Κομοτηνη: Ελπιδα και ανασφαλεια στην επισημη πρωτη της αγορας

Ήδη ξεκίνησε δειλά το ενδιαφέρον των καταναλωτών, που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες μέρες

Τα ποσοστά εκπτώσεων έχουν φτάσει, και ξεπερνούν το 50%

 
Με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά το άνοιγμα των καταστημάτων θα είναι οριστικό, άνοιξαν τις πόρτες το πρωί της Δευτέρας τα καταστήματα λιανικής στην Κομοτηνή.
 
Ήδη κάποιοι πολίτες άδραξαν την ευκαιρία, για να κάνουν κάποια πρώτα ψώνια στην αγορά, ενώ ήδη τα καταστήματα έχουν λάβει τηλέφωνα και μηνύματα από πελάτες τους, για το πότε και με ποιο τρόπο μπορούν να προσέλθουν στο κατάστημα.
 
Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και νεότεροι, που και αυτοί θέλουν να εκμεταλλευτούν τις εκπτώσεις που ήδη τρέχουν, με τις προσφορές να φτάνουν ήδη το 50 και το 60%, ενώ αναμένεται να αυξηθούν την επόμενη περίοδο.
 
Φυσικά όλοι οι επαγγελματίες τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα ασφαλείας, ενώ ήδη από την πρώτη μέρα αστυνομικοί κινούνταν από κατάστημα σε κατάστημα, κάνοντας συστάσεις για την τήρηση των μέτρων, καθώς και την αποφυγή συνωστισμού.
 
Μαζί με την ελπίδα όμως έχει έρθει και η ανασφάλεια, μιας και πολλοί ανησυχούν για το αν θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματά τους, τόσο κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων όσο και την άνοιξη.

 

Κική Κωνσταντινίδου
«Θέλουμε το κοινό να στηρίξει τα καταστήματα της πόλης»

 
«Σήμερα οι επαγγελματίες κάνουν ένα γενναίο restart της οικονομίας μας σε όλο το λιανικό εμπόριο, και ευελπιστούμε πως θα είναι αισιόδοξο για όλους» ανέφερε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου. Άλλωστε ουσιαστικά τώρα ξεκινούν τη νέα χρονιά, μετά από ένα 2020 κατά το οποίο τα καταστήματα ήταν κλειστά για 5 μήνες και παραπάνω δημιουργώντας πολλές υποχρεώσεις και προβλήματα, τα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν με μερικούς μήνες λειτουργίας.
 
Από την πλευρά της η πολιτεία βοήθησε μερικώς, με αναστολές υποχρεώσεων και την επιστρεπτέα προκαταβολή, όμως αυτά είναι ελάχιστα μπροστά στον όγκο υποχρεώσεων που δημιουργήθηκε. «Για αυτό και οι επιχειρηματίες, βάζοντας ξανά το κλειδί στις επιχειρήσεις μας, γνωρίζουμε ότι οι υποχρεώσεις που είχαν πάρει αναστολή και είχαν παγώσει, ξεκινούν ξανά να τρέχουν» ανέφερε. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θέλουν να λειτουργήσουν σε αγαστή συνεργασία καταστηματάρχες, εργαζόμενοι και καταναλωτές, τηρώντας όλα τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
 
Όλα αυτά, ώστε να διαφυλάξουν την υγεία τη δική τους και των πελατών, αλλά και να μην έχουν ξανά το κλείσιμο της οικονομίας. Βέβαια η αγορά πλήρωσε βαρύ τίμημα με το κλείσιμο των καταστημάτων, σύμφωνα με την κ. Κωνσταντινίδου, που εξέφρασε την εκτίμηση πως η λειτουργία της αγοράς δεν συνέβαλε στην επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου, έπρεπε όμως να δοθούν οριζόντιοι κανόνες για την προστασία του κοινού.
 
Ο κόσμος έχει συμμορφωθεί, σημείωσε, ενώ ζήτησε να μην τρέξουν όλοι από τις πρώτες μέρες να κάνουν τις αγορές τους, αλλά με υπομονή να κινηθούν και να προτιμήσουν την αγορά της πόλης μας.
 
Το άνοιγμα των καταστημάτων γίνεται με την εκπτωτική περίοδο να έχει ήδη ξεκινήσει, κάτι που η κ. Κωνσταντινίδου θεωρεί πως είναι ευκαιρία για αυτούς να βγουν και να καταναλώσουν στην Κομοτηνή, με σύνεση, σειρά και προσμονή, με τα καταστήματα να είναι γεμάτα και να έχουν προϊόντα, με πολύ καλές εκπτώσεις και προσφορές. «Είμαστε έτοιμοι, θέλουμε το κοινό να καταναλώσει στην πόλη, να στηρίξουν τα καταστήματα της που είναι γεμάτα και έχουν πολύ καλά προϊόντα» τόνισε χαρακτηριστικά.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως το ωράριο είναι ελεύθερο, από τις 7.00 το πρωί μέχρι τις 20.00 το βράδυ, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος έχει προτείνει ωράριο από τις 8:30 μέχρι τις 15:00 καθημερινά και το Σάββατο και λειτουργία το απόγευμα την Τρίτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή από 17:30 – 20:00. Επίσης προτείνει την προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, από τις 11:00 – 15:00, για την κατά το δυνατόν αναπλήρωση του χαμένου έως τώρα τζίρου και στο πλαίσιο των εκπτώσεων.
 

Σταυρούλα Πεχλεβάνη
«Το καταναλωτικό κοινό είναι δίπλα μας, και εμείς είμαστε δίπλα τους και ελπίζουμε να πάνε όλα καλά»

 
Την ανακούφιση των επαγγελματιών για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου μετέφερε η κ. Σταυρούλα Πεχλεβάνη, πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Ένδυσης και Υπόδησης Κομοτηνής και Περιφερείας, που τόνισε πως ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από πελάτες. «Υπάρχει ήδη μια ροή, ο κόσμος ρωτάει για το αν θα γίνεται η επίσκεψη με ραντεβού, και είναι όλοι πολύ συνεργάσιμοι» ανέφερε, σημειώνοντας πως αν και μειώθηκε ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να είναι σε ένα κατάστημα, τηρούνται απαρέγκλιτα τα υγειονομικά μέτρα.
 
Οι εκπτώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και θα κρατήσουν μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, με την ελπίδα όλων πως η λειτουργία θα είναι κανονική και θα φτάσουν μέχρι το τέλος της χωρίς προβλήματα. «Το καταναλωτικό κοινό είναι δίπλα μας, και εμείς είμαστε δίπλα τους και ελπίζουμε να πάνε όλα καλά» υπογράμμισε η Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Ένδυσης και Υπόδησης.
 
Το ποσοστό των εκπτώσεων είναι ήδη μεγάλο, ξεκινώντας από 30-40% και φτάνοντας το 50-60%, με την κ. Πεχλιβάνη να σημειώνει πως υπάρχει πάντα η ανησυχία μην κλείσει ξανά η αγορά, για αυτό και θεωρεί πως οι καταστηματάρχες θα προσπαθήσουν όσο είναι δυνατόν να προχωρήσουν σε πωλήσεις, στο τέλος μιας πολύ δύσκολης χειμερινής σεζόν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.