Δεν ξερει το κοινο τον Περιφερειακο Συμπαραστατη του Πολιτη της ΑΜΘ

Η μη ευρεία γνώση της ύπαρξής του, σε συνδυασμό με την πανδημία, είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον το 2020

Απολογισμός από τον Αργύρη Χουρμουζέλη

 
Τον ετήσιο απολογισμό του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της ΑΜΘ για το 2020, πραγματοποίησε κατά την διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ο κ. Αργύρης Χουρμουζέλης.
 
Ο κ. Χουρμουζέλης σημείωσε πως ενώ υπήρξε μια μικρή κινητικότητα μέχρι τον Μάρτιο του 2020, με καταγγελίες, μεταξύ άλλων, πολιτών που είχαν κατατεθεί πριν αναλάβει τα καθήκοντά του το Νοέμβριο του 2019, αυτή έπαψε λόγω της έλευσης της πανδημίας. Και αυτό γιατί αφενός το κοινό δεν μπόρεσε να γνωρίσει καλύτερα το θεσμό, και πώς αυτός θα μπορούσε να το εξυπηρετήσει στην αλληλεπίδρασή του με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, αφετέρου η επαφή του με αυτές ελαχιστοποιήθηκε, εξαιτίας των περιορισμών.
 
Για αυτό και έχει γίνει επανειλημμένα προσπάθεια να γίνει γνωστή η λειτουργία του στους πολίτες της ΑΜΘ, ενώ στον απολογισμό του ο κ. Χουρμουζέλης ζήτησε από τους Περιφερειακούς Συμβούλους να κατευθύνουν στον Περιφερειακό Συμπαραστάτη όσους προστρέχουν σε αυτούς σχετικά με προβλήματα με τις υπηρεσίες, ώστε να μπορέσουν να διευθετηθούν. 

Βοηθώντας τους πολίτες και τις επιχειρήσεις

Ο κ. Χουρμουζέλης ανέφερε πως ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης προσπαθεί να λύσει, ή έστω να επιχειρήσει να λύσει, τα τυχόν προβλήματα των πολιτών με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, δίνοντας τη δυνατότητα να έχουν μια άμεση και ταχεία επίλυση των διαφορών τους.
 
Άλλωστε ο Συμπαραστάτης, από τη στιγμή που του κοινοποιηθεί το πρόβλημα, πρέπει να αποφανθεί για αυτό εντός 30 ημερών, και η άμεση επίλυση των προβλημάτων των πολιτών έχει ως αποτέλεσμα εξοικονόμηση δαπανών και ψυχικού κόστους, μιας και δεν υποβάλλονται σε μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες. Παράλληλά απεγκλωβίζονται και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου από την διαχείριση των θεμάτων των πολιτών με τις υπηρεσίες.
 
Η απόφαση του Συμπαραστάτη βέβαια, δεν είναι εκτελεστή, δηλαδή δεν είναι υποχρεωτική για την υπηρεσία, όμως ο κ. Χουρμουζέλης σημείωσε πως ο πολίτης, έχει πολλά να κερδίσει από την προσφυγή του σε αυτόν, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η τελική του κρίση.
 
Σε περίπτωση που η κρίση του είναι υπέρ του πολίτη, ακόμα και αν αυτή δεν εφαρμοστεί από την υπηρεσία, αυτός έχει εκ προοιμίου μια θετική κρίση για το αίτημά του, και έτσι μια εύλογη πιθανότητα ότι θα δικαιωθεί προσφεύγοντας στα δικαστήρια. Αν είναι αρνητική, θα το ξανασκεφτεί αν τον εξυπηρετεί να προβεί σε δαπάνες και πολυδάπανους αγώνες όταν πιθανόν δεν θα ικανοποιηθεί του αίτημά του, και οι αγώνες του θα αποβούν άκαρποι.

Πολλοί τρόποι για να κατατεθεί η καταγγελία 

Επεσήμανε δε για ακόμα μια φορά πως ο πολίτης, μπορεί να στείλει την καταγγελία του μέσω ηλεκτρονικού ή συμβατικού ταχυδρομείου ή και να επικοινωνήσει μέσω τηλεφώνου, και δεν χρειάζεται αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά μόνο η καταγγελία να είναι επώνυμη.
 
Όταν φτάσει στο γραφείο του, ελέγχει αν στρέφεται προς υπηρεσία της Περιφέρειας, ρωτά την υπηρεσία γιατί δεν ικανοποιείται το αίτημα, και μελετώντας την νομοθεσία, τη σχετική νομολογία και τις σχετικές διευκρινιστικές υπουργικές αποφάσεις, εκφέρει την κρίση του, την κοινοποιεί στον πολίτη, και αν είναι θετική καλεί την υπηρεσία να συμμορφωθεί.
 
Αν είναι αρνητική, κατά την άποψή του, έχει υποχρέωση να πείσει τον πολίτη για το μη νομικό του αιτήματος, και αν μπορεί να κατευθυνθεί στην ικανοποίησή του μέσω άλλης οδού οφείλει να το κάνει και αυτό.
 
Πέρα των υποθέσεων που αφορούν υπηρεσίες της Περιφέρειας, πολλοί πολίτες επισκέφτηκαν το γραφείο του με υποθέσεις πέρα των ορίων του (ΟΤΕ, ΕΦΚΑ ΔΕΗ Αστυνομικά όργανα κ.α.) στις οποίες δεν είχε δικαιοδοσία. Προσπάθησε όμως να τους κατευθύνει εκεί που θα έπρεπε να απευθυνθούν για να λύσουν το πρόβλημα.

Μείωση συναλλαγών με τις υπηρεσίες, μείωση και των καταγγελιών

Ο κ. Χουρμουζέλης ανέλαβε τον Νοέμβριο 2019, με καταγγελίες πολιτών που είχαν κατατεθεί πριν την έναρξη της θητείας του να τον περιμένουν, και των οποίων επιλήφθηκε.  Όμως αιτήματα ήρθαν, τόσο αυτά που είχαν να κάνουν με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας όσο και αυτά που έπρεπε να κατευθυνθούν αλλού, μέχρι τον Μάρτιο, όταν ξεκίνησε το πρώτο lockdown, όταν και ουσιαστικά ελαχιστοποιήθηκε η επαφή των πολιτών με τις υπηρεσίες. Μάλιστα η μη ύπαρξη καταγγελιών, είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν προσπάθειες να «επανασυστηθεί» στο κοινό μετά τον Ιούνιο, με ισχνά αποτελέσματα, πριν επανέρθει η πανδημία, που ανέστειλε ξανά πολλές συναλλαγές, με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται και καταγγελίες.
 
Διαπιστώνοντας πως ο θεσμός του Περιφερειακό Συμπαραστάτη δεν είναι ευρέως γνωστός, άδραξε την ευκαιρία της παρουσίασης της έκθεσης, και κάλεσε όλα τα μέλη του ΠΣ, στους οποίους πολλές φορές απευθύνονται οι πολίτες για την επίλυση προβλημάτων, να τους παραπέμπουν σε αυτόν ώστε αυτή να γίνεται πιο αποτελεσματικά η διαδικασία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.