Προχωρα η αναπλαση του Ιστορικου Κεντρου της Κομοτηνης

Λύση για τη χρηματοδότηση της ανάπλασης της Δημοτικής Αγοράς, που θα περιλαμβάνει και δημιουργία πάρκινγκ

Την υποβολή πρότασης του Δήμου Κομοτηνής με τίτλο «Ολοκλήρωση ανάδειξης Βυζαντινού τείχους – ενοποίηση μνημείων» στην Ολοκληρωμένη χωρική επένδυση «Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού» ενέκρινε ομόφωνα την Πέμπτη 27 Απριλίου το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής.
 
Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού ύψους 1.380.000 ευρώ, με το οποίο προτείνεται η ανάπλαση της περιοχής  εξωτερικά και περιμετρικά του Βυζαντινού Τείχους, με την ανάπλαση των οδών Νικηφόρου Γρηγορά, Σοφούλη και Σωκράτους.
 
Ο σχεδιασμός του έργου βασίζεται στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο πόλεως του 1933, και ο σκοπός του είναι η εμπορική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης της  Κομοτηνής, ενώ της υποβολής αυτής θα ακολουθήσουν και άλλες προς ένταξη στην Πολιτιστική Διαδρομή, ώστε να γίνει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στην περιοχή του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής, που συμπεριλαμβάνει το βυζαντινό φρούριο αλλά και άλλα ιστορικά σημεία.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ αρχικά στο σχέδιο της ΟΧΕ δεν υπήρχε δυνατότητα ένταξης της ανάπλασης της Δημοτικής Αγοράς, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, τόνισε πως έχει βρεθεί τρόπος να χρηματοδοτηθεί και αυτό, επισημαίνοντας δε πως περιλαμβάνεται και δημιουργία πάρκινγκ σε αυτή. 

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο 

Με την συγκεκριμένη πρόταση προχωρά η διαμόρφωση των οδών Σοφούλη, Ν. Γρηγορά και Σωκράτους ώστε να μετατραπούν σε ήπιας κυκλοφορίας, παραμένοντας ωστόσο η οδός Σοφούλη ως βασική αρτηρία της πόλης παρά την αλλαγή  των υλικών κατασκευής έτσι ώστε αυτά (γρανιτικοί κυβόλιθοι) να συνάδουν με το ύφος της περιοχής και να στοχεύουν στην ανάδειξή της. 
 
Ο σχεδιασμός των δρόμων έχει σκοπό την αύξηση κατά το μέγιστο του πλάτους των πεζοδρομίων με απώτερο σκοπό τη δημιουργία άνετης ζώνης περιπάτου, με τα πεζοδρόμια και οι λωρίδες κυκλοφορίας να βρίσκονται σε ενιαίο επίπεδο και θα επιστρωθούν με ψυχρά υλικά, σύμφωνα με τους κανόνες βιοκλιματικού σχεδιασμού.
 
Επίσης θα ενισχυθεί ο οδοφωτισμός με φωτιστικά ομοίου τύπου όπως  υφίστανται στην πόλη της Κομοτηνής. Για την οπτική ανάδειξη των χρήσεων θα χρησιμοποιηθούν διαφορετικά υλικά. Συγκεκριμένα, με γρανιτικούς  κυβόλιθους θα επιστρωθούν οι επιφάνειες κυκλοφορίας οχημάτων και οι χώροι στάθμευσης,  ενώ  βιομηχανικοί κυβόλιθοι θα χρησιμοποιηθούν για την επίστρωση των πεζοδρομιών, μιας και είναι πιο κατάλληλοι  για περπάτημα. Επίσης θα τοποθετηθούν σταθερά μεταλλικά εμπόδια με λευκή φωσφοριζούχα ταινία για να αποτραπεί το παράνομο παρκάρισμα.
 
Στην οδό Ν. Γρηγορά έμπροσθεν του Βυζαντινού Τείχους και ενδιάμεσα από τους χώρους πρασίνου και το πεζοδρόμιο θα κατασκευασθεί διαχωριστικό πέτρινο τοίχος ύψους 20 εκατοστών, το οποίο τμηματικά θα μετατρέπεται σε πάγκους, επενδυμένους με φυσική πέτρα, με μικρές εσοχές ύψους 35 εκατοστών, δημιουργώντας χώρους καθιστικών.
 
Να σημειωθεί ότι η διαμόρφωση της οδού Ν. Γρηγορά θα ξεκινά από την οδό Φιλίππου και θα ολοκληρώνεται στην οδό Δημοκρίτου και η διαμόρφωση στη Σοφούλη από την Δημοκρίτου ως τη Φρουρίου, ενώ με την υλοποίηση του έργου θα ανεβεί το επίπεδο του δρόμου έτσι ώστε ο δρόμος και  ο πεζόδρομος να βρίσκονται σε μια ενιαία στάθμη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.