Σε επιφυλακη ενοψει νεου «κυματος» κακοκαιριας ο δημος Κομοτηνης

Με διπλάσια ποσότητα αλατιού για το ενδεχόμενο νέας επέλασης χιονιά

Σωρεία δημοσιευμάτων, που θέλουν την Ευρώπη να μπαίνει σε κλοιό βαρυχειμωνιάς από την επόμενη εβδομάδα, κάνουν το γύρο του διαδικτύου τα τελευταία 24ωρα. Με την επίκληση προγνώσεων καιρού αμερικανών μετεωρολόγων, προαναγγέλλουν την επέλαση του σφοδρότερου την τελευταία 20ετία χιονιά, ο οποίος θα «χτυπήσει» τη βόρεια, την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, από τις 16 του τρέχοντος μήνα. Τα παραπάνω κάθε άλλο παρά επιτρέπουν να εφησυχάζουν υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή μας, ενώ ανεξάρτητα από το αν θα επιβεβαιωθούν οι επίμαχες προβλέψεις, το σίγουρο είναι πως ο φετινός χειμώνας, ο οποίος εμφανίστηκε ουσιαστικά τις πρώτες ημέρες του 2016, έχει αρκετό δρόμο ακόμα μέχρι να μας εγκαταλείψει.
 
Ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο μίας νέας εμφάνισης φαινομένων χιονόπτωσης στην περιοχή μας, δήλωσε αφενός ότι ο μηχανισμός του δήμου βρίσκεται σε ετοιμότητα, ενώ επισήμανε τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι πολίτες, κατά πρώτον για την προσωπική τους ασφάλεια και κατά δεύτερον για τη διευκόλυνση της λειτουργίας της πόλης.
 
«Είμαστε προετοιμασμένοι να το αντιμετωπίσουμε όπως έγινε και πριν από λίγες ημέρες», υπογράμμισε ο κ. Πετρίδης, υπενθυμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από την πρόσφατη κακοκαιρία, «οι βασικές οδικές αρτηρίες της περιοχής παρέμειναν ανοιχτές, καθώς και όλες οι προσβάσεις σε σημεία ενδιαφέροντος, όπως το νοσοκομείο, η πυροσβεστική, η αστυνομία κ.λπ», και επισημαίνοντας ότι «συμβάλλαμε ως δήμος και στην αδυναμία, που είχε η περιφερειακή ενότητα να αντιμετωπίσει το μέγεθος του φαινομένου, διαθέτοντας τα δύο μισθωμένα εκχιονιστικά, παράλληλα με τις δικές μας υποχρεώσεις, προκειμένου να απελευθερώσουν δρόμους του περιφερειακού οδικού δικτύου».
 
«Για την καινούργια επέλαση χιονιά, που κι εμείς βλέπουμε στο διαδίκτυο ότι υπάρχει ως σοβαρό ενδεχόμενο», συνέχισε, «προετοιμαζόμαστε ώστε να το αντιμετωπίσουμε, εφόσον χρειαστεί, ακόμα καλύτερα. Σημαντικό όμως είναι να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα και οι συμπολίτες μας. Κατά πρώτον, αυτά που αφορούν την ασφάλειά τους,  δηλαδή να μη μετακινούνται είτε πεζοί είτε με αυτοκίνητα χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, τόσο κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης και κυρίως όταν παγώνει το χιόνι. Το δεύτερο, που πρέπει να κάνουν οι επαγγελματίες αλλά και οι κάτοικοι των οικοδομών είναι να απελευθερώνουν με δική τους πρωτοβουλία και με δικά τους μέσα τα πεζοδρόμια μπροστά από το μαγαζί τους, την επιχείρησή τους, το σπίτι τους. Είναι κάτι που ανθρωπίνως δεν μπορεί να γίνει από τον δήμο ή από άλλον δημόσιο φορέα. Επίσης, εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους».
 
Κλείνοντας, ο κ. Πετρίδης απαρίθμησε τα μηχανήματα, που έχει στη διάθεσή του ο δήμος για να αντιμετωπίσει τον χιονιά, ήτοι τις δύο μισθωμένες αλατιέρες, το ένα τρακτέρ με προσαρμοσμένο διανομέα άλατος, τα δύο γκρέιντερ και τα δύο ανατρεπόμενα ημιφορτηγά 4×4- ενώ γνωστοποίησε ότι έχει γίνει η προμήθεια της αναγκαίας ποσότητας άλατος, σχεδόν διπλάσια από εκείνη που διέθετε για την πρόσφατη κακοκαιρία. «Έχουμε σχεδόν διπλάσιο αλάτι από ό,τι είχαμε την προηγούμενη φορά», σημείωσε, «το οποίο πάλι ήταν επαρκές», όπως επισήμανε με νόημα, «και θα ήταν ακόμα περισσότερο αν δεν αναλαμβάναμε κι άλλες υποχρεώσεις».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.