«Περιττες πολυτελειες» για την κυβερνηση η Πολιτειακη Παιδεια και οι Κοινωνικες Επιστημες στο Λυκειο
Μετά την συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τις εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ 78 των Κοινωνικών Επιστημών κ.κ. Βάσω Ελευθεράκη και Ευαγγελία Θωμαΐδου και σε συνεργασία πάντοτε με την αρμόδια τομεάρχη Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, Χαρά Κεφαλίδου, ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής κ. Ιλχάν Αχμέτ κατέθεσε ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως με θέμα: «Κατάργηση της Πολιτειακής Παιδείας και των Κοινωνικών Επιστημών από το Λύκειο».
Πρόκειται για μεγάλο θέμα που αφορά την απειλούμενη εξάλειψη των μαθημάτων των κοινωνικών επιστημών από το ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου, λες και πρόκειται για την κυβέρνηση ζήτημα ήσσονος σημασίας, σε μια εποχή που τίθενται τεράστια ζητήματα για την ποιότητα του πολιτεύματος, για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, επισημαίνει ο βουλευτής εξηγώντας πως με Υπουργική Απόφαση καταργήθηκαν στη Β΄ Λυκείου, όπου τα παιδιά παίρνουν το δικαίωμα Ψήφου και προετοιμάζεται η Βουλή των Εφήβων, το «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» (γενικής παιδείας, πρώην Στοιχεία Δημοκρατικού Πολιτεύματος) και το «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών» (κατεύθυνσης Ανθρωπιστικών Σπουδών) και αφαιρείται 1 ώρα Πολιτικής Παιδείας στην Α΄ Λυκείου. Τέλος, στην Γ΄ Λυκείου με τον ν. 4692/2020 καταργείται η «Κοινωνιολογία» που είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα έως και το τρέχον σχολικό έτος.
Σύμφωνα με τον κ. Ιλχάν Αχμέτ η Πολιτειακή Παιδεία και τα μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών είναι απαραίτητα, ιδιαίτερα σήμερα σε καιρούς κρίσεων και πανδημίας, για την αντίληψη και κατανόηση του κόσμου μας, την θωράκιση της Δημοκρατίας, του κοινοβουλευτικού πολιτεύματός μας και των δημοκρατικών θεσμών. Επίσης ο βουλευτής υποστηρίζει πως σε σημαντικότατο βαθμό η υπόσταση και η λειτουργία του πολιτεύματος αυτού και της Πολιτείας εξαρτώνται από την ποιότητα των πολιτών της, άρα και από την πολιτειακή-πολιτική τους εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση.
Εξ ου και καταθέτει τα εξής ερωτήματα προς την κ. Κεραμέως:
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την αποκατάσταση της Πολιτειακής Παιδείας και των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών κατεύθυνσης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα ωρολόγια προγράμματα;
2. Είναι στις προθέσεις του υπουργείου η άμεση διόρθωση της κατάργησης της Πολιτειακής Παιδείας και των μαθημάτων Κοινωνικών Σπουδών με την επαναφορά τους στα ωρολόγια προγράμματα από το αμέσως επόμενο σχολικό έτος 2021-22.
3. Με ποια αιτιολόγηση και τεκμηρίωση έγινε η αφαίρεση αυτή από τα ωρολόγια προγράμματα του τρέχοντος σχολικού έτους και ποια είναι η στρατηγική και η στόχευση του υπουργείου σας με την κατάργηση αυτή από το Λύκειο;
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
