53 χρονια αργοτερα ανακαλυψε οτι ειχε δυσλεξια

Ο Αχαρόν Κιουτσούκματαρ, ο οποίος είναι γνωστός ως “Roni Usta” στο Καπαλί Τσαρσί Κωνσταντινούπολης, έχει εισέλθει σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση με τη δυσλεξία. Σε μικρή ηλικία εγκατέλειψε το σχολείο επειδή δεν μπορούσε να προσαρμοστεί στα μαθήματα και θεωρήθηκε ότι είχε νοητική υστέρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά, έγινε δημιουργός κοσμημάτων.

Ο Αχαρόν Κιουτσούκματαρ, ασχολείται με το χρυσό για 40 χρόνια. Αλλά υπάρχει μια διαφορά που τον διακρίνει από άλλους χρυσοχόους. Ο “Roni Usta” διαγνώστηκε με δυσλεξία.

53 χρόνια κακουχίας…

Η πάθηση του Κιουτσούκματαρ δεν παρατηρήθηκε από την οικογένεια και τους δασκάλους του. Γι’ αυτό το λόγο, εγκατέλειψε πολλά, όταν ήταν ακόμα μικρό παιδί. «Δεν μπορούσα να αντιληφθώ τίποτα κατά τη διάρκεια των δημοτικών σχολικών μου χρόνων. Έκανα τα πάντα λάθος. Έχω κλείσει την πόρτα σε κάποια πράγματα. Αναρωτιόμουν αν είμαι ηλίθιος ή έξυπνος. Συνέχισα να θέτω αυτή την ερώτηση μέχρι που ήμουν 53 ετών…».

Οι δάσκαλοί του δεν το πρόσεξαν, η εκπαίδευσή του διακόπηκε

Οι εκπαιδευτικοί του δεν παρατήρησαν επίσης το ταλέντο του για τη ζωγραφική και έτσι εγκατέλειψε και τη ζωγραφική. «Μου άρεσε πολύ η ζωγραφική. Ο δάσκαλος μου έδινε 1-2 βαθμούς. Σε ηλικία 8, ρώτησα το γιατί και μου είπε πως δεν πιστεύει ότι τα κάνω εγώ λέγοντας: “Οι γονείς σου τα κάνουν” και έγινε η αφορμή να σταματήσω τη ζωγραφική». 

Σταμάτησε έτσι το σχολείο επειδή δεν μπορούσε να γράψει και διαβάσει στην πρώτη τάξη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στράφηκε στα κοσμήματα. Πολλά χρόνια αργότερα παντρεύτηκε, έκανε παιδιά.

Βλέποντας την ίδια ασθένεια στο γιο του, έμαθε για τη δυσλεξία

Όταν το παιδί του έγινε 7, διαγνώστηκε επίσης με δυσλεξία. Συμβουλεύτηκε έναν ειδικό εκπαιδευτικό ώστε το παιδί του να μην βιώσει αυτό που είχε βιώσει ο ίδιος. Έπειτα ο ίδιος και ο σύζυγός της προσφέρθηκαν να παρακολουθήσουν την ταινία του Amir Khan «Σαν αστέρια στη γη» και δήλωσε «Το αγόρι στην ταινία ονομάζεται Ishan. Ενώ κοιτούσα τα σημειωματάρια του Ισχάν, είχα μια συνειδητοποίηση εκεί. Είδα το δικό μου σημειωματάριο. Είχα τα ίδια κόκκινα σημάδια. Αντί να γράψω 123, είχα γράψει 321».

Θέλει να διδάξει την τέχνη της χρυσοχοΐας  σε ασθενείς με δυσλεξία

Ο “Roni Usta” αντιμετώπισε το πρόβλημα που είχε από την παιδική του ηλικία με την ταινία που παρακολούθησε. Υπενθυμίζοντας ότι πολλοί επιστήμονες και καλλιτέχνες όπως ο Albert Einstein και ο Leonardo Da Vinci είχαν επίσης δυσλεξία, για ευαισθητοποίηση ο ίδιος θέλει να διδάξει τη χειροτεχνία χρυσοχοΐας στο Σπίτι Τέχνης Μαχρέτς σε όσους αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.