Σταδιακη εξομαλυνση στα self test περιμενει ο Α. Τσαπεκος

«Η διαδικασία είχε δυσκολίες, αλλά την κάνουμε με ενδιαφέρον γιατί βγαίνει ένα καλό αποτέλεσμα για την κοινωνία και την χώρα μας»

Σταδιακή εξομάλυνση της διαδικασίας της διάθεσης των self test περιμένουν οι φαρμακοποιοί της Ροδόπης, τόσο από το γεγονός ότι θα μπορούν πλέον οι δικαιούχοι να προμηθεύονται από 2 σε κάθε επίσκεψη, όσο και από την αναμονή της επόμενης παρτίδας των τεστ, που αναμένεται να είναι ατομικά, αφαιρώντας μια σημαντική ταλαιπωρία στην «συναρμολόγηση» τους πριν δοθούν.

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπη κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και στη Νατάσσα Βαφειάδου, σημειώνοντας πως μπορεί η διαδικασία να είχε δυσκολίες, όμως την κάνουν με ενδιαφέρον «γιατί θέλουμε και εμείς να βγαίνει ένα καλό αποτέλεσμα για την κοινωνία και την χώρα μας»

Ο κ. Τσαπέκος τόνισε πως είναι πολύ θετικό, ενόψει και της επέκτασης της διάθεσης των self test, ότι τελικά θα δίνονται 2 τεστ σε κάθε επίσκεψη, κάτι το οποίο οι φαρμακοποιοί είχαν τονίσει πως ήταν κάτι αυτονόητο, βοηθώντας να μειωθεί και η μετακίνηση των δικαιούχων, αλλά και το βάρος που πέφτει στα φαρμακεία.

Συνεχίζουν άλλωστε την προσπάθειά τους για την στήριξη αυτού του μέτρου, ενημερώνοντας συνεχώς και δίνοντας οδηγίες για τη διενέργεια των τεστ στο σπίτι.

Πολλές απορίες την πρώτη φορά

Η προσέλευση στα φαρμακεία έγινε κυρίως από γονείς και εκπαιδευτικούς και λιγότερο από μαθητές, με το κύριο ζήτημα να είναι να κάνουν την ατομική συσκευασία από τις πρώτες παρτίδες των 25 τεστ.

«Δεν ήταν ατομικές οι συσκευασίες και κάνουμε εμείς συναρμολόγηση των εξαρτημάτων για να τα δώσουμε στον ενδιαφερόμενο όλα μαζί σε ένα σακουλάκι» σημείωσε, και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι να τελειώσει αυτή η πρώτη παρτίδα των 2 εκ. τεστ.

Φυσικά στην αρχή οι απορίες που έπρεπε να απαντήσουν ήταν πολλές, με τον κ. Τσαπέκο να σημειώνει πως από τα πρώτα τεστ στα 10 άτομα και οι 10 είχαν απορίες.

Όσο φυσικά το τεστ γίνεται γνωστό, οι απορίες αυτές αναμένεται να εκλείψουν, όσο υπάρχουν όμως τις απαντούν, και βλέπουν πως η ανταπόκριση είναι θετική. «Όχι μόνο δεν έχουν παράπονα από τους φαρμακοποιούς, αλλά ήδη υπάρχει μια γενική εκτίμηση ότι πραγματικά συμμετέχουμε ενεργά σε αυτή τη μάχη» τόνισε.

Φάνηκε η χρησιμότητα των φαρμακείων

Όσο για την ροή και τη διαθεσιμότητα, δεν έχουν υπάρξει προβλήματα μέχρι τώρα, μιας και μόλις στο σύστημα φαίνεται πως ένα φαρμακείο έχει κάτω από 25 κομμάτια, αμέσως γίνεται παραγγελία για επιπλέον.

Μέσα στην πανδημία, τόσο με τις υπηρεσίες που προσέφερε από την αρχή, όσο και τώρα, με τον προγραμματισμό των ραντεβού για τα εμβόλια και την διάθεση  των self test, ο κ. Τσαπέκος πιστεύει πως είναι πλέον εμφανές στην πολιτεία πως ήταν λάθος ο κατατρεγμός του κλάδου την δεκαετία των μνημονίων.

«Μας χρειάζονται έτσι όπως είμαστε και μπορούμε να προσφέρουμε και να είμαστε χρήσιμοι. Ας να το έχουν κατά νου να μην κάνουν κάποιοι υπουργοί τρελίτσες με φιλελευθεροποιήσεις και με αλυσίδες φαρμακείων» κατέληξε.

Επιλογή για το εμβόλιο της Pfizer και για τους 60 – 64

Ο κ. Τσαπέκος έσπευσε να ενημερώσει πως από χθες το σύστημα δίνει την δυνατότητα για τους πολίτες ηλικίας 60 έως 64 ετών να επιλέξουν να εμβολιαστούν με όλα τα εμβόλια, ενώ μέχρι σήμερα η μοναδική επιλογή ήταν αυτή του εμβολίου της Astra Zeneca. Δεδομένο που άλλωστε επιβεβαιώθηκε και δια στόματος του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους κατά την διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας. Όπως μάλιστα έκανε γνωστό ο κ.Τσαπέκος ήδη από χθες, η πλατφόρμα άρχισε να δέχεται και νέα ραντεβού στο εμβολιαστικό κέντρο της Κομοτηνής, με το εμβόλιο της Pfizer.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.