Διαγραφες, ανταρτες και Προεδροι μειοψηφιας στην Αλεξανδρουπολη

Της έκδοσης

Είναι πολλές οι φορές που έχουμε τονίσει πως το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, διέπεται από μια αστική ευγένεια, την οποία δεν έχουν άλλα συμβούλια στην περιοχή μας. Γενικότερα οι συζητήσεις και οι συγκρούσεις τείνουν να είναι ήπιες, και στην συντριπτική τους πλειοψηφία παραμένουν σε επίπεδο πολιτικής, χωρίς να μπαίνουν σε προσωπικές αντιπαραθέσεις.

Αποτέλεσμα όμως είναι το Δημοτικό Συμβούλιο στην  πόλη μας να έχει λιγότερο ενδιαφέρον από άλλα, τα οποία είναι πολύ πιο «ζωντανά» στις συνεδριάσεις τους. Οι λόγοι είναι πολλοί, αλλά αναδεικνύεται τον τελευταίο καιρό, πως δεν πρέπει να υποτιμάμε την προσέγγιση της εκάστοτε δημοτικής αρχής στα θέματα εντός και εκτός Συμβουλίου.

Παραδείγματα υπάρχουν, και στη Ροδόπη, όμως με την έλευση του 2022, φαίνεται πως η Δημοτική Αρχή στην Αλεξανδρούπολη αποφάσισε να παραδώσει μαθήματα στο θέμα.

Το όλο ζήτημα είναι αρκετά περίπλοκο, λόγω της περίπλοκης κατάστασης που επικρατεί το συμβούλιο. Αρχικά να τονιστεί πως σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρόεδρος εκλέγεται ο Δημοτικός Σύμβουλος, οποιασδήποτε παράταξης, προταθεί από τον Δήμαρχο, εκτός και αν άλλος υποψήφιος, που υποχρεωτικά πρέπει να προέρχεται από την παράταξη του Δημάρχου, αυτοπροταθεί και συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων στο συμβούλιο.

Μέχρι προχθές, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ο Δημήτρης Κολιός. Όμως ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Ζαμπούκης, στο πλαίσιο των συνεργασιών που έχει κάνει το προηγούμενο διάστημα (οι οποίες είναι πολύ εκτενείς για να αναλυθούν εδώ), αποφάσισε να προταθεί για τη θέση του προέδρου ο Γιώργος Καΐσας, που προέρχεται από την παράταξη «Ενότητα για μια νέα πορεία», που είχε στηριχθεί από το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, που αποτελεί την δεύτερη παράταξη που συνεργάζεται με την συμπολίτευση.

Όταν ενημερώθηκε για την απόφαση ο κ. Κολιός, αντέδρασε εκφράζοντας την πρόθεση να αυτοπροταθεί για πρόεδρος του Συμβουλίου, και ο Δήμαρχος αφού συγκάλεσε συνάντηση, διέγραψε τον κ. Κολιό από την παράταξη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αυτοπροταθεί.

Όμως το θέμα δεν τελείωσε εκεί. Και αυτό γιατί μετά από αρκετή ώρα συζήτησης και πολλαπλής αντιπαράθεσης, ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης κ. Γιώργος Κιζιρίδης, αφού δεν επετράπη στον κ. Κολιό να είναι υποψήφιος, αυτοπροτάθηκε για Πρόεδρος, τινάζοντας στον αέρα τη διαδικασία υπό τις επευφημίες της αντιπολίτευσης..

Και εδώ έρχεται το παράδοξο του νόμου: Ο κ. Κιζιρίδης πήρε 20 ψήφους και ο κ. Καΐσας 15, αλλά εκλέχθηκε ο δεύτερος, λόγω ακριβώς της νομοθεσίας. Όλο αυτό όμως είχε αποτέλεσμα να εκτεθεί ο Δήμαρχος (αν και θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πέρασε το δικό του) και η παράταξη να είναι εκ νέου σε κρίση, με τις φήμες για διαγραφή και του κ. Κιζιρίδη (ο οποίος όμως εκλέχτηκε στην οικονομική επιτροπή) να έχουν φουντώσει.

Δεν γνωρίζουμε ποιος έχει δίκιο, και ξέρουμε ότι σίγουρα τον τελευταίο λόγο θα έχει η Αποκεντρωμένη (για το δικαίωμα του κ. Κολιού να θέσει υποψηφιότητα). Όμως σίγουρα όλες οι πλευρές μένουν εκτεθειμένες, περισσότερο όμως αυτή της Δημοτικής Αρχής, η οποία, έχοντας και το πεπόνι και το μαχαίρι, είμαστε σίγουροι πως θα μπορούσε να διαχειριστεί διαφορετικά το ζήτημα. Αυτό που απομένει όμως, είναι ο πρόεδρος μειοψηφίας, και μια κρίση από το πουθενά. Τουλάχιστον όμως περνούν καλά στις συνεδριάσεις…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.