«Στεκομαστε διπλα στους Κουρδους και Τουρκους αγωνιστες κοντρα στην εκκωφαντικη σιωπη της Δυσης μπροστα στα εκτροπα της εξουσιας»

Συζήτηση, πορεία αλληλεγγύης και ανακοίνωση από την Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής για το Κουρδικό

Ανακοίνωση σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό στη «γειτονιά» μας σε σχέση με το Κουρδικό εξέδωσε η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής. Παράλληλα με την ίδια ανακοίνωση γνωστοποιείται η διοργάνωση συζήτησης για το θέμα σήμερα Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Adelante αλλά και η διενέργεια πορείας αλληλεγγύης το Σάββατο 26 Μαρτίου στις 17:00 στην Πλ. Ειρήνης. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Είναι γνωστό πως ο πόλεμος με τον ISIS στην Μέση Ανατολή μαίνεται, εκεί όπου μια κοινωνία με ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά και διαφορετική οργάνωση ξεπροβάλλει. Φυσικά μιλάμε για την Rojava(Δυτικό Κουρδιστάν) η οποία παρά τα πυρά που δέχεται από παντού(Τουρκικό κράτος, Ασάντ, Δύση και ISIS) συνεχίζει να διατηρεί τις δομές της και τον τρόπο οργάνωσης ο οποίος είναι βασισμένος πάνω στους πυλώνες της αυτοδιαχείρισης, της άμεσης δημοκρατίας, της οικολογίας και της απελευθέρωσης του γυναικείου φύλου. Παράλληλα, το κράτος της Τουρκίας προσπαθεί να εξαφανίσει κάθε Κούρδο και κάθε πυρήνα αντίστασης στο καθεστώς του Ερντογάν με βάναυσες κατασταλτικές μεθόδους.
 
Στην Τουρκία επικρατεί ένα είδος εμφυλίου με την κυρίαρχη εξουσία να εφαρμόζει τακτικές εξόντωσης σε όποιον τολμά να αμφισβητήσει την πολιτική και τις μεθόδους της. Συγκεκριμένα, αρκετές είναι οι φυλακίσεις, οι βασανισμοί, καθώς και οι δολοφονίες Τούρκων και Κούρδων διαδηλωτών και όχι μόνο. Μέσω του πλήρους ελέγχου όλων των μέσων (Μ.Μ.Ε., κάμερες και αστυνομία σε κάθε δρόμο) επιχειρεί να απομονώσει όσες φωνές αντιστέκονται στον ολοκληρωτισμό του Τουρκικού κράτους. Χαρακτηριστικό είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα λογοκρισίας και φίμωσης του Τύπου, με τον κρατικό έλεγχο που επιβλήθηκε στην εφημερίδα Zaman και στον τηλεοπτικό σταθμό Cihan, με κατηγορίες για την ανατροπή του καθεστώτος. Με ρητορικές μίσους προσπαθεί να χωρίσει σε 2 κομμάτια την κοινωνία μολύνοντας την με το μικρόβιο του εθνικισμού δημιουργώντας έτσι το λεγόμενο «Κουρδικό ζήτημα» ενώ μέσω των διώξεων κατακρεουργεί το κίνημα αντίστασης και όποιον στέκεται αλληλέγγυο σε αυτό.
 
Από την άλλη, το ελεύθερο Κουρδιστάν ή αλλιώς Rojava απαντάει, ενάντια στον σκοταδισμό του ISIS και του Τουρκικού κράτους, με την αυτοοργάνωση της κοινωνίας, ακόμα και στον τομέα του στρατού με τις επονομαζόμενες πολιτοφυλακές YPG (Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού). Ελεύθερο γιατί θέτει υπό αμφισβήτηση έννοιες όπως η εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος από τον άνθρωπο, την έννοια του χρήματος, του εξουσιαστικού συστήματος και της ανισότητας των φύλων. Έτσι, έχουν δημιουργηθεί αρκετά δημοκρατικά σχολεία που προάγουν αξίες όπως αυτή της συνεργατικότητας, της αλληλεγγύης και της αυτοοργάνωσης. Η Rojava αποτελείται από 3 καντόνια τα οποία έχουν αποκτήσει την αυτονομία τους στη Βόρεια και Βορειοδυτική Συρία από το 2013. Στο εσωτερικό της η οικονομία κινείται με βάση την συνδιαχείριση των πόρων από όλη την κοινωνία, την κολεκτιβοποίηση στον εργασιακό τομέα και τον σεβασμό στο περιβάλλον, ενώ αμφισβητείται η έννοια της εξουσίας με την αυτοθέσμιση τους, με την θεμελίωση δηλαδή αμεσοδημοκρατικών συνελεύσεων με την συμμετοχή όλων. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα σύστημα εναλλακτικής κοινωνικής οργάνωσης και αυτονομίας χωρίς την ύπαρξη κράτους, ιεραρχίας, ανισότητας, εκμετάλλευσης. Ένας νέος κόσμος που αμφισβητεί όλες τις κυρίαρχες αξίες του Δύσης και της Μέσης Ανατολής, του κράτους και του καπιταλισμού.
 
Δηλώνουμε έμπρακτα πως στεκόμαστε δίπλα στους Κούρδους και Τούρκους αγωνιστές κόντρα στην εκκωφαντική σιωπή της Δύσης μπροστά στα έκτροπα της εξουσίας. Μόνο θλίψη και οργή μπορούν να προκαλέσουν οι διώξεις και οι δολοφονίες όσων αντιστέκονται στην κυριαρχία. Τιμή σε όποιον/α έχει πέσει στο πεδίο μάχης μαχόμενος/η για την κοινωνική απελευθέρωση. Γι’ αυτούς τους λόγους σας καλούμε την:
 
• Πέμπτη 24/3 στις 18:30 στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Adelante (Αγ. Γεωργίου 36) για τις αυτόνομες κοινότητες των Κούρδων, το χρονικό της κουρδικής αντίστασης, την στάση του τουρκικού κράτους εντός κι εκτός των συνόρων και την γεωπολιτική στρατηγική των κρατών στην Μέση Ανατολή.
 
Ομιλητές: μέλος του isyanbaν.org κολεκτίβας αντιπληροφόρησης από την Τουρκία
Γ. Κολέμπας, (Συγγραφέας)
 
• Σάββατο 26/3 στις 17:00 στην Πλ. Ειρήνης σε πορεία αλληλεγγύης στους Κούρδους και Τούρκους αγωνιστές που μάχονται ενάντια στον ISIS και στον κρατικό ολοκληρωτισμό του Τουρκικού κράτους, καθώς και κατά του εθνικισμού από όπου κι αν προέρχεται».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.