Ακομα μια παραταση στη Διακομματικη για την Θρακη;

Με τις διεργασίες «παγωμένες» λόγω κορωνοϊού, αναμένεται να παρατείνει εκ νέου τις εργασίες της

Την παράταση των εργασιών της για ακόμα μια φορά, πιθανότατα ξανά για ένα τρίμηνο, αναμένεται να αποφασίσει η Διακομματική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης, που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα.

Να θυμίσουμε πως η Επιτροπή είχε ξεκινήσει τις εργασίες της το προηγούμενο καλοκαίρι, με προοπτική να ολοκληρώσει τις εργασίες της το συντομότερο και να εκπονήσει πόρισμα που θα κατέθετε στη Βουλή και την Κυβέρνηση.

Και ενώ υπήρξαν κάποιες επαφές με τοπικούς φορείς, (μεταξύ των οποίων και η επεισοδιακή επίσκεψη της πρόεδρου κ. Μπακογιάννη στην περιοχή μας) καθώς και με τους υπουργούς, η έξαρση της πανδημίας ουσιαστικά αποδυνάμωσε τις εργασίες της επιτροπής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η μοναδική συνεδρίαση που έγινε μέχρι τώρα το 2021, ήταν αυτή του Ιανουαρίου, όταν και αποφασίστηκε η παράταση των εργασιών της για τρείς μήνες.

Οι τρείς μήνες πέρασαν χωρίς να γίνει καμία συνεδρίαση, ενώ δεν υπήρξε ιδιαίτερη πρόοδος ούτε στις υπόλοιπες διεργασίες για την διαμόρφωση των προτάσεων.

Έτσι η επιτροπή θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα, με μοναδικό θέμα, όπως φαίνεται, τη συζήτηση και λήψη απόφασης για παράταση των εργασιών της Επιτροπής.

Από τη μια η καθυστέρηση αυτή ήταν αναμενόμενη, από την άλλη, όμως, δημιουργεί και ζητήματα για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν, και κυρίως χρηματοδοτηθούν, οι προτάσεις της επιτροπής. Γιατί ένα μεγάλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αυτό του ταμείου Ανάκαμψης, φαίνεται να ολοκληρώνεται χωρίς να έχουν υπάρξει προτάσεις από την επιτροπή, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται συζητήσεις για το ΕΣΠΑ της επόμενης προγραμματικής περιόδου, που θα πρέπει να αποκρυσταλλωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Γιατί, για να μην είναι κενό γράμμα οι προτάσεις της επιτροπής, πρέπει να έχουν από πίσω και κάποια δέσμευση, πολιτική πρωτίστως, αλλά στη συνέχεια και οικονομική.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.