Ανοιξε τις πυλες του το 2ο Φεστιβαλ Κιθαρας Θρακης
Τις πύλες του στο φιλόμουσο κοινό της περιοχής μας άνοιξε χθες το 2ο Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης, το οποίο πραγματοποιείται στην πόλη μας, και δη στο Ίδρυμα Παπανικολάου, μέχρι την Παρασκευή 17 Απριλίου. Οι οιωνοί εξαρχής είναι θετικοί δεδομένης και της περσινής επιτυχίας του 1ου Φεστιβάλ, το οποίο διεξήχθη με 50 συμμετοχές, ενώ φέτος ο αριθμός έχει σχεδόν διπλασιαστεί.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο φεστιβάλ κιθάρας της βόρειας Ελλάδας, το οποίο διοργανώνεται με την υποστήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών και υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Σβυντρίδη, φημισμένου συνθέτη, καθηγητή και σολίστ κλασικής κιθάρας, ενώ χαίρει και της στήριξης της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής.
Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει σεμινάρια, ομιλίες, συναυλίες και, την Παρασκευή, τελευταία ημέρα διεξαγωγής του, διαγωνισμούς διαφόρων κατηγοριών, ξεκινώντας από αυτούς των κιθαριστικών συνόλων, με πολλά κιθαριστικά σύνολα από τη βόρεια Ελλάδα, συνεχίζοντας με τους διαγωνισμούς ανά ηλικία (ως 11, 13, 15 και 17 ετών) και καταλήγοντας με τον διαγωνισμό των σολίστ, ο νικητής του οποίου θα συμμετάσχει ως προσκεκλημένος σολίστας στο επόμενο Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης και θα πάρει ως βραβείο μια κιθάρα του κατασκευαστή Γαβριήλ Παυλίδη από τη Δράμα.
Για να γνωστοποιηθούν στο κοινό οι σκοποί αλλά και το πρόγραμμα του φεστιβάλ δόθηκε χθες το πρωί συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού Παιδείας Αθλητισμού Κομοτηνής, στην οποία συμμετείχαν οι ιθύνοντες αλλά και κάποιοι από τους συμμετέχοντες.
Στέλιος Γκόλγκαρης «Όταν πρωτοσυζητήσαμε την ιδέα της διεξαγωγής του Φεστιβάλ στην Κομοτηνή αντιμετωπίσαμε πολλές ειρωνείες και χλευασμούς»
Τον λόγο αρχικά πήρε ο κ. Γκόλγκαρης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η επιλογή της Κομοτηνής, ως τόπου διεξαγωγής του φεστιβάλ. «Όταν πρωτοσυζητήσαμε την ιδέα του Φεστιβάλ με τον Δημήτρη Σβυντρίδη, δεν σας κρύβω ότι αντιμετωπίσαμε πολλές ειρωνείες και χλευασμούς από τον καλλιτεχνικό -ακόμα και τον κιθαριστικό- κόσμο για την επιλογή μας να το κάνουμε στην Κομοτηνή. Η αποψή μου ήταν ότι είναι πιο σημαντικό να γίνεται ένα φεστιβάλ σε μια πόλη σαν την Κομοτηνή με τους τόσους συμβολισμούς που έχει, -όπως και γενικότερα η Θράκη- από το να κάνουμε ένα ακόμα φεστιβάλ στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη ή σε κάποια άλλη μεγάλη πόλη», επεσήμανε.
«Πέρσι ξεκινήσαμε με 50 συμμετοχές ενώ φέτος έχουμε γύρω στις 100»
«Πέρσι ξεκινήσαμε με 50 συμμετοχές», συνέχισε ο κ. Γκόλγκαρης, «ενώ φέτος έχουμε γύρω στις 100, επομένως μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι πλέον αποτελεί έναν κιθαριστικό και, γιατί όχι, έναν μουσικό θεσμό στον τόπο μας. Θέλω να πω, ως πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών, ότι διοργανώνουμε 4-5 φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα, χωρίς καμία κρατική βοήθεια ή στηριξη από κάποια δημοτική αρχή. Η μόνη δημοτική αρχή που μας στήριξε ήταν η συγκεκριμένη, στο βαθμό που μπορούσε, και το λέω χωρίς καμία διάθεση κολακείας», υπογράμμισε.
Δημήτρης Σβυντρίδης «Πρέπει να στηρίξουμε όλοι αυτόν τον θεσμό επειδή δίνει ιδιαίτερη δύναμη στην πόλη μας»
Ο κ. Δημήτρης Σβυντρίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, αναφέρθηκε από την πλευρά του, στον ουκ αμελητέο αριθμό «των συμμετεχόντων και των καθηγητών, που αγγίζει φέτος τους 100 και αυτό δείχνει ότι το φεστιβάλ θα έχει μια συνεχή εξέλιξη και θα στηρίζει πολιτιστικά την πόλη μας», ενώ κάλεσε «όλους τους συμπολίτες μας στην ιδιαίτερη συναυλία που θα κάνουμε το βράδυ της Πέμπτης, στις 20:30, για να παρακολουθήσουν μια σειρά από σολίστες που θα παίξουν ένα μικρής διάρκειας έργο. Θα ήθελα να πω εν κατακλείδι, ότι αυτός ο θεσμός, επειδή δίνει ιδιαίτερη δύναμη στην πόλη μας, θα πρέπει να τον στηρίζουμε όλοι».
Νατάσσα Λιβεριάδου «Για ένα τριήμερο η πόλη μας θα γεμίσει με μουσικές»
Η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Παιδείας Αθλητισμού Κομοτηνής, κ. Νατάσσα Λιβεριάδου, εξέφρασε, από την πλευρά της, την αισιοδοξία την για την επιτυχή διεξαγωγή του Φεστιβάλ. «Φιλοξενούμε τους καλύτερους κιθαρίστες της Ελλάδας, ξεκινώντας από τον πρόεδρο των Ελλήνων Κιθαριστών. Συμμετέχουν πάρα πολλοί κιθαρίστες, μαθητές και δάσκαλοι, από πολλά μέρη της Ελλάδας, Αθήνα, Κοζάνη, Χαλκιδική, Σέρρες, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα. Για ένα τριήμερο η πόλη μας θα γεμίσει με μουσικές. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι για αυτή τη διοργάνωση, θεωρώ ότι η περσινή πρώτη χρονιά του φεστιβάλ, που ήταν μια ιδέα και επιθυμία του Δημήτρη Σβυντρίδη –η σκέψη υπήρχε από το 2011–, στέφθηκε με επιτυχία. Έχουμε και φέτος πολλές συμμετοχές οπότε θεωρούμε ότι θα συμβεί το ίδιο».
Μιχάλης Σουρβίνος «Το επίπεδο των κιθαριστών είναι πολύ υψηλό στην Ελλάδα, το μόνο που μας λείπει είναι οι υποδομές»
Ο κ. Μιχάλης Σουρβίνος, Έφορος της Σχολής Κιθάρας του Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη και διεθνούς φήμης σολίστ, έπλεξε το εγκώμιο των Ελλήνων κιθαριστών. «Το επίπεδο των κιθαριστών, μικρών και μεγάλων, είναι πολύ υψηλό στην Ελλάδα, οπότε το φεστιβάλ συναγωνίζεται άνετα φεστιβάλ του εξωτερικού. Πραγματικά το μόνο που μας λείπει στην Ελλάδα είναι οι υποδομές. Κατά τ’ άλλα το δυναμικό και οι καθηγητές, η βούληση και το ταλέντο, υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό στη χώρα μας».
«Ο λόγος για τον οποίο διαφοροποιούνται τα κιθαριστικά φεστιβάλ από τα υπόλοιπα», συνέχισε, «είναι ότι αποτελούν ζωντανά κύτταρα δημιουργίας ανάμεσα στους καλλιτέχνες και στις σύγχρονες τάσεις που κυκλοφορούν στη μουσική γενικότερα. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό, το οποίο, είτε από επιλογή είτε από “διαστροφή”, συμβαίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό στους κιθαρίστες και αξίζει την προσοχή του καλλιτεχνικού κόσμου αλλά και των φορέων διοργάνωσης».
Τέλος, εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι στο Φεστιβάλ συμμετέχουν και δύο μαθητές του, ο Χριστόδουλος Μπενετάτος –περσινός νικητής του διαγωνισμού Σολίστ– και η Κατερίνα Καρυώτη –που κατάγεται από την Κομοτηνή–, οι οποίοι παρακολουθούν το μεταδιπλωματικό τμήμα σπουδών του Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας.
Βασίλης Δίγκος «Αναμφισβήτητα αυτό το φεστιβάλ δείχνει το υψηλό επίπεδο πολιτισμού του τόπου»
Στο υψηλό επίπεδο των Ελλήνων κιθαριστών αναφέρθηκε και ο πολλάκις βραβευμένος παρά τα είκοσι του χρόνια, και διακριθείς στον διαγωνισμό της Eurovision, κιθαρίστας Βασίλης Δίγκος. «Νομίζω ότι αναμφισβήτητα αυτό το φεστιβάλ δείχνει το υψηλό επίπεδο πολιτισμού του τόπου. Η Ελλάδα γενικότερα έχει ένα υψηλό επίπεδο κιθαριστών. Οι νέοι μαθητές, σε σχέση με το ευρωπαϊκό επίπεδο, νομίζω ότι είναι αρκετά ψηλά και οι καθηγητές τους προωθούν σε έναν πολύ σωστό δρόμο και θα αξιοποιήσουν όλες τους τις ικανότητες», τόνισε.
Ένα έργο ειδικά γραμμένο για το φεστιβάλ πάνω σε ένα θρακιώτικο μουσικό θέμα
Ειδική μνεία από τον κ. Γκόλγκαρη έγινε στη συναυλία του Δημήτρη Σβυντρίδη, που θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 20:30 με είσοδο ελεύθερη για το κοινό και όπου «θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση το έργο του, που είναι γραμμένο ειδικά για το φεστιβάλ πάνω σε ένα θρακιώτικο μουσικό θέμα και θα το ερμηνεύσει ο σπουδαίος σολίστας Φώτης Κουτσοθόδωρος με τη σύμπραξη του κουαρτέτου εχγόρδων. Είναι σημαντικό γιατί επεξεργάζεται τα τοπικά μουσικά θέματα της Θράκης και νομίζω ότι θα μείνει στο ρεπερτόριο της κλασικής κιθάρας και, γενικότερα, της κλασικής μουσικής».
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ
Τετάρτη 15/4/2015
09.00-12.00: Άφιξη μελών Φεστιβάλ
13.30-15.00: Ρεσιτάλ κιθάρας
17.00-20.00: Σεμινάρια & Έκθεση κιθάρας
20.30-22.00: Ρεσιτάλ κιθάρας
Πέμπτη 16/4/2015
09.00-12.00: Σεμινάρια & Έκθεση κιθάρας
13.00-14.30: Ρεσιτάλ κιθάρας
15.30-17.00: Διάλεξη
17.00-20.00: Σεμινάρια & έκθεση κιθάρας
20.30-22.30: Ρεσιτάλ κιθάρας
Παρασκευή 17/4/2015
09.00-14.00 Διεξαγωγή διαγωνισμών
Λήξη Φεστιβάλ
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
