Με επιτυχια διεξηχθη η δευτερη φαση των μαθηματικων διαγωνισμων «Ευκλειδης» και «ΒΙΩΝ»

Από το Παράρτημα Ροδόπης της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

Οι επιτυχόντες μαθητές του Νομού μας στον 76ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Θαλής» αλλά και οι επιτυχόντες του τοπικού διαγωνισμού «Καραθεοδωρή» που έλαβαν χώρα τον προηγούμενο Νοέμβριο «αντάμωσαν» και πάλι το πρωί του Σαββάτου, 16 Ιανουαρίου στο 3ο Γυμνάσιο της πόλης μας, όπου διαγωνίστηκαν εκ νέου στις επόμενες φάσεις των δύο διαγωνισμών.
 
Συγκεκριμένα οι επιτυχόντες της πρώτης φάσης του διαγωνισμού «Θαλής», οι μαθητές δηλαδή των Β’ και Γ’ Τάξεων του Γυμνασίου και όλων των τάξεων του Λυκείου, έλαβαν μέρος στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού «Ευκλείδης», διεκδικώντας την πρόκρισή τους  στην επόμενη φάση, την ελληνική μαθητική Ολυμπιάδα «Αρχιμήδης» που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, ενώ αντίστοιχα οι επιτυχόντες μαθητές της Α’ Γυμνασίου έλαβαν μέρος στη δεύτερη φάση του τοπικού διαγωνισμού «ΒΙΩΝ» – από τον Βίωνα τον Αβδηρίτη, ο οποίος ήταν αστρολόγος, μετεωρολόγος, μαθηματικός και φιλόσοφος, μαθητής του Δημόκριτου και ο πρώτος ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχουν οικήσεις μερικές, όπου η νύχτα είναι έξι μήνες και η μέρα έξι μήνες, διαπιστώσεις που συνεπάγονται ότι είχε συνείδηση της σφαιρικότητας της γης-  που αποτελεί  και την τελευταία φάση του διαγωνισμού.
 
Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία διοργανώνει κάθε χρόνο τέσσερις συνολικά Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς,  σκοπός των οποίων  είναι η διάδοση και καλλιέργεια της μαθηματικής σκέψης, η ανάδειξη νέων μαθηματικών ταλέντων και η προώθησή τους στα πλαίσια των καθιερωμένων Διεθνών Μαθηματικών Διαγωνισμών.
 
Οι επιτυχόντες του «Θαλή» διαγωνίστηκαν σε θέματα που αφορούσαν τη διδακτέα ύλη όλων των προηγούμενων τάξεων αλλά και του Α’ τριμήνου των τάξεών τους , ενώ οι μαθητές του τοπικού διαγωνισμού διαγωνιστήκαν σε θέματα επιμέλειας του Παραρτήματος Ροδόπης της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. 

Νίκος Νικολαΐδης «Στόχος μας κανένας με αγάπη και ενδιαφέρον για την επιστήμη των μαθηματικών να μην μένει εκτός των διαγωνισμών» 

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Παραρτήματος Ροδόπης κ. Νίκο Νικολαΐδη, το ενδιαφέρον της μαθητιώσας νεολαίας του νομού για τους μαθηματικούς αυτούς διαγωνισμού βαίνει σταθερό έως και αυξανόμενο, καθώς τα τελευταία χρόνια, όπως υπογράμμισε, ο αριθμός των μαθητών που λαμβάνει μέρος στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, που είναι ανοιχτή για όλους, ξεπερνάει τους 100, αριθμό που χαρακτήρισε ικανοποιητικό για τα δεδομένα της πόλης. Ωστόσο όπως τόνισε «στόχος μας είναι κάθε χρόνο να έρχονται όλο και περισσότερα παιδιά και να πετυχαίνουν και κανένας με αγάπη και ενδιαφέρον για την επιστήμη των μαθηματικών να μην μένει εκτός των διαγωνισμών».
 
Στην προσπάθεια αυτή συμβάλει στο σύνολό του το Παράρτημα Ροδόπης της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, το νέο Δ.Σ. του οποίου απαρτίζεται τόσο από παλαιότερα και πιο έμπειρα όσο και από νεότερα στελέχη. Συγκεκριμένα το Δ.Σ. του απαρτίζουν η κ. Αγγελίνα Λαζαρίδου, ως πρόεδρος, ο κ. Θοδωρής Καρκατσέλης ως αντιπρόεδρος, ο κ. Νίκος Νικολαΐδης και ο κ. Αναστάσιος Ψαθάς ως γενικός και ειδικός γραμματέας αντίστοιχα, η κ. Κορτέσα Μπαμίδου ως ταμίας, ο κ. Παναγιώτης Καρανικόλαος ως έφορος βιβλιοθήκης και ο κ. Κώστας Μαρκίδης ως μέλος, ενώ το εποπτικό συμβούλιο απαρτίζουν οι κ.κ . Ανδρέας Λύκος και Γιάννης Παπανικολόπουλος.

Φίλιππος Θεοφιλόπουλος «Λύνοντας προβλήματα ξεκουράζομαι»
 

Για την εμπειρία τους από τον μαθητικό διαγωνισμό αλλά και τη γενικότερη σχέση τους με την μαθηματική επιστήμη, μίλησαν στον «ΠτΘ» οι μαθητές κ.κ. Ηλίας Σουσανίδης, Ιάκωβος Μιχαηλίδης και Φίλιππος Θεοφιλόπουλος μετά το τέλος της διαγωνιστικής διαδικασίας.
 
Ο μικρότερος εκ των ομιλούντων κ. Φίλιππος Θεοφιλόπουλος, είναι μαθητής της Α’ Γυμνασίου στο 2ο Γυμνάσιο της Κομοτηνής  και όπως αποκάλυψε αυτή δεν ήταν η πρώτη συμμετοχή του σε μαθηματικό διαγωνισμό. Όπως τόνισε τα θέματα στα οποία διαγωνίστηκε συμμετέχοντας στον «ΒΙΩΝ», τη δεύτερη φάση του τοπικού διαγωνισμού, ήταν για τον ίδιο ευκολότερα σε σχέση με το παρελθόν, κάνοντας λόγο για μία πολύ ενδιαφέρουσα στο σύνολό της εμπειρία την οποία θα επαναλάβει και στο μέλλον. Ερωτηθείς για τη σχέση του με τα μαθητικά ο ίδιος τόνισε πως νοιώθει ευχάριστα ασχολούμενος με τα μαθητικά, λέγοντας μάλιστα πως το να λύνει προβλήματα τον ξεκουράζει. 

Ηλία Σουσανίδης «Τα μαθηματικά με βοηθούν να εξελίξω τη σκέψη μου»

Για θέματα με ικανοποιητικό βαθμό δυσκολίας  που επιπλέον ωθούν τον μαθητή να σκεφτεί έξω από την πεπατημένη «οδό» μίλησαν οι μαθητές της Β’ Τάξης του Μουσικού Γυμνασίου της πόλης μας κ.κ. Ηλίας Σουσανίδης και Ιάκωβος Μιχαηλίδης. Και οι δύο έχουν συμμετάσχει ξανά στους διαγωνισμούς της ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, ενώ δήλωσαν πως τα μαθητικά κυριαρχούν στην καθημερινότητά τους σε ποικίλες δράσεις και μορφές.
 
Συγκεκριμένα όπως τόνισε ο κ. Ηλίας Σουσανίδης «τα μαθηματικά για μένα είναι πολλά πράγματα και τα συναντάω παντού, μου είναι άκρως απαραίτητα, ενώ προσωπικά θεωρώ πως με βοηθούν να εξελίξω τη σκέψη μου γενικότερα αλλά και ειδικότερα σε άλλα μαθήματα όπως η Φυσική, η Χημεία και η Πληροφορική, που είναι το μέλλον και πιθανότατα και το επάγγελμα με το οποίο θα ασχοληθώ».
 

Ιάκωβος Μιχαηλίδης «Τα μαθηματικά είναι απαραίτητα ακόμα στη μουσική»

Μία άλλη πτυχή της χρήσης των μαθηματικών στην καθημερινότητα μας, υπογράμμισε ο κ. Ιάκωβος Μιχαηλίδης τονίζοντας ότι για τον ίδιο τα μαθηματικά βρίσκονται στην καθημερινότητά του και ειδικά στη σχέση του με τη μουσική. « Τα μαθηματικά είναι απαραίτητα για τη μουσική καθώς πέραν όλων των άλλων σε βοηθούν να μάθεις και να τηρήσεις τον ρυθμό ενός κομματιού» τόνισε ο ίδιος για να επισημάνει τέλος πως τα θέματα « στα οποία διαγωνιζόμαστε στους διαγωνισμούς αυτούς είναι πιο απαιτητικά και πέραν του ότι μαθα

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.