Σημαντικο το ενδιαφερον για αυξηση της καλλιεργειας στεβιας στην Ροδοπη

Ενημέρωση καλλιεργητών από τον Αντιπρόεδρο της Παπαστράτος, Ι. Καργαρώτο και τον Διευθύνων Σύμβουλο Stevia Hellas, Χ. Σταμάτη

Σε ορεινές και πεδινές περιοχές της Ροδόπης η καλλιέργεια την επόμενη περίοδο, εύκολη η μετάβαση για τους καπνοκαλλιεργητές

Στα Αρριανά βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 10 Νοεμβρίου ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, κ. Ιάκωβος Καργαρώτος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Stevia Hellas, κ. Χρήστος Σταμάτης, μαζί με τον συνεργάτη τους κ. Μουλταζά Ταρκάν Μουλταζά, από την Green Road.

Στόχος της επίσκεψής τους, ήταν να επισκεφτούν τα χωράφια στα οποία καλλιεργείται στέβια, μια καλλιέργεια η οποία συνεχώς ενισχύεται στην περιοχή μας, ενώ πραγματοποίησαν και συνάντηση με ενδιαφερόμενους που ήθελαν να καλλιεργήσουν το προϊόν, ιδιαίτερα ως εναλλακτικό του καπνού.

Αύξηση 200 στέμματα τουλάχιστον κάθε χρόνο

Όπως σημείωσε ο κ. Μουλταζά Ταρκάν, το ενδιαφέρον είναι σημαντικό, και ήδη έχουν εγγραφεί ενδιαφερόμενου για 250 στρέμματα που θα ξεκινήσουν την καλλιέργεια από την επόμενη χρονιά.

Όπως συζήτησαν με την Παπαστράτος, θέλουν να βοηθήσουν στην αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων με ακόμα 200 στρέμματα φέτος, και ακόμα τόσα του χρόνου. Στόχος είναι να αποκτήσουν εμπειρία στην εν λόγω καλλιέργεια σε διαφορετικές περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα νέα χωράφια που θα καλλιεργηθούν βρίσκονται τόσο στον ορεινό όγκο, όσο και σε πεδινές περιοχές της Ροδόπης, ενώ οι πιλοτικές καλλιέργειες θα επεκταθούν και σε χωράφια στον Έβρο.

«Προχωράμε δυναμικά» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μουλταζά Ταρκάν, συμπληρώνοντας πως το επενδυτικό σχέδιο θα συνεχιστεί από την Παπαστράτος και τη Stevia Hellas

Μια εναλλακτική καλλιέργεια χωρίς περίπλοκη μετάβαση

Ο κ. Σταμάτης έδωσε τα συγχαρητήρια του σε όσους τόλμησαν την καλλιέργεια, και σημείωσε πως αποτελεί μια εναλλακτική σε όσους σταμάτησαν να καλλιεργούν καπνό και θέλουν να επιστρέψουν στο χωράφι.

Η μετάβαση από τον καπνό στη στέβια δεν μοιάζει με άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες, τόνισε, γιατί οι καλλιεργητικές πρακτικές και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται, είναι ίδια με τον καπνό, και έτσι η μετάβαση ταιριάζει με ό,τι έκαναν τα προηγούμενα χρόνια οι καλλιεργητές.

Άλλωστε η μετάβαση από τον καπνό στη στέβια δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία, αλλά αποτελεί μια διεθνή πρακτική, και ταιριάζει πολύ στους καλλιεργητές του καπνού. Για αυτό και έχουν ξεκινήσει πιλοτικά την καλλιέργεια, σε πολλά σημεία της περιοχής, με την ελπίδα πως όσοι ασχολούνται με αυτή θα έχουν τα ίδια εισοδήματα που είχαν πριν, αν όχι και καλύτερα.

Σημείωσε δε πως στόχος τους είναι η ποιότητα του προϊόντος, προειδοποιώντας πως υπάρχει κίνδυνος να μην καταφέρουν να έχουν καλό εισόδημα αν βάλλουν πολλά στρέμματα που δεν μπορούν να τα φροντίσουν κατάλληλα, μιας και το χωράφι της στέβιας, σημείωσε, θέλει προσοχή. Όμως η καλλιέργεια δεν έχει χημικά και ψεκασμούς, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τη μη επιβάρυνση των χωραφιών, την υγεία των καλλιεργητών αλλά και την τσέπη τους.

Τόνισε πάντως επανειλημμένα προς τους ενδιαφερόμενους καλλιεργητές, πως αυτή τη στιγμή σαν εταιρεία, δοκιμάζουν περιοχές με διαφορετικά χώματα και υγρασία, για να δουν πού μπορούν να έχουν την μέγιστη απόδοση και ποιότητα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «επενδύουμε για να μάθουμε». Σε αυτή την προσπάθεια, τόνισε, έχουν την τύχη να έχουν μαζί τους μια μεγάλη εταιρεία, όπως η Παπαστράτος, ενώ τόνισε πως στοχεύουν στο να έχουν εξασφαλισμένη τη διάθεση του προϊόντος και πότε θα πληρωθεί.

Μάλιστα κάνουν προσπάθειες αυτή την περίοδο για να έρθουν σε συμφωνία με τράπεζα, ώστε να ξεκινήσουν πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας, αφαιρώντας ένα μεγάλο άγχος από τους καλλιεργητές.

Σημαντική η ζήτηση για τη στέβια

Τέλος, από την πλευρά της Παπαστράτος ο κ. Καργαρώτος τόνισε πως ακόμα κάνουν προσεκτικά βήματα, και θα δουν πώς θα πάει η στέβια στην περιοχή μας φέτος και την επόμενη χρονιά. Τόνισε πάντως πως η ζήτηση για την στέβια είναι αυτή τη στιγμή σημαντική, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, κάτι που δείχνει, κατά τον ίδιο, πως είναι εξασφαλισμένη η διάθεση.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.