25 χρονια αναμονης για μια μελετη

Απαρατήρητα

25 χρόνια (και ακόμα μετράμε) πήρε η Μελέτη Εφαρμογής του ρυμοτομικού σχεδίου Αρωγής, η οποία ανατέθηκε από το Νομαρχιακό Διαμέρισμα Ροδόπης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης-Έβρου σε μελετητή στα τέλη του 1995.

Από το 1995, η Αρωγή πέρασε από την κοινότητα Μέσης στο Δήμο Αιγείρου και στη συνέχεια στο Δήμο Κομοτηνής, οι Νομαρχίες καταργήθηκαν, αλλά δυστυχώς η μελέτη εκεί, ακάθεκτη, να μένει ανολοκλήρωτη.

Κύριος ένοχος φαίνεται να είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση το νομοθετικό κενό που δημιουργήθηκε από την μετακίνηση της πολεοδομίας από την Νομαρχία στο Δήμο, αλλά πολύ φοβόμαστε πως το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο από μια απερισκεψία του νομοθέτη.

Γιατί η εμπειρία μας είναι πως ο νομοθέτης, αλλά και το Ελληνικό κράτος, όταν θέλει, διορθώνει τέτοιες αβλεψίες αμέσως, ενώ αν δεν θέλει, μπορεί να αφήσει μια κατάσταση να διαιωνίζεται.

Τα παραδείγματα στη Θράκη, λόγω απόστασης (όχι μόνο φυσικής) από την κεντρική πολιτική σκηνή, είναι περισσότερα από όσα θα θέλαμε, και ανάλογα με τις περιστάσεις, αυξάνονται ή μειώνονται. Το πιο λυπηρό είναι πως ούτε λίγο ούτε πολύ, φαίνεται να έχουμε συμβιβαστεί με αυτή την κατάσταση, και πλέον δεν μας κάνει εντύπωση. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, και αυτό φέρνει μελέτες που καθυστερούν δεκαετίες, έργα που παραμένουν ευχολόγια, αλλά και εκκρεμότητες σε όλα τα επίπεδα της ανάπτυξης, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.