Η «σχεδια» επιστρεφει

Από την Τετάρτη οι άνθρωποι με το κόκκινο γιλέκο βγαίνουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας

Από αύριο Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, οι άνθρωποι της «Σχεδίας» με το κόκκινο γιλέκο θα είναι πάλι, στο πόστο τους, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, να δηλώσουν «παρών» και «παρούσα», να ανταλλάξουν μια «καλημέρα», έναν γλυκό λόγο, ορατοί στην καρδιά της πόλης και όχι αόρατοι στο σκοτεινό περιθώριο της απόλυτης ένδειας και του ακραίου κοινωνικού αποκλεισμού. Ζωντανά κύτταρα μιας κοινωνίας που έχει μάθει στη ζωή της να αντιστέκεται.

Θα είναι εκεί, με την αγαπημένη «σχεδία» ανά χείρας, παλεύοντας με αξιοπρέπεια, όχι απλώς για να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα που θα τους επιτρέψει να καλύψουν κάποια βασική ανάγκη, ένα φαγητό, ένα φάρμακο, ένα νοίκι, αλλά για να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή, τη θέση που αξίζει στους ανθρώπους όλους, ανεξαιρέτως, σε μια κοινωνία δίκαιη, όλων.

Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της Σχεδίας σε σχετική τους ανάρτηση, «η χαρά, η ανακούφιση είναι πολύ μεγάλη.

Ελπίζουμε και αγωνιζόμαστε, αναγνωρίζοντας την ατομική μας ευθύνη και τις υποχρεώσεις μας, να μην επιστρέψουμε ποτέ ξανά σε συνθήκες όπως αυτές που βιώσαμε τις τελευταίες 66 μέρες -τόσες είναι οι πολύ δύσκολες μέρες που μεσολάβησαν από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, όταν ανεστάλη η έκδοση του περιοδικού. Είναι υποχρέωσή μας, είναι στο χέρι μας.

Όπως συμβαίνει από την αρχή της πανδημίας, τον περασμένο Μάρτιο, στη «σχεδία» επιμένουμε πάρα πολύ σε ζητήματα προσωπικής υγιεινής και ατομικής ευθύνης. Στους ανθρώπους μας όλο αυτό το διάστημα -εκτός όλων των άλλων- έχουν διανεμηθεί χιλιάδες μάσκες, εκατοντάδες λίτρα αντισηπτικού. Από αύριο, που θα ξανασμίξουμε, θα έχουμε νέο γύρο παραδόσεων υγειονομικού υλικού.

Από την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, οι άνθρωποι της «σχεδίας» θα είναι εδώ, κρατώντας το τεύχος που από τις τελευταίες μέρες του Νοεμβρίου, περίμενε καρτερικά τη σειρά του να ξεκινήσει το ταξίδι του από χέρι σε χέρι, από αναγνώστη σε αναγνώστη, σε ολόκληρη την υφήλιο (μέχρι και στην Ιαπωνία έχουν φτάσει οι συνδρομητές μας!)

«Τεύχος #87, Δεκέμβριος 2020» αναγράφεται στο εξώφυλλο. «Τεύχος Χειμώνας 2020-2021» θα έπρεπε να λέει κανονικά. Την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου θα κυκλοφορήσει το μεθεπόμενο τεύχος και μετά θα έρθει άνοιξη, ελπίζουμε όχι μόνο ημερολογιακά. Άνοιξη (Μάρτιος του 2013) ήταν που κάναμε το παρθενικό μας ταξίδι. Οκτώ χρόνια μετά, η «σχεδία» εξακολουθεί να ταξιδεύει σε πελάγη αγάπης και αλληλεγγύης.

Περιοδικό δρόμου, σχεδία. Στους δρόμους της πόλης ξανά.

Α για αγάπη, για αλληλεγγύη, για αξιοπρέπεια.

ΥΓ. Στη φωτογραφία, το εξώφυλλο του τεύχους «Χειμώνας 2020-2021» διά χειρός Μιχάλη Κουντούρη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.