Λυση δια της αλλαγης νομοθεσιας για την διαχειριση των ρεματων;

Ανεπαρκείς τις απαντήσεις Τσαλικίδη για το θέμα βρήκε ο Μ. Ταπατζάς

Για ουσιαστική και όχι επιδερμική αντιμετώπιση του θέματος μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης

Για υιοθέτηση της πρότασής του εξορθολογισμού του καθεστώτος καθαρισμού ρεμάτων από την Κυβέρνηση, το οποίο θα έρθει το επόμενο διάστημα στη βουλή, ως εργαλείο επίλυσης πολλών προβλημάτων που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη διαχείρισή τους, μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, απαντώντας σε επερώτηση  της Περιφερειακής Σύνθεσης που κατατέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Την επερώτηση ανέπτυξε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μανώλης Ταπατζάς, που σημείωσε πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται τα τελευταία χρόνια και στην ΠΑΜ-Θ, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με την «κακή ως ελλιπή» όπως την χαρακτήρισε συντήρηση υποδομών και ρεμάτων οδηγούν σε απώλειες ανθρωπίνων ζωών, ζωικού κεφαλαίου και περιουσιών.

Άφησε δε αιχμές για το γεγονός ότι το 2020 στη Ροδόπη διατέθηκαν τα λιγότερα χρήματα έναντι των άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων της ΠΑΜΘ, και το ίδιο ισχύει το 2021, για εργασίες καθαρισμού, αστυνόμευσης και απαλλοτρίωσης χώρων παρά των ρεμάτων, εκφράζοντας την ανησυχία του για το μέλλον της ΠΕ Ροδόπης, αλλά και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ εν συνόλω.

Ο κ.  Ταπατζάς ζήτησε την αναλυτική ενημέρωση από πλευράς της διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ σε σχέση με τον σχεδιασμό μελετών και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς και απαντήσεις για την απουσία Μητρώου Ρεμάτων και επιτροπής επιθεώρησής τους.

Άγνοια απέδωσε στον επερωτώντα ο Αντιπεριφερειάρχης

Απαντώντας ο κ. Τσαλικίδης σημείωσε πως στην επερώτηση, παρόλο που αναφέρονται τα προβλήματα που προκύπτουν από τη νομοθεσία, το πλαίσιο και τις αλληλεπικαλυπτόμενες δικαιοδοσίες, ξαφνικά «ανακαλύπτουν» πως για όλα φταίνε τα λιγότερα χρήματα στη Ροδόπη για τους καθαρισμούς, το μητρώο ρεμάτων και η έλλειψη σύστασης επιτροπών.

Χαρακτήρισε δε την προσέγγιση της επερώτησης «επιδερμική», ζητώντας να προσεγγιστεί το θέμα ουσιαστικά. Παρόλα αυτά απαντώντας στο θέμα του ύψους της χρηματοδότησης, τόνισε πως η κάθε διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών, προτείνει έργα ανάλογα με τις λεκάνες απορροής της κάθε Περιφερειακής Ενότητας, που έχουν και τους ανάλογους προϋπολογισμούς.

Οι παρεμβάσεις γίνονται ανάλογα με τους διαθέσιμους ΚΑΠ, και η προτεραιοποήση γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες. Ο κ. Τσαλικίδης σημείωσε πως ο καθαρισμός των ποταμών είναι πραγματικά μείζονος σημασίας, και εκεί ξεκινά το πρόβλημα, το οποίο χρειάζεται συνεχή παρέμβαση.

Όσο για το μητρώο ρεμάτων, την σύσταση επιτροπών και επόπτευσης, τόνισε ότι μερίμνησαν να ενταχθούν στο Τεχνικό πρόγραμμα του 2020, για να υλοποιηθούν το 2021.

«Όλη η ερώτηση είναι για να δημιουργήσει εντυπώσεις, όμως η αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, χρειάζονται μια άλλη προσέγγιση και μια σοβαρότητα για να νιώσουν οι πολίτες πως η πολιτεία βρίσκεται δίπλα τους» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Θεωρεί δε το ενδιαφέρον του κ. Ταπατζά και της παράταξής του «όψιμο», γιατί δεν βρέθηκε ούτε μια ώρα κοντά στις περιοχές που επλήγησαν, ενώ σημείωσε πως υπάρχει διαφορά στις τακτικές υποχρεώσεις μιας υπηρεσίας και της αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων.

Τόνισε δε πως η πρόταση για νέο θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης των καθαρισμών, θα γίνει σύντομα νόμος, και αυτό θεωρεί πως θα είναι μια ανατροπή στην αντιμετώπιση του προβλήματος, και όχι μια επιδερμική αντιμετώπιση.

Ανεπάρκεια διαπίστωσε ο Μ. Ταπατζάς

Η απάντηση αυτή δεν ικανοποίησε τον κ. Ταπατζά, ο οποίος τόνισε πως η παράταξη και ο ίδιος έχει δείξει το ενδιαφέρον στα προβλήματα της κοινωνίας. «Δεν περίμενα πραγματικά να είστε τόσο ανεπαρκής στην απάντησή σας» τόνισε, θεωρώντας πως δεν απαντήθηκε κανένα ερώτημα.

«Φιλολογείτε, συμπεριφέρεστε σαν μαθητής Λυκείου που διαβάζει έκθεση ιδεών» σημείωσε, επισημαίνοντας πως επισκέφτηκε στο Μαυρομμάτι, και ήρθε σε επαφή με τοπικούς φορείς. Αντίθετα κατηγόρησε τον κ. Τσαλικίδη ότι πήγε στις 12 Ιανουαρίου και μετά δεν επισκέφτηκε τον οικισμό για 7 ημέρες, ενώ απέδωσε το γεγονός ότι ο οικισμός πλημμύρισε για δεύτερη φορά στα τέλη του μήνα, στο γεγονός ότι δεν φρόντισε να επισκευαστεί το ανάχωμα.

«Προσπαθώντας να δημιουργήσετε εντυπώσεις, πήγατε μία μόνο φορά για να βγείτε φωτογραφίες και πλήρωσε ο κ. Μέτιος τη δική σας ανεπάρκεια, όταν οι κάτοικοι μετέβησαν οργισμένοι στην Περιφέρεια», κατέληξε ο κ. Ταπατζάς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.