Στα «γιορτινα» καταστηματα της Κομοτηνης

Βόλτα στις χριστουγεννιάτικές βιτρίνες της πόλης

Κάτι περισσότερο από μια εβδομάδα υπολείπεται για την έλευση της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων. Μπορεί η συνθήκη της πανδημίας που δυστυχώς παραμένει και τα φετινά Χριστούγεννα στις ζωές μας, αλλά και οι λοιπές υποχρεώσεις της καθημερινότητας να μας κρατούν ακόμα μακριά από τα «εορταστικά» και αισιόδοξα συναισθήματα που συνεπάγονται και με το τέλος ενός χρόνου, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που έβαλαν και φέτος τα δυνατά τους ώστε να μπούμε όσο το δυνατόν πιο πολύ στο «πνεύμα» των Χριστουγέννων.

Άλλωστε η διαφορετική εμφάνιση ενόψει Δωδεκαημέρου δεν αφορά μόνο στον δημόσιο χώρο, όπου ειδικά με επίκεντρο το Άλσος της Αγίας Παρασκευής ο Δήμος έβαλε τα δυνατά του, αλλά και τον ιδιωτικό, που βρίσκεται σε δημόσια θέα. Μιλάμε για τις πάσης φύσεως επαγγελματικές στέγες. Έμποροι, επιχειρηματίες, καταστηματάρχες μπήκαν και αυτοί στη διαδικασία του στολισμού καθείς και καθεμία με βάση το γούστο, την αισθητική και τη διάθεσή του.

Άλλοι επέλεξαν μια πιο «γκράντε» άλλοι μια πιο μίνιμαλ χριστουγεννιάτικη διακοσμητική προσέγγιση πάντως όλοι με μια κάποια διάθεση συναισθηματικής αυθυποβολής. Απέναντι στην αβεβαιότητα που δημιουργούν οι υγειονομικές συνθήκες με τις ραγδαίες αλλαγές, την απρόβλεπτη μεταβολή των όρων λειτουργίας και την οικονομική δυσπραγία. Κι αν αυτή η αβεβαιότητα δείχνει να έχει συμπυκνώσει τον χρόνο σε ρυθμούς που δεν μπορούμε να επεξεργαστούμε σαν κοινωνία και άρα να προσαρμοστούμε, ο νομπελίστας έρχεται να μας θυμίσει πως «ο άνθρωπος χάλασε το τέρας».

Με ανθρώπων έργα λοιπόν, με φως και χρώμα, αλλά και Χριστουγεννιάτικες μουσικές απέναντι στο ζόφο των οικονομικών επίκαιρων.

Μία βόλτα στην αγορά της πόλης αρκεί για να σας πείσει για του λόγου το αληθές.

Και μια επισήμανση: Ίσως θα άξιζε τον κόπο ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης μας να επαναφέρει τον διαγωνισμό «καλύτερης βιτρίνας». Με αυτά που είδαμε είμαστε σίγουροι πως η επιλογή θα ήταν δύσκολή.

(σ.σ.: Οι φωτογραφίες είναι του Ηλία Μαλλιαρόζη)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.