Σιδηροδρομος στη Νυμφαια…
Μία πρόταση για τη δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής, που θα διασχίζει τη Νυμφαία, παρόμοια με τον οδικό άξονα, που συνέδεσε τη Ροδόπη με την βουλγαρική και τη βαλκανική ενδοχώρα, ίσως να ξάφνιαζε και να ξένιζε έναν απλό πολίτη, που δεν έχει εμπεδώσει τη γεωστρατηγική σημασία της καινούργιας συνοριακής διάβασης στον ορεινό όγκο του νομού μας. Όταν απευθύνεται, όμως, σε πολιτικούς και σε τεχνοκράτες, στα χέρια των οποίων έχουν αποτεθεί οι τύχες τις κοινωνίας μας, οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και οι προοπτικές αναβάθμισης του γεωστρατηγικού της ρόλου, αυτή η πρόταση επιβάλλεται να εξεταστεί διεξοδικά, με ανοιχτούς ορίζοντες και με τη δέουσα σοβαρότητα. Κι όμως! Τα ακριβώς αντίθετα χαρακτηριστικά είχε η στάση και η συμπεριφορά των παραγόντων της κεντρικής διοίκησης, όταν, ενάμιση χρόνο πριν, η δρομολόγηση ενός μεγαλόπνοου έργου, που θα αποσκοπούσε στη σιδηροδρομική σύνδεση της Κομοτηνής με τη Βουλγαρία, κατατίθετο ως πρόταση από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Επένδυση Σαββίδη στη «γειτονιά» μας, αλλά από την άλλη πλευρά των συνόρων
Για τα όσα έλαβαν χώρα εκείνη την περίοδο γύρω από την συγκεκριμένη υπόθεση, μίλησε στον «ΠτΘ» ο πρώην εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας, κ. Κώστας Κατσιμίγας, με αφορμή την είδηση ότι ο ομογενής επιχειρηματίας, κ. Ιβάν Σαββίδης, προχωρεί σε μία μεγάλη επένδυση στη «γειτονιά» μας, από την άλλη πλευρά όμως των ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Πρόκειται για την αγορά έκτασης, με σκοπό τη λειτουργία ενός νέου εργοστασίου επεξεργασίας καπνού, στο χωριό Ποντκόβα της Νότιας Βουλγαρίας, που βρίσκεται μια ανάσα από το συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας. Τα κίνητρα του επιχειρηματία για την δραστηριοποίησή του στη γειτονική χώρα μπορεί να είναι πολλά και σύνθετα, αλλά η επιλογή της Ποντκόβα για έδρα του εργοστασίου παραπέμπει ευθέως στη γεωστρατηγική θέση της και στο γεγονός ειδικότερα ότι η Ποντκόβα βρίσκεται εντός του σιδηροδρομικού χάρτη της Βουλγαρίας.
«Η Ποντκόβα είναι το πλησιέστερο στη Θεσσαλονίκη σημείο, το οποίο είναι επίσης πλησιέστερο προς τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη»
«Η Ποντκόβα είναι το νοτιότερο σημείο της Βουλγαρίας, όπου πάει σιδηρόδρομος συμβατικής γραμμής», μας εξηγεί ο κ. Κατσιμίγας, δηλώνοντας τη βεβαιότητά του πως αυτόν ήταν ένα βασικό κριτήριο στην επιλογή του κ. Σαββίδη να επενδύσει στην περιοχή. «Αυτοί οι επιχειρηματίες δεν κάνουν τυχαίες κινήσεις, του τύπου “βρήκα φθηνό οικόπεδο στην Ποντκόβα, ενώ αν έβρισκα στο Σμόλιαν θα έπαιρνα εκείνο”», σχολιάζει με νόημα. «Γιατί δεν πήγε στο Σμόλιαν ο Σαββίδης;», αναρωτήθηκε, απαντώντας ευθύς ότι «στο Σμόλιαν ούτε τρένο έχει, ενώ για να πας θα ανηφορήσεις 5 ώρες κατσικόδρομους σε υψόμετρο 1200 μέτρα». Η Ποντκόβα, όπως επισημαίνει ο κ. Κατσιμίγας, προσφέρει την πιο άμεση πρόσβαση προς τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, προς τον Δούναβη, τη Ρουμανία και όλη την Ανατολική Ευρώπη. «Γιατί ο κ. Σαββίδης δεν επέλεξε το Σαντάνσκι, για παράδειγμα», αναρωτήθηκε εκ νέου, «το οποίο απέχει από τη Θεσσαλονίκη δύο ώρες και επέλεξε την Ποντκόβα;». «Γιατί το Σαντάνσκι δεν είναι τόσο κοντά, ούτε στο Μπουργκάς, ούτε στο Ρούσε, για να πάει στη Ρουμανία, στα Βαλκάνια ή στη Ρωσία», εξήγησε. «Επέλεξε λοιπόν το πλησιέστερο στη Θεσσαλονίκη σημείο, το οποίο είναι επίσης πλησιέστερο προς τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη».
Πώς εγκρίθηκε από τους Ευρωπαίους αλλά «ναυάγησε» στην Αθήνα η πρόταση για σιδηρόδρομο
Η υπόθεση της νέας επένδυσης του κ. Σαββίδη στη Βουλγαρία επιβεβαιώνει, κατά τον κ. Κατσιμίγα, ότι ο άξονας της Νυμφαίας δεν μόνο οδικός, αλλά κυρίως μεταφορικός, ενεργειακός, οικονομικός, άρα γεωπολιτικός και γεωστρατηγικός. Αυτό πρέπει να το εμπεδώσουμε επιτέλους και να κινηθούμε στην κατεύθυνση της ολόπλευρης αξιοποίησής του. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούταν και η πρόταση της δημιουργίας σιδηροδρομικής γραμμής, με σκοπό τη σύνδεση της Κομοτηνής με τη βουλγαρική ενδοχώρα, δια μέσου της Ποντκόβα. Η πρώτη, φορά που έγινε σχετική νύξη, όπως μας εξηγεί, ήταν το 2011 στη διαδικασία αναθεώρησης του Χωροταξικού της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. «Είχαμε την εποπτεία αυτής της υπόθεσης», ενθυμείται, «και προτείναμε στους μελετητές να γίνει αναφορά σε αυτή τη δυνατότητα. Τον Δεκέμβριο του 2012 η συγκεκριμένη πρόταση έγινε από την Επιτροπή Βαλκανικών Χωρών και Χωρών της Μαύρης Θάλασσας του Forum των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Επιτροπή αυτή είχαμε την προεδρία και, μάλιστα, πρόεδρος ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, κ. Παύλος Δαμιανίδης. Έγινε αποδεκτή η πρόταση της Επιτροπής και το Forum πρότεινε στην Κομισιόν μία σειρά έργων –τα οποία στην αρχή σχεδιάζονται και κατατίθεται ως προτάσεις, ύστερα γίνονται οι μελέτες και κατόπιν υλοποιούνται, ίσως σε βάθος 15-20 χρόνων. Οι Ευρωπαίοι, λοιπόν, συνέλαβαν πάρα πολύ γρήγορα το ότι είναι υπέρ των ευρωπαϊκών συμφερόντων η δημιουργία αυτού του άξονα, που δεν είναι ένας οδικός άξονας μεταξύ Κομοτηνής και Κίρτζαλι, αλλά ένας μεταφορικός άξονας μεταξύ Ευρώπης και βαλκανικής ενδοχώρας, λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας και λιμανιών του Δούναβη. Με δεδομένο δε ότι ο Δούναβης από μόνος του αποτελεί τον Νο 10 διεθνή μεταφορικό άξονα, ο οποίος ξεκινάει περίπου από τη Βιέννη και φτάνει μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα –όπου υπάρχουν λιμάνια με μεγάλες υποδομές, τα οποία απέχουν μια ανάσα από εμάς–, αυτή η δίοδος έχει μια τεράστια δυναμική. Οι Ευρωπαίοι λοιπόν το κατάλαβαν και το πρότειναν. Η Αθήνα, που ενημερώθηκε και ζητήθηκε η συνδρομή της, ούτως ώστε να περάσει ως έργο εθνικής προτεραιότητας, όχι μόνο δεν έδωσε καμία σημασία, αλλ’ αντίθετα χλεύασε την πρόταση. Αν δεν βοηθούσε όμως η Αθήνα, δεν αρκούσε μία πρόταση της Περιφέρειας, που έστω είχε γίνει σεβαστή από ένα ευρωπαϊκό φόρουμ. Χρειαζόταν μια παρέμβαση σε επίπεδο υπουργών, προκειμένου να υιοθετηθεί αυτή η πρόταση. Έτσι, καταγράφηκε μεν ως πρόταση, καταγράφηκε ως δυναμική, δε βοηθήθηκε όμως από το κεντρικό κράτος, ούτως ώστε να δρομολογηθεί η υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος».
«Από πάσης απόψεως η Νυμφαία πλέον έχει γίνει πύλη της Ελλάδας προς τα Βαλκάνια»
Ερωτηθείς για το κατά πόσον το κόστος ενός τέτοιου έργου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απαγορευτικό για τη χώρα μας, ο κ. Κατσιμίγας διευκρίνισε καταρχήν ότι υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης πόρων από ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, αλλά ξεκαθάρισε ταυτόχρονα πως σε κάθε περίπτωση το ζήτημα έγκειται στην στάθμιση κόστους-οφέλους, που στην περίπτωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας δια μέσου της Νυμφαίας η ζυγαριά γέρνει καταφανώς προς το δεύτερο. «Εκείνη που ενδεχομένως αυτά τα βλέπει με έναν σκεπτικισμό είναι η Τουρκία», παρατηρεί ο κ. Κατσιμίγας, «αφού τα πάντα περνούσαν μέσα από αυτήν, από τα Δαρδανέλια και το Βόσπορο». «Η Νυμφαία είναι μια εναλλακτική δίοδος», συμπληρώνει, «από την οποία κερδίζεις μέρες στη διακίνηση εμπορευμάτων». Αντίστοιχη καχυποψία θα μπορούσε να υπάρχει και από τη Θεσσαλονίκη στο εσωτερικό της χώρας, αφού με βάση τους χρόνους και τις χιλιομετρικές αποστάσεις τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης είναι πλέον τα πλησιέστερα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και στα λιμάνια του Δούναβη. «Από πάσης απόψεως η Νυμφαία πλέον έχει γίνει πύλη της Ελλάδας προς τα Βαλκάνια», κατέληξε ο κ. Κατσιμίγας.
Η ανεξήγητη απαγόρευση διέλευσης λεωφορείων και φορτηγών από τον κάθετο άξονα
Την ώρα, βέβαια, που αναδεικνύουμε μια πρόταση για κατασκευή σιδηρόδρομου, η οποία θα αναβάθμιζε το ρόλο της συνοριακής διάβασης της Νυμφαίας, εξακολουθεί δυστυχώς να βρίσκεται σε ισχύ το απαγορευτικό για τη κυκλοφορία λεωφορείων και βαρέων οχημάτων κατά μήκος του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου, που έχει παραδοθεί από τον Σεπτέμβριο του 2013. «Η Αθήνα ακόμα ως σήμερα «φρενάρει» τη διέλευση λεωφορείων από τη δίοδο της Νυμφαίας», σημειώνει με αγανάκτηση ο κ. Κατσιμίγας, «κάτι που δε στηρίζεται πουθενά και δεν έχει δοθεί και καμία εξήγηση». «Δε νοιάζεται κανείς», προσέθεσε, «ενώ αν τους ρωτήσεις για τη Νυμφαία θα αποκριθούν «πού είναι αυτό;» ενώ πολλοί θα νομίζουν ότι πρόκειται για το Νυμφαίο της Φλώρινας. Κι εγώ δε διστάζω να πω ότι πίσω από αυτήν την ιστορία της άρνησης βρισκόταν ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ, κάτι για το οποίο έγραψε και η εφημερίδα σας. Αυτός είχε κολλήσει στο ότι από τη Νυμφαία το πολύ πολύ να περνάνε ΙΧ αυτοκίνητα, την ώρα που η Νυμφαία παρουσιάζει την μεγαλύτερη κίνηση από όλους τους μεθοριακούς σταθμούς της χώρας».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
