Απολογισμος με αντιπαραθεσεις

Τη νέα πορεία της περιφέρειας ανέλυσε ο Γ. Παυλίδης - Αμφισβήτηση από την αντιπολίτευση με σύγκρουση Παυλίδη-Καραλίδη από τα παλιά

Τον απολογισμό των πρώτων 16 μηνών της διοίκησης του, μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από πρωτοφανείς πολιτικές συνθήκες αλλά και τη μετάβαση από το προηγούμενο στο επόμενο ΕΣΠΑ, έκανε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή, παρουσία στελεχών της Περιφέρειας καθώς και εκπροσώπους κομμάτων και φορέων, με τον Περιφερειάρχη να κάνει κατά την ομιλία του αναφορές στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν παρόντα για τη συνεργασία που έχει με την Κυβέρνηση και το τι περιμένει από αυτή, ζητώντας την αρωγή τους.
 
Ο Περιφερειάρχης παρουσίασε τα αποτελέσματα των πολιτικών που εφάρμοσε η διοίκηση τον προηγούμενο χρόνο, τα ζητήματα που είχε να αντιμετωπίσει, ενώ έκανε και αναφορά στην επιτυχή ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-13 και τις προοπτικές που δίνουν τόσο η θέση και το αναπτυξιακό δυναμικό της Περιφέρειας, όσο και το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, τα προγράμματα του οποίου άνοιξαν μόλις τον τελευταίο μήνα του 2015. 

Γιώργος Παυλίδης «Η Περιφέρεια άλλαξε πορεία, δημιουργεί και παράγει»

Στον απολογισμό του ο κ. Παυλίδης τόνισε πως οι δράσεις που έχει αναλάβει η νέα διοίκηση δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν, σημειώνοντας πως η Περιφέρεια άλλαξε πορεία, δημιουργεί και παράγει, με τους πολίτες να αποκτούν περισσότερη εμπιστοσύνη στη διοίκηση της Περιφέρειας και να νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά.
 
Την ίδια ώρα είχαν να αντιμετωπίσουν ένα περιβάλλον Capital Controls, μια περίοδο που έληγε το ΕΣΠΑ 2007-2013, με ιδιαίτερες δυσκολίες και υπαναχωρήσεις εργολάβων καταφέρνοντας να έχουν απορρόφηση 116% για το προηγούμενο και να ενεργοποιήσουν το νέο ΕΣΠΑ με ένα ποσό της τάξης των 85 εκ. ευρώ.
 
«Είμαστε συνεπείς απέναντι στην κοινωνία, ακόμη και στα πολύ δύσκολα, σταθήκαμε όρθιοι, προχωρήσαμε και δημιουργήσαμε σε σημεία όπου κανείς δεν περίμενε» σημείωσε ο κ. Παυλίδης. Παραδέχτηκε βέβαια πως έχουν ακόμη πολύ δρόμο μπροστά τους, έχοντας να αντιμετωπίσουν και την τροχοπέδη της έλλειψης προσωπικού.
 
Παρόλα αυτά, κατά τον Περιφερειάρχη, υπάρχει δραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα, στον τουρισμό, στο αγροτικό επίπεδο. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Παυλίδης στο θέμα της ανάπτυξης μέσω δράσεων που στηρίζουν όλη την Περιφέρεια, όπως το φεστιβάλ ViaEgnatia, για το οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τόσο το αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και συνδιοργανωτής φέτος, αλλά και φορείς του εξωτερικού, που ενδιαφέρονται για το πώς διασυνδέονται, σε ένα πολιτιστικό και πολιτισμικό άξονα μνημεία, μνήμες, ιστορία και δένονται, μέσα από προγραμματισμένες καταστάσεις αλλά και φεστιβάλ.
 
«Υιοθετούμε περιφερειακή οικονομία και ανάπτυξη δίχως περιχαρακώσεις, με διάχυση της ενημέρωσης και της γνώσης στο μέγιστο δυνατό βαθμό προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων και των δικαιούχων σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και σε προγράμματα» τόνισε, επισημαίνοντας πάντως πως αποτελεί ουσιώδες λάθος να ταυτίζουμε την πολύ ευρύτερη αναπτυξιακή προοπτική μας με τον εντός πλαισίου προγραμματισμό των προγραμματικών περιόδων. Αντίθετα η περιφερειακή αρχή επιθυμεί να αξιοποιήσει τα ισχυρά συγκριτικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα, γιατί πιστεύει πως «ο τόπος μας έχει όλες τις δυνατότητες να φύγει μπροστά και μόνο η αδράνεια, οι παραλείψεις και η αναποφασιστικότητα μπορούν να τον κρατήσουν πίσω». 

Φώτης Καραλίδης «Διοίκηση ικανή μόνο στα έργα της οικειοποίησης του ιδρώτα των άλλων»

Σκληρή κριτική στη διοίκηση της Περιφέρειας άσκησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο κ. Φώτης Καραλίδης, τονίζοντας κατά την ιδιαίτερα οξεία τοποθέτησή του, η οποία στο τέλος εξελίχτηκε σε αντιπαράθεση τόσο με τον Περιφερειάρχη όσο και με Αντιπεριφερειάρχες και μέλη της συμπαράταξης, που θύμισε παλιές εποχές αντιπαράθεσης των δύο κατά τη διοίκηση Γιαννακίδη, όταν ο κ. Καραλίδης ήταν Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης και ο κ. Παυλίδης επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, πως αυτή την περίοδο η διοίκηση χαρακτηρίστηκε από ατολμία, ήταν φοβική απέναντι στα ζητήματα ανάληψης ευθυνών και γενικότερα αρέσκονταν στις δημόσιες σχέσεις.
 
Χαρακτήρισε δε τη διοίκηση του κ. Παυλίδη πρωταθλήτρια στην παραγωγή δελτίων τύπου λέγοντας χαρακτηριστικά «και στραβά να κοίταζε ο Περιφερειάρχης, έβγαινε δελτίο τύπου» και ικανή μόνο στα έργα της οικειοποίησης του ιδρώτα των άλλων, θεωρώντας πως εκμεταλλεύτηκε όλη την προεργασία της διοίκησης Γιαννακίδη για να κάνει όποια έργα ολοκληρώθηκαν καλύπτοντας την απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Τα έργα που παρουσίασε ο Περιφερειάρχης, σημείωσε ο κ. Καραλίδης, ξεκίνησαν από την προηγούμενη διοίκηση, ενώ μάλιστα πολλά αργοπόρησαν, λόγω της αδυναμίας της διοίκησης, και μάλιστα πρέπει να βρει ένα ποσό περίπου 15 εκ. ευρώ για να καλύψει τα έργα που δεν μπορούν να περάσουν στο επόμενο ΕΣΠΑ.
 
Ο κ. Καραλίδης έκανε ιδιαίτερη μνεία και στο θέμα του μεταναστευτικού, στο οποίο θεωρεί ότι υπήρξε πολύ μεγάλη ολιγωρία παρά τις προειδοποιήσεις της παράταξής του, αγνόησε δεσμεύσεις για προτάσεις καταπολέμησης της φυγής επιχειρήσεων στην Βουλγαρία, πιάστηκε εξ απήνης στο θέμα του φυσικού αερίου και έπρεπε να τρέξει για να καλυφθούν όλες οι μεγάλες πόλεις.
 
«Δυστυχώς ο κ. Παυλίδης αρέσκεται στους μονολόγους, στην ανισοκατανομή του χρόνου και του τρόπου συζήτησης στο Περιφερειακό, που δυστυχώς μέσα από τις διακοπές, τις ενορχηστρωμένες φωνές των όποιων πλευρών αντιπεριφερειαρχών και μη προσπαθούν να μας φιμώσουν. Εμείς δεν φιμωνόμαστε, την αλήθεια θα τη λέμε, όσο πικρή και αν είναι» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Η τοποθέτηση αυτή του κ. Καραλίδη προκάλεσε την αντίδραση του κ. Παυλίδη, που μίλησε για ψέματα και διαστρεβλώσεις από την πλευρά του κ. Καραλίδη, με τους τόνους να υψώνονται αρκετά εκατέρωθεν. 

Σπύρος Τουρτούρης «Σταμάτησε το 2015 ο κατήφορος της χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης»

Μόνο στις πολιτικές πτυχές του απολογισμού επικεντρώθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης κ. Σπύρος Τουρτούρης, τονίζοντας πως αδυνατούν μέσα από τον Απολογισμό που τους είχε αποσταλεί να καταλάβουν ποια ήταν η στόχευση των έργων που έγιναν στην Περιφέρεια, τι είχε προγραμματιστεί και τι επιτεύχθηκε, για αυτό και επικεντρώθηκε στις πολιτικές πτυχές του απολογισμού.
 
Ο κ. Τουρτούρης θεωρεί πως η παρουσία των παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο έχει ένα πολύ χαμηλό ειδικό βάρος λόγω του Καλλικράτη, ενώ μηδαμινή είναι η παρουσία των πολιτών στην αποφασιστική διαδικασία.
 
Ο περιφερειακός σύμβουλος παρουσίασε την ανάγνωση της δικής του παράταξης για την πολιτική κατάσταση του 2015, θεωρώντας πως ο ελληνικός λαός μέσα από τρείς εκλογικές αναμετρήσεις έδωσε στην κυβέρνηση τη δυνατότητα, έστω και μέσα από ένα σκληρό μνημόνιο, να υλοποιήσει τους στόχους της.
 
Θεωρεί δε πως ανοίγονται καινούριες προοπτικές για να αποκτήσει η αυτοδιοίκηση το δικό της ρόλο σε ένα αποκεντρωμένο κράτος, ενώ πιστεύει πως σταματάει ο κατήφορος της χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης. Μάλιστα εξέφρασε την άποψη πως η επιτυχία της απορρόφησης του ΕΣΠΑ οφείλεται στην καθοριστική συμβολή της κυβερνητικής παρέμβασης για αυτή. 

Χρήστος Τρέλλης «Η ΑΜΘ χρειάζεται ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης που θεμελιώνεται στην ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών»

Από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο κ. Χρήστος Τρέλλης τόνισε πως ο απολογισμός γίνεται σε μια περίοδο εφαρμογής των πιο βάρβαρων μνημονιακών μέτρων, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι τοπική και περιφερειακή διοίκηση, ως  αποστολή τους είχαν και έχουν  την υλοποίηση της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας του κεφαλαίου, μέσα από τη λεηλασία του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων, με την ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων, με την ανατροπή και διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τις απολύσεις και την πολιτική χειραγώγηση των εργαζόμενων στις Περιφέρειες και τους Δήμους.
 
Όπως σημείωσε ο κ. Τρέλλης, η παράταξή του έχει διαφορετική αντίληψη, με βάση ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης που θεμελιώνεται στην ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, προβάλλοντας και διεκδικώντας πλαίσιο άμεσων στόχων πάλης σε γραμμή αντιπαράθεσης με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, που απαντούν στις αυξανόμενες σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και στην αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων της λαϊκής οικογένειας. 

Κατερίνα Γεροστεργίου «Έλλειψη οράματος στον απολογισμό»

Η περιφερειακή σύμβουλος της «Οικολογίας Αλληλεγγύης» κ. Κατερίνα Γεροστεργίου από την πλευρά της στάθηκε στην έλλειψη οράματος του απολογισμού για την κατεύθυνση που πρέπει να έχει η Περιφέρεια τα επόμενα χρόνια, αλλά και την έλλειψη του δημοκρατικού στοιχείου στις επιτροπές της Περιφέρειας.
 
Στον τομέα της έξυπνης εξειδίκευσης, σημείωσε, γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας αλλά δεν υπάρχουν σαφείς αναφορές πως αυτή θα αξιοποιηθεί σε διάφορους τομείς, όπως ο αγροτοδιατροφικός τομέας, τα μάρμαρα και αν θα ληφθούν υπόψη οι κλιματικές αλλαγές.
 
Κριτικά στάθηκε όμως και απέναντι στους τρόπους με τους οποίους η Περιφέρεια προσπαθεί να δημιουργήσει Περιφερειακή Καταναλωτική Συνείδηση ερήμην των καταναλωτών και των Καταναλωτικών Οργανώσεων της ΑΜΘ, εκ των οποίων αρκετές είναι ιδιαίτερα δραστήριες, ενώ θα έπρεπε να είναι ένας εκ των βασικών συνομιλητών, χωρίς καν να προσκληθούν για να παραστούν.
 
Τέλος εντόπισε έλλειψη συμμετοχής φορέων στην Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης, αλλά και μη σύγκληση της Επιτροπής Ισότητας της ΑΜΘ, την ώρα που οι γυναίκες αποτελούν και αυτές σημαντικά θύματα της κρίσης και της οικονομικής κατάστασης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.