Θεματα αιχμης παρουσιαστηκαν στην διημεριδα του ΤΕΦΑΑ με τιτλο: «Γυναικα, Ασκηση και Υγεια»

Διεξήχθη στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού «Κλινική Άσκηση και Εφαρμογές της Τεχνολογίας στην Υγεία»

Το Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης διοργάνωσε το Σάββατο 26 Ιουνίου και την Κυριακή 27 Ιουνίου 2021 τη 2η Διαδικτυακή Θεματική Διημερίδα με τίτλο: ‘’Γυναίκα, Άσκηση και Υγεία’’. Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επιστημονικών δράσεων του Διϊδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) ‘’Κλινική Άσκηση και Εφαρμογές της Τεχνολογίας στην Υγεία’’, το οποίο υλοποιείται από το Τ.Ε.Φ.Α.Α. σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» – Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

Όπως επισήμανε και η Διευθύντρια του Δ.Π.Μ.Σ. Καθηγήτρια κ. Ελένη Δούδα: ’’Στόχος αυτών των επιστημονικών δράσεων  είναι να παρέχουν στους μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες εξειδικευμένη γνώση σχετικά με την επιστήμη της κλινικής άσκησης και των εφαρμογών της τεχνολογίας στην υγεία, χρησιμοποιώντας σύγχρονες διεπιστημονικές και διαθεματικές προσεγγίσεις’’.

Σε αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα διημερίδα, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από εξαιρετικούς προσκεκλημένους ομιλητές, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό και μετέφεραν την τεχνογνωσία τους προβάλλοντας την αξία της άσκησης στις διάφορες περιόδους και φάσεις της ζωής της γυναίκας, παρουσιάζοντας σύγχρονα δεδομένα της διεθνούς βιβλιογραφίας. Η διημερίδα περιελάβανε θέματα αιχμής που αφορούσαν στο ευεργετικό ρόλο της άσκησης στον καρκίνο, στις βιολογικές και λειτουργικές προσαρμογές που προκαλούνται στον γυναικείο οργανισμό με την άσκηση, στις καρδιακές αρρυθμίες, στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, στις οδηγίες άσκησης κατά την εγκυμοσύνη καθώς και σε περιπτώσεις που εμφανίζεται ο διαβήτης κύησης. Με την εφαρμογή βιωματικού διαδικτυακού σεμιναρίου με πρωτόκολλα άσκησης κατά την περίοδο της κύησης και της λοχείας συνδέθηκε η θεωρία με την πράξη ενώ δόθηκαν εξειδικευμένες πληροφορίες για το σχεδιασμό ασφαλών προγραμμάτων άσκησης κατά την εμμηνόπαυση καθώς και οδηγίες για τη διαιτητική διαχείριση της οστικής κατάστασης μετά την εμμηνόπαυση.

Παράλληλα μέσα από το Βήμα του Ερευνητή, μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα δικά τους ερευνητικά δεδομένα και παρεμβατικά προγράμματα άσκησης, τα οποία υλοποίησαν είτε στο πλαίσιο της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας τους είτε στο πλαίσιο της Πρακτικής τους Άσκησης κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, παρά τις αντίξοες συνθήκες και περιορισμούς που αντιμετώπισαν λόγω των ειδικών μέτρων της πανδημίας covid-19.

Info

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Διϊδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Κλινική Άσκηση και Εφαρμογές της Τεχνολογίας στην Υγεία» στον εξής σύνδεσμο: https://clinextech.phyed.duth.gr/

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.