Οι διερευνητικες επαφες Ελλαδας-Τουρκιας θα συνεχιστουν στην Αθηνα

Τι ανέφεραν τα τουρκικά ΜΜΕ

Μετά την ολοκλήρωση του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, οι δυο χώρες αποφάσισαν να συνεχίσουν τις επαφές τους. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, με τα ελληνικά ΜΜΕ να αναφέρουν ότι ο 62ος γύρος θα διεξαχθεί στις 25 Μαρτίου.

Μετά τον 61ο γύρο διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο πρώτος γύρος των οποίων διεξήχθη το 2002 και διακόπηκε το 2016, οι δύο χώρες αποφάσισαν να συνεχίσουν τις επαφές. Οι πλευρές συμφώνησαν ότι η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα όμως δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα διεξαχθεί ο 62ος γύρος συνομιλιών, ωστόσο τα ελληνικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι συνομιλίες είναι πιθανό να διεξαχθούν στις 25 Μαρτίου.

Εκπροσωπώντας την Τουρκία στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στο “Ντολμά Μπαχτσέ” συμμετείχε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, ο Εκπρόσωπος του Προέδρου, Ιμπραχήμ Καλίν, ο διευθυντής αεροναυτικών θεμάτων του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγατάι Ερτσίγες, και ο γενικός υποδιευθυντής Ναυτικλίας-Αεοροπορίας-Συνόρων Μπαρίς Καλκαβάν. Ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησε ο συνταξιούχος Πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ, ο Πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού και η Διευθύντρια του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΞ Ιφιγένεια Καναρά.

«Ένα μήνυμα που δείχνει την προθυμία να συνεχιστεί η επικοινωνία»

Η συμμετοχή του Ιμπραχήμ Καλίν στον 61ο γύρο συνομιλιών αντιμετωπίστηκε με έκπληξη στην Αθήνα. Τα ελληνικά ΜΜΕ σχολίασαν ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν ενδιαφέρεται για τις τουρκοελληνικές σχέσεις και «θέλει να μάθει από πρώτο χέρι» για τις συνομιλίες. Και πάλι, ορισμένα σχόλια στα ελληνικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών «προσπαθούσαν να καθορίσουν τις μεθόδους των διαπραγματεύσεων και να κατανοήσουν τις προθέσεις της αντίθετης πλευράς» κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Η ελληνική εφημερίδα Καθημερινή ερμήνευσε τη συμμετοχή του Καλίν στις συνομιλίες ως «σαφές μήνυμα που υποδεικνύει την προθυμία του Ερντογάν να συνεχιστούν οι επαφές».

Νωρίτερα, η Ελλάδα είχε ανακοινώσει ότι θα συζητήσει μόνο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Από την άλλη πλευρά η Τουρκία, σημείωσε ότι όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θα βρίσκονται στο τραπέζι.

Πριν από 19 χρόνια, η Τουρκία και η Ελλάδα ξεκίνησαν μια διαδικασία που ονομάζεται «διερευνητικές επαφές» για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους που προκύπτουν από το Αιγαίο μέσα σε ένα τεχνικό πλαίσιο, να διευκρινίσουν τις διαφορές απόψεων και να συμβουλεύσουν την πολιτική αρχή για πιθανές λύσεις. Συμφωνήθηκε ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν χωρίς δημοσιότητα, ώστε να μην επηρεαστούν από τη δημόσια πίεση.

Από την ένταση στο τραπέζι

Οι διερευνητικές συνομιλίες, οι οποίες διεξήχθησαν μετά από πενταετή παύση, έχουν επίσης μεγάλη σημασία όσον αφορά την έναρξη μετά από εντάσεις μεταξύ των μερών καθ ' όλη τη διάρκεια του 2020. Η Ελλάδα και η Τουρκία αντιμετώπισαν κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους αντικρουόμενες απαιτήσεις της υφαλοκρηπίδας σε μια μεγάλη περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο που εκτείνεται από τα δυτικά της νήσου Κύπρου στα ανατολικά της νήσου Κρήτης και την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης. Η Τουρκία έστειλε το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις συνοδευόμενο από στρατιωτικά πλοία στην περιοχή, ενώ η Ελλάδα ισχυρίστηκε ότι ανέλαβε μεγάλο μέρος της περιοχής υπογράφοντας συμφωνία με την Αίγυπτο.

Οι προσπάθειες των μερών να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες πρώτα τον Αύγουστο και στη συνέχεια τον Οκτώβριο διαταράχθηκαν από μονομερείς ενέργειες. Η διαδικασία που οδήγησε στην επανέναρξη  των διαπραγματεύσεων συντελέστηκε για πρώτη φορά με την απόσυρση του πλοίου Ορούτς Ρέις από την περιοχή και στη συνέχεια από την επιρροή της Γερμανίας, στη συνάντηση της 10ης Δεκεμβρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνιστούσε στην Τουρκία μια θετική ατζέντα αντί για βαριές κυρώσεις.

«Συζήτηση όχι διαπραγμάτευση»

Η Άγκυρα ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένη που ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ότι τα χωρικά ύδατα της χώρας αυξήθηκαν στα 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος και ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να εφαρμόζει αυτό το δικαίωμα στα νησιά του Αιγαίου, ειδικά στην Κρήτη. Ένας εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι συναντήσεις ήταν «συζητήσεις, όχι διαπραγματεύσεις» και σημείωσε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία θα παραστεί στις συναντήσεις για να δούνε αν υπάρχει κοινό έδαφος για την επίλυση των προβλημάτων.

Πηγή κειμένου και φωτογραφίας: https://www.gazeteduvar.com.tr/turkiye-yunanistan-istiksafi-gorusmeleri-atinada-devam-edecek-haber-1511423

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.