Δωρεα μουσικων οργανων στο Μουσικο Σχολειο Κομοτηνης απο το Ιδρυμα Σταυρος Νιαρχος στο πλαισιο δρασης ενισχυσης 940.000 ευρω για 43 μουσικα σχολεια της χωρας
Τα εκπαιδευτικά οφέλη της μουσικής εκμάθησης και της ενσωμάτωσης της μουσικής τέχνης στα σχολικά προγράμματα είναι καλά εδραιωμένα και αναγνωρισμένα σε διεθνές επίπεδο, εν αντιθέσει με την Ελλάδα. Ένας φορέας που αναγνωρίζει τα οφέλη της μουσικής αλλά και την συνεισφορά των μουσικών σχολείων της χώρας στην καλλιέργεια και την προαγωγή των μουσικών σπουδών και την κατάρτιση των μαθητών τους μέσα σε ένα εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πλαίσιο που αναγνωρίζει και προωθεί το μουσικό ταλέντο και την κλίση των μαθητών, είναι το Ίδρυμα Νιάρχος.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο αλλά και τα προβλήματα και τις ελλείψεις των δημόσιων μουσικών σχολείων το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε μία νέα πρωτοβουλία, με σκοπό την άμεση ενίσχυση όλων των Μουσικών Σχολείων της χώρας, εγκρίνοντας τη δωρεά μουσικών οργάνων ύψους 940.000 ευρώ για 43 Μουσικά Σχολεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Μουσικό Σχολείο της Κομοτηνής.
Συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία αυτή του ιδρύματος αφορά στη δωρεά 201 υψηλής ποιότητας μουσικών οργάνων, 54 διαφορετικών τύπων από όλες τις κατηγορίες, όπως κλασική κιθάρα, βιολί, σαξόφωνο, ταμπουράς, μπουζούκι, μαντολίνο και άλλα, πολλά από τα οποία θα είναι χειροποίητα και θα κατασκευαστούν από έμπειρους Έλληνες οργανοποιούς, ενώ όπως έκαναν γνωστό μέρος αυτών θα κατασκευαστούν σε συνεργασία με τους εκπαιδευμένους του εργαστηρίου κατασκευής μουσικών οργάνων του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.
Η ιδέα για τη συγκεκριμένη δωρεά προέκυψε έπειτα από επίσκεψη μαθητών Μουσικού Σχολείου στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την πρωτοβουλία μαθητή του σχολείου να επικοινωνήσει στη συνέχεια με το Ίδρυμα και να μοιραστεί τις σκέψεις του αναφορικά με το ΚΠΙΣΝ αλλά και το μέλλον της μουσικής παιδείας στη χώρα.
Για τον αρτιότερο μάλιστα σχεδιασμό της πρωτοβουλίας και προκειμένου να διασφαλίσει την αποτελεσματική υλοποίηση της δωρεάς του, το Ίδρυμα προχώρησε σε ενδελεχή διαδικασία αναζήτησης, καταγραφής και εξέτασης των αναγκών κάθε Μουσικού Σχολείου ξεχωριστά, η οποία διήρκησε 7 μήνες και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο της οποίας το Ίδρυμα ήρθε σε άμεση επαφή με τη διεύθυνση και το προσωπικό των 43 Μουσικών Σχολείων και πραγματοποίησε επισκέψεις στις εγκαταστάσεις τους, για να αποκτήσει πλήρη εικόνα των αναγκών τους.
Ελίνα Κλαριδοπούλου «Στον περίγυρο της κοινωνίας των Μουσικών Σχολείων δραστηριοποιείται μια μικρή κοινωνία νέων οργανοποιών την οποία προσδοκούμε να αναδείξουμε»
«Η Ελλάδα διαθέτει ένα δυνατό μουσικό εκπαιδευτικό χάρτη με δημόσια σχολεία που έχουν καθηγητές με όραμα και μαθητές με μεγάλες δυνατότητες» σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Ελίνα Κλαριδοπούλου, διαχειρίστρια δωρεών στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κατά την παρουσίαση της πρωτοβουλίας εκφράζοντας την πεποίθηση πως η νέα αυτή πρωτοβουλία θα ενισχύσει την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Σχολείων, προσφέροντας παράλληλα ευκαιρίες για τους μαθητές, αλλά και οφέλη για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Επιπροσθέτως όπως επεσήμανε η ίδια «στον περίγυρο της κοινωνίας των Μουσικών Σχολείων δραστηριοποιείται μια μικρή κοινωνία νέων οργανοποιών την οποία, με αυτή τη νέα δωρεά, προσδοκούμε, αφενός να την αναδείξουμε και, αφετέρου, να τη φέρουμε ακόμα πιο κοντά στον τελικό καθημερινό χρήστη των μουσικών οργάνων, τον μαθητή».
Ανδρέας Δρακόπουλος «Η συγκεκριμένη δωρεά δείχνει έμπρακτα την αποτελεσματικότητα σωστών συνεργασιών μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα»
«Θεωρούμε τη συγκεκριμένη δωρεά σημαντική, όχι μόνο λόγω της ενίσχυσης που προσφέρει στα Μουσικά Σχολεία και τους μαθητές, αλλά επίσης λόγω του τρόπου σχεδιασμού και προσέγγισης της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας» είπε ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο οποίος τόνισε πως μεταξύ άλλων «η συγκεκριμένη δωρεά δείχνει έμπρακτα την αποτελεσματικότητα σωστών συνεργασιών μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα».
Σπύρος Κιοσσές «Μεγάλη η ανάγκη του Μουσικού Σχολείου σε μουσικά όργανα»
Από την πλευρά του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής ο κ. Σπύρος Κιοσσές επιβεβαίωσε την συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής στην εν λόγω πρωτοβουλία εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του Σχολείου για τη δωρεά καθώς τόνισε πως τα μουσικά όργανα που διαθέτει μέχρι στιγμής το σχολείο είναι αυτά με τα οποία είχε εξοπλιστεί αρχικά το Μουσικό Σχολείο και κάποια που προέρχονται από ιδιωτικές πρωτοβουλίες συμπολιτών και όχι μόνο, όργανα τα οποία όπως υπογράμμισε και ο ίδιος έχουν υποστεί φθορές στο πέρασμα του χρόνου και ορισμένα από αυτά χρήζουν άμεσης αντικατάστασης. Επίσης όπως σημείωσε ο ίδιος η ανάγκη σε μουσικά όργανα είναι μεγάλη καθώς έχει αυξηθεί τόσο ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στο Μουσικό Σχολείο της πόλης, αλλά και ο αριθμός εκείνων που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να αγοράσουν τα μουσικά όργανα στα οποία εξασκούνται με αποτέλεσμα το Μουσικό Σχολείο να δανείζει κάποια από τα δικά του. Όπως γίνεται κατανοητό λοιπόν η δράση αυτή του Ιδρύματος έχει μόνο θετικό πρόσημο σε ό,τι αφορά το Μουσικό Σχολείο της πόλης μας, το οποίο αναμένεται να παραλάβει τα νέα μουσικά του όργανα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
