Θεατρικη παρασταση στο Αρχαιολογικο Μουσειο Κομοτηνης

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που ετοίμασε η ΙΘ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων μαζί με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού «Παντέχνου Πυρός Σέλας- Λαμπερές Ιστορίες Φωτιάς», μαθητές από τα σχολεία της Κομοτηνής θα διηγηθούν «Λαμπερές Ιστορίες Φωτιάς υπό το φως των Λυχναριών». Το θεατρικό ξεκίνησε να ετοιμάζεται από το Σεπτέμβρη και θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στις 18.00. Τα παιδιά είναι ηλικίας από 8 μέχρι 14 ετών και είναι μαθητές όλων των τάξεων του δημοτικού μέχρι και β’ γυμνασίου.

Λίγα λόγια για την παράσταση…

Η αρχαιολόγος και υπεύθυνη των εκδηλώσεων κ.Μαρίνα Τασακλάκη μας είπε λίγα λόγια για την παράσταση: «Η παράσταση δεν είναι ενιαία. Είναι 4 διαφορετικά σκετσάκια τα οποία έχει αναλάβει να συνδέσει μία ομάδα εφήβων. Είναι διαχρονικά. Ξεκινάμε από τον Προμηθέα, την εστία, την ολυμπιακή φλόγα για να καταλήξουμε στα νυχτέρια. Η ομάδα των εφήβων, είναι μια παρέα σύγχρονη, που κάνει αναδρομή στο παρελθόν και αναλαμβάνει να συνδέσει αυτές τις ιστορίες». Τα κείμενα γράφτηκαν από την κυρίες Μαρίνα Τασακλάκη, Έλσα Γιαλαντζή και Ειρήνη Χρυσοστομίδου, ενώ το θεατρικό παιχνίδι και την προετοιμασία ανέλαβαν οι κυρίες Ασπασία Πυτιλάκη και η Δήμητρα Σταυροπούλου με τη βοήθεια της Μαρίνας Τασακλάκη και της Ειρήνης Χρυσοστομίδου.

Μαρίνα Τασακλάκη, αρχαιολόγος ΙΘ΄ ΕΠΚΑ -υπεύθυνη προγράμματος «Ξεκινήσαμε ήδη τις δραστηριότητες με αρχαιολογικές ιστορίες φωτιάς»

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκτός από τη θεατρική παράσταση συμπεριελάμβανε και εκπαιδευτική περιήγηση των μαθητών στον αρχαιολογικό χώρο της Μαρώνειας και την αρχαιολογική ζώνη του μουσείου. Η κ. Μαρίνα Τασακλάκη μας είπε για το πρόγραμμα: «Την Πέμπτη και την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας 1 ώρας που αφορούσε παιδιά της Ε’ και της Στ’ τάξης του δημοτικού σχολείου. Τους παρουσιάσαμε αρχαιολογικές ιστορίες φωτιάς, δηλαδή ευρήματα που μπορούν να συνδεθούν κι έχουν σχέση με τη φωτιά, ξεκινώντας βέβαια από τη μυθολογία και δείχνοντας στα παιδιά τι γνωρίζουμε για την προέλευση της φωτιάς, πώς ήρθε η φωτιά από τους θεούς στους ανθρώπους και το γνωστό μύθο του Προμηθέα. Στη συνέχεια περάσαμε στην καθημερινή ζωή και τη χρήση της φωτιάς στην καθημερινότητα μέσα από την εστία, τα λυχνάρια, τους κεραμικούς κλιβάνους, τους κλιβάνους του μεταλλουργού, τη φωτιά στον τομέα της επικοινωνίας, τις φρυκτωρίες, δηλαδή, και φυσικά τελειώσαμε με ιστορίες που δεν είναι λαμπερές, ιστορίες που είναι σκοτεινές, γιατί η φωτιά μπορεί να φωτίζει, να ζεσταίνει, να αποτελεί πηγή ενέργειας αλλά όταν παύει να ελέγχεται, γίνεται αιτία καταστροφής».

 

INFO

Η είσοδος για τη θεατρική παράσταση θα είναι ελεύθερη αλλά επειδή οι θέσεις του εκθεσιακού χώρου είναι περιορισμένες, γύρω στις 70, οι υπεύθυνοι ζητούν, όποιος επιθυμεί να την παρακολουθήσει, να επικοινωνήσει με το Μουσείο και να δηλώσει έγκαιρα συμμετοχή. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 25310-22411 και 25310-21517 εργάσιμες μέρες και ώρες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.