Στην αριστεια, στην ερευνα και τη διασυνδεση με την κοινωνια «επενδυει» το ΔΠΘ

Για τη διεκδίκηση της καλύτερης δυνατής θέσης στην ελληνική λίστα αξιολόγησης των ΑΕΙ με βάση το νέο σύστημα του Υπουργείου Παιδείας και την επιπλέον χρηματοδότηση του 20%

Επιφυλάξεις από την διοίκηση του ΔΠΘ για την ρεαλιστικότητα των αποτελεσμάτων

Στη διεκδίκηση της καλύτερης δυνατής θέσης στον πίνακα της αξιολόγησης τους με τα νέα κριτήρια που εισήγαγε φέτος το Υπουργείο Παιδείας μπήκαν τα ελληνικά πανεπιστήμια τα οποία κλήθηκαν έως τις 30 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους να αποστείλουν στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) τις προτάσεις τους με τις ενότητες στις οποίες επέλεξαν να «ανταγωνιστούν» μεταξύ τους για το 20% της κρατικής τακτικής χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με το νέο τρόπο αξιολόγησης που εισήγαγε το Υπουργείο Παιδείας φέτος για πρώτη φορά κάθε ΑΕΙ θα λαμβάνει από φέτος το 80% της τακτικής χρηματοδότησης βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, ενώ το υπόλοιπο 20% θα διανέμεται ανάμεσά τους κατόπιν αξιολόγησής τους με βάση τρεις ενότητες ποιοτικών κριτηρίων.

Το πρώτο εξ αυτών είναι υποχρεωτικό για το σύνολο των ελληνικών ΑΕΙ και αφορά στην συνεχή βελτίωση των βασικών ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων τους με κριτήρια όπως το ποσοστό των αποφοίτων στην κανονική διάρκεια σπουδών, το μέσο χρόνο λήψης πτυχίου κ.ο.κ.

Από εκεί και πέρα κάθε ίδρυμα πρέπει να επιλέξει δύο ακόμα κατηγορίες με το ΔΠΘ όπως γνωστοποίησε η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΔΠΘ κ. Ζωή Γαβριηλίδου να επιλέγει την δεύτερη που αφορά στην αριστεία στην έρευνα και τις επιδόσεις του ακαδημαϊκού προσωπικού και την τρίτη που αφορά στη διασύνδεση με την κοινωνία, την αγορά εργασίας και αξιοποίηση παραγόμενης γνώσης.

Ως προς την πρώτη κατηγορία στην οποία «διαγωνίζεται» το ΔΠΘ όπως εξήγησε η ίδια αφορά σε κριτήρια όπως το πλήθος των διδακτορικών διατριβών που ολοκληρώθηκαν ανά μέλος ΔΕΠ, οι επιστημονικές δημοσιεύσεις ανά μέλος ΔΕΠ ή διδάκτορα, η συνολική χρηματοδότηση έργων ανά μέλος ΔΕΠ, οι διεθνείς διακρίσεις του ερευνητικού προσωπικού για τα επιτεύγματα της διεξαγόμενης στο ίδρυμα έρευνας κ.α. ενώ η δεύτερη αφορά σε κριτήρια  όπως το ποσοστό τμημάτων που συμμετέχουν στην πρακτική άσκηση –όπου το σύνολο σχεδόν των τμημάτων του ΔΠΘ συμμετέχουν -, τα έσοδα από παροχή υπηρεσιών σε οργανισμούς και επιχειρήσεις, το πλήθος προγραμμάτων ΚΕΔΙΒΙΜ, η λειτουργία γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας και θερμοκοιτίδας, η ίδρυση εταιρειών τεχνοβλαστών κ.α.

«Νομίζω ότι έχουμε επιλέξει με βάση τις επιδόσεις μας αυτά τα τρία κριτήρια τα οποία επαναξιολογούμε,  παίρνουμε ανατροφοδότηση μέσα στη χρονιά και με την εσωτερική αξιολόγηση που κάνουμε και του χρόνου, εφόσον δούμε ότι αυτά δεν μας καλύπτουν, υπάρχει και η δυνατότητα να αλλάξουμε» δήλωσε η κ. Γαβριηλίδου, εξηγώντας πως η ΕΘΑΑΕ είναι στη διαδικασία της αξιολόγησης και σύντομα θα γνωστοποιήσει το ποσοστό κάθε ΑΕΙ και το ποσό της χρηματοδότησης που θα λάβει το κάθε ένα ανάλογα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν.

Υπέρ της αξιολόγησης αλλά με τρόπο ρεαλιστικό

Ερωτηθείσα σχετικά με τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται ως προς το νέο τρόπο αξιολόγησης η ίδια εξήγησε πως το θέμα συζητήθηκε εκτενώς και κατά την διάρκεια της Συνόδου των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε πριν από τα Χριστούγεννα, όπου και ζητήθηκε να μην εφαρμοστεί το μέτρο καθώς «νοιώσαμε ότι κάποιοι δείκτες δεν ήταν πολύ διαφανείς ως προς τον τρόπο υπολογισμού τους, δεν είχαμε εικόνα στο πώς υπολογίζονται, ενώ διαπιστώθηκαν και λάθη στα στοιχεία που είδαμε». Παρόλα αυτά, όπως εξήγησε, η παράκλησή μας δεν εισακούστηκε το Υπουργείο προχώρησε κανονικά και πολύ σύντομα σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΘΑΑΕ τα ΑΕΙ θα λάβουν τα πρώτα σχόλια.

Η κ. Γαβριηλίδου έσπευσε να διευκρινίσει πως η επιφύλαξη που εκφράστηκε δεν αφορά στη διαφωνία των ΑΕΙ στην αξιολόγηση, καθώς ήδη γίνεται κάθε χρόνο εσωτερική αξιολόγηση, αλλά «επειδή ακριβώς εξαρτάται από αυτήν το 20% της χρηματοδότησης των ΑΕΙ και πολύ πιθανόν κάποια πανεπιστήμια να στιγματιστούν θέλαμε να είναι όλα ξεκάθαρα και η εφαρμογή του νέου τρόπου αξιολόγησης να είναι απολύτως ρεαλιστική».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.