αγωγή, ακόμα και όταν είναι πρόθυμος να καλύψει όλο το κόστος του φαρμάκου.

Για παράδειγμα, ένας ασθενής με πνευμονία που προσφεύγει στον κ. Χαριτόπουλο ως Ιατρό, αλλά είναι ανασφάλιστος, δεν μπορεί να πάρει αντιβίωση με μια συνταγή του γιατρού, αλλά θα πρέπει να προσφύγει σε δημόσια δομή υγείας, να εξεταστεί εκεί και εκεί να γραφτεί η συνταγή.

Αυτό θα φέρει τεράστια ταλαιπωρία, αλλά και επιβάρυνση της υγείας του. Για αυτό και θεωρεί πως η πολιτεία, βλέποντας τα αδιέξοδα στα οποία οδήγησε η απόφαση για την κατάργηση της συνταγογράφησης από ιδιώτες γιατρούς στους ανασφάλιστους, έδωσε μια Τρίτη παράταση για την ισχύ της.

Όμως οι παρατάσεις ουσιαστικά δεν βοηθούν καθόλου, για αυτό και ο κ. Χαριτόπουλος ζήτησε η πολιτεία να αποφασίσει και να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θέλει να κάνει με τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, με τον ίδιο να θεωρεί πως η αντίληψη για περιορισμό της συνταγογράφησης μόνο στα Δημόσια Ιδρύματα, είναι σαν να μην τους λέει πως δεν τους δίνει καμία περίθαλψη, ιδιαίτερα σε περιόδους όπως αυτή της πανδημίας.

Απαράδεκτη απόφαση

Την ίδια ώρα, τόνισε, τίθεται και θέμα μη ισοτιμίας της ιατρικής υπογραφής, δημιουργώντας δύο κατηγορίες γιατρών, αυτούς που μπορούν να συνταγογραφούν, και αυτούς που δεν μπορούν να συνταγογραφούν σε ένα κομμάτι του πληθυσμού.

«Είναι μια απόφαση απαράδεκτη. Μας υποτιμά σαν γιατρούς και μας αφήνει να μην μπορούμε να εξετάσουμε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού» ανέφερε.

Προς επίρρωση του ισχυρισμού του ο κ. Χαριτόπουλος κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία, από ασθενή με δύσπνοια, για τον οποίο δεν μπορούσε να συνταγογραφήσει το κατάλληλοι φάρμακο, το οποίο ήταν ακριβό και δεν μπορούσε να το πληρώσει, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να τρέχει στο νοσοκομείο, για να μπορέσει να βγει γιατρό για να γράψει το φάρμακο. Και αυτό όταν το Νοσοκομείο Κομοτηνής έχει ένα πνευμονολόγο, το Κέντρο υγείας Κομοτηνής δεν έχει κανένα, και θα πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες συνταγογράφησης των ανασφάλιστων συμπολιτών μας.

Για αυτό και ζητούν, όπως και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, την απόσυρση του μέτρου. Από πλευράς του Υπουργείου έχει υπάρξει συζήτηση για την εξαίρεση κάποιων κατηγοριών, που όμως ο κ. Χαριτόπουλος θεωρεί «μπαλώματα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.