Ισως θα επρεπε να αξιοποιηθει

Της έκδοσης

Σε ένα κτίριο ιδιαίτερης σημασίας για την πόλη μας θα φιλοξενείται πλέον το Europe Direct, που ο συντονισμός του έχει περάσει στο ΔΠΘ με τη στήριξη της ΠΑΜΘ. Τα εγκαίνια μάλιστα των νέων γραφείων θα γίνουν σήμερα Τετάρτη. Λέμε ιδιαίτερης σημασίας για την πόλη μας, καθώς ήταν η κατοικία του Δημητρίου Μπλέτσα, που έχει περάσει στα κατάστιχα της ιστορίας ως ο μακροβιότερος δήμαρχος Κομοτηνής. Από το 1934 μέχρι το 1967, όταν και απολύθηκε από τη Χούντα, με «διαλλείματα» βέβαια, αφού απομακρύνθηκε το ’39 από το αξίωμα από το μεταξικό καθεστώς, ενώ μετά ακολούθησαν και τα ταραγμένα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το εν λόγω κτίριο βέβαια φέρει σήμερα το όνομα Πινακοθήκη του Ιδρύματος  “Χρήστου Α. Μανέα”, θυμίζοντας τη δωρεά που πραγματοποίησε ο δικηγόρος Χρήστος Μανέας στη μνήμη της αείμνηστης συζύγου του Κλειούς. Με έξοδα του αποκτήθηκε το επίμαχο κτίριο συντηρήθηκε και αποδόθηκε στο Δημοκρίτειο. Με σκοπό να λειτουργήσει όμως ως πινακοθήκη, αφού συν τοις άλλοις σύμφωνα με τα ρεπορτάζ εκείνης της εποχής από τα εγκαίνια, ο Μανέας είχε δωρίσει και πίνακες.  Πίνακες μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, βαριών εικαστικών ονομάτων, Ελλήνων και ξένων ζωγράφων, όπως του Βάσου Γερμενή, του Γιάννη Οικονόμου, ζωγράφων της Σχολής του Μονάχου, τέσσερις πίνακες του Σαλβαδόρ Νταλί, έργα του Τζιόρτζιο ντε Κίρικο κ.ά. φτάνοντας συνολικά τον αριθμό των εκατόν τεσσάρων πινάκων. 

Τώρα αν αναρωτιέστε γιατί δεν έχετε δει ποτέ αυτά τα έργα, δυστυχώς δεν έχουμε την απάντηση. Για την ακρίβεια την ίδια απορία έχουμε και εμείς.

Ίσως η διοίκηση του Πανεπιστημίου θα μπορούσε να αξιοποιήσει την εν λόγω συλλογή, βάζοντας ακόμα ένα λιθαράκι, από τα πολλά που έχει βάλει μέχρι τώρα, στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.