«Μηνας των παθων» για τους φαρμακοποιους αν δεν αλλαξει η τακτικη διαθεσης των self test

Αλέξανδρος Τσαπέκος: «Είναι διαχειρίσιμα 5-5,5 εκατ. κόσμου, αν έρχονται κάθε βδομάδα στα φαρμακεία;»

Την «άτακτη» διάθεση των self test σε ομάδες πληθυσμού κλήθηκε να σχολιάσει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, μιλώντας στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» του Ράδιο Παρατηρητής.

Όπως εξήγησε «όλα αυτά τα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί πάνω στην προσπάθεια που κάνει η πολιτεία να εφαρμόσει το μαζικό έλεγχο μέσω των self τεστ σε μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού. Η αιτιολογία για την όλη αυτή τη ανωμαλία που υπάρχει στη διάθεση είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες τεστ». Σύμφωνα με τον ίδιο «θα έπρεπε πρώτα να διασφαλιστούν επαρκείς ποσότητες και μετά να γίνει η κατηγοριοποίηση έτσι ώστε οι δικαιούχοι που επισκέπτονται τα φαρμακεία να μην παίρνουν ένα τεστ όπως τώρα δίνουμε στους μαθητές. Αν είχαμε επαρκείς ποσότητες θα μπορούσε κάθε δικαιούχος να παραλαμβάνει 5 τεστ τη φορά και θα πέρναγε μια φορά από το φαρμακείο».

Το πρόβλημα της επάρκειας των self test ωστόσο αναμένεται να εξαλειφθεί σύντομα αφού όπως ανέφερε ο κ. Τσαπέκος  «σήμερα-αύριο φτάνουν τα πολλά τεστ που πήρε απευθείας η κυβέρνηση από την Κίνα και είναι περίπου 18 εκατ. από ό,τι μας έχουν πει. Αυτά όταν φτάσουν θα πάνε στις αποθήκες και από εκεί θα μοιραστούν στα φαρμακεία. Δευτέρα πρωί πιστεύω θα υπάρχει μια μεγάλη επάρκεια».

«Να μπει ένας κανόνας έτσι ώστε η προσέλευση του κοινού να είναι όσο γίνεται μικρότερη στα φαρμακεία»

Παράλληλα ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του φαρμακευτικού κόσμου της χώρας για δυνατότητα προμήθειας πολλών τεστ με μια επίσκεψη κάθε δικαιούχου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «το στοίχημα είναι από Δευτέρα και μετά μέχρι όσο πάει αυτό το πρόγραμμα να μπει ένας κανόνας έτσι ώστε η προσέλευση του κοινού να είναι όσο γίνεται μικρότερη στα φαρμακεία. Δηλαδή να έρθει μια φορά για να πάρει τα τεστ για μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει προσδιορίσει ότι πρέπει να γίνει αυτή η μαζική εξέταση μέσω των τεστ».

Ο ίδιος έκανε λόγο για μήνα των παθών για τους φαρμακοποιούς αν δεν αλλάξει η δυνατότητα προμήθειας περισσότερων self test αφού «από Δευτέρα θα έρθουν ξανά οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που αριθμούν 1,5 εκάτ. Θα έρθουν οι εργαζόμενοι στην εστίαση, θα έρθουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι στρατιωτικοί. Μιλάμε δηλαδή για 5-5,5 εκατ. κόσμο. Είναι διαχειρίσιμος ένας τέτοιος αριθμός, αν έρχονται κάθε βδομάδα στα φαρμακεία;» διερωτήθηκε ο ίδιος για να εξηγήσει πως «αν αυτοί όμως έμπαιναν σε μια κατηγοριοποίηση και έπαιρναν μια φορά τα τεστ για όλη την περίοδο αυτήν την οποία προσδιορίζει η πολιτεία θα είχαμε μια ηρεμία και εμείς και θα γινόταν η δουλειά του κόσμου γιατί καταλαβαίνω και τον κόσμο που ανησυχεί, μιλάνε για ελέγχους».

«Δεν μπορεί να τιμωρήσει κάποιον ο οποίος δεν μπόρεσε να πάρει το τεστ»

«Ο έλεγχος» σύμφωνα με τον ίδιο «πρέπει να κινηθεί ανάλογα με το αν μπόρεσε να πάρει ο ελεγχόμενος το τεστ. Πιστεύω ότι τα ελεγκτικά όργανα θα είναι σε αυτό το θέμα πολύ προσεκτικοί. Δεν μπορεί να τιμωρήσει κάποιον ο οποίος δεν μπόρεσε να πάρει το τεστ επειδή η πλατφόρμα δεν το έδινε το δικαίωμα να  το πάρει. Καθησυχάζω τον κόσμο, τους λέω βγάλτε μια φωτογραφία για να δείτε τι λέει η οθόνη με το όνομα σας και το ΑΜΚΑ και λέει “δεν πληροί κριτήρια για να πάρει τεστ” και δείξτε στον έλεγχο που θα έρθει. Κάνουμε τα πάντα οι φαρμακοποιοί, για να υποστηρίξουμε την ασφάλεια των εργαζομένων όσον αφορά στους ελέγχους».

Κλείνοντας ο κ. Τσαπέκος τοποθέτησε τη Δευτέρα ως την ημέρα εκείνη που θα έχουμε καθαρή εικόνα της κατάστασης, αφού πρώτα παρθούν οι σχετικές αποφάσεις, μην αποκλείοντας ακόμα και να αλλάξει το μοντέλο διάθεσης των self test καθώς όπως αποκάλυψε «δεν αποκλείεται να δούμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι σίγουρο, ότι η εκπαίδευση θα πάρει τα δικά της self test και θα τα μοιράσει σε σχολεία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.