Δ. Χαριτου: «Γυριζετε τα εργασιακα δικαιωματα και τις συνδικαλιστικες ελευθεριες δεκαετιες πισω»

Ομιλία του Βουλευτή Ροδόπης στη Βουλή για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας

Επικριτικός ως προς τις προωθούμενες αλλαγές στάθηκε ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου. Ο βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις ρυθμίσεις της όχι μόνο δε δίνει απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων στην αγορά εργασίας, που προσομοιάζει με ζούγκλα, αλλά γυρίζει τα εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες δεκαετίες πίσω.

Ξεκινώντας από τις υπερωρίες, ο βουλευτής διερωτήθηκε αν «υπάρχει άλλη χώρα της Ευρώπης με τέτοια υπερεργασία και τόσο μεγάλο αριθμό φτηνών υπερωριών που ξεπερνούν τις 400 στις υπηρεσίες;» για να τονίσει με έμφαση πως «έχετε κάνει τον αριθμό των υπερωριών το εθνικό μας σπορ».

«Για να μιλήσω με όρους μουντιάλ, είμαστε πρωταθλητές από τα αποδυτήρια στην υπερεργασία και στον αριθμό των υπερωριών. Τι και αν σας λένε ότι υπάρχει κίνδυνος για την υγεία  με αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Δεν ιδρώνει τα αφτί σας. Μελέτη της ΓΣΕΕ κάνει λόγο ότι με τέτοια υπερωριακή απασχόληση θα χαθούν 40.000 θέσεις εργασίας. Εσείς πάλι κάνετε πως δεν ακούτε» υπογράμμισε ο κ. Χαρίτου.

«Για ποια προστασία της εργασίας από τις απολύσεις μιλάτε;»

Ο βουλευτής Ροδόπης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των απολύσεων. «Για ποια προστασία της εργασίας από τις απολύσεις μιλάτε ανερυθρίαστα, όταν με το καλημέρα από τις πρώτες ρυθμίσεις σας ήταν η κατάργηση της υποχρέωσης του εργοδότη να γνωστοποιεί τον βάσιμο λόγο της απόλυσης εργαζόμενου που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;» διερωτήθηκε ο ίδιος για να σημειώσει πως «νομοθετείτε το απίστευτο, ακόμα κι αν δικαιωθεί δικαστικά ο εργαζόμενος που απολύθηκε, να μην μπορεί να γυρίσει στην δουλειά του, αλλά με λίγα ψίχουλα αποζημίωσης να πετιέται σαν στημένη λεμονόκουπα στον κάλαθο της ανεργίας».

«Εκεί όμως που θα γραφείτε αλλά με τα πιο μελανά χρώματα στην ιστορία κ. Υπουργέ» συμπλήρωσε ο  κ. Χαρίτου «είναι ότι καταστρατηγείτε το συνταγματικό δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικούν μια καλύτερη ζωή, απαγορεύοντας ουσιαστικά τις απεργίες. Βάζοντας στο γύψο τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και αλυσοδένοντας το συνδικαλιστικό κίνημα. Καταπατάτε δικαιώματα που με αγώνες και αίμα κατέκτησε το εργατικό κίνημα τις προηγούμενες δεκαετίες».

Ο βουλευτής τόνισε με έμφαση: «Αν νομίζετε κύριοι ότι βάζοντας στον Προκρούστη την αξία της εργασίας και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα θα δώσετε αέρα στην άπνοια των επενδύσεων και ότι θα απογειωθεί η οικονομία είστε πολύ γελασμένοι. Ενώ συνέχισε σημειώνοντας, ότι η χώρα έχει σήμερα ανάγκη από βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη που θα βάζει στο κέντρο της τον κόσμο της εργασίας».

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Γι’ αυτό, όπως τόνισε, ρυθμίσεις σαν τις σημερινές δεν έχουν θέση σε αυτήν και θα καταργηθούν. «Στο δικό μας σχέδιο ανάπτυξης κεντρική θέση έχει η κατοχύρωση ενός νέου πλαισίου εργασιακών σχέσεων που θα ενισχύει την διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρίτου εξηγώντας πως πρόκειται για  ρυθμίσεις που θα επαναφέρουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας έναντι των ατομικών, που θα θεσπίζουν την επεκτασιμότητα της ευνοϊκότερης σύμβασης για τους εργαζόμενους και την επαναφορά της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Ρυθμίσεις που θα απλώνουν δίχτυ προστασίας στην εργασία, από την επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και την αναθεώρηση του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις έως την προστασία των εργαζομένων της μερικής απασχόλησης αλλά και των εργαζομένων στις εργολαβίες.  «Στη δική μας πρόταση η αύξηση στα 751 ευρώ του κατώτατου μισθού και η καθιέρωση του 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών αποτελούν προωθητικούς παράγοντες για την δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη» υπογράμμισε ο κ. Χαρίτου.

Ο βουλευτής έκλεισε την ομιλία του επισημαίνοντας πως τέτοιες αλλαγές έχουν σήμερα ανάγκη οι εργαζόμενοι και η πραγματική οικονομία. Αλλαγές που κερδίζουν διαρκώς έδαφος μέσα στη συνείδηση της κοινωνίας. «Να είστε βέβαιοι ότι η ψήφιση του αντεργατικού νόμου θα επιταχύνει τη δυναμική τους και θα συμβάλλει στη δημιουργία μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας, ικανής να δώσει μια νέα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης για τον τόπο» εκτίμησε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.