Σωκρατης Μαλαμας «Τα τραγουδια ειναι μυστηρια υποθεση»

Σαν τον Μάλαμα δεν έχει… ίσως γιατί είναι από τη Χαλκιδική και ως γνωστόν σαν τη Χαλκιδική δεν έχει…. Ο Σωκράτης Μάλαμας έχει διαφορετική δυναμική, ανάμεσα στους καλλιτέχνες του «έντεχνου», ίσως γιατί δεν βάζει ταμπέλες, γιατί δίνει απλόχερα τα τραγούδια του σε όλους, τόσο στο κοινό όσο και σε άλλους καλλιτέχνες. Ίσως γιατί από την πρώτη νότα ενός τραγουδιού καταλαβαίνεις ότι αυτό είναι Μάλαμας ακόμα κι αν δεν σκαμπάζεις από μουσική.

Τον Σωκράτη Μάλαμα τον αγαπούν οι νεότερες γενιές και το δείχνουν σε κάθε συναυλία με το σύνθημα «Σωκράτη ζούμε για να σ’ ακούμε», τον αγαπούν και οι μεγαλύτερες ηλικίες που εκτιμούν τη μουσική, αλλά και τους στίχους του. Τον αγαπούν και οι «έντεχνοι» και οι «λαϊκοί» και οι Συκιώτες και οι Σαρτινοί (Σάρτη, Συκιά χωριά της Χαλκιδικής που ανταγωνίζονται).

Τον αγαπούν γιατί μιλάει στην καρδιά τους, στο μυαλό τους αλλά και στο σώμα όταν αυτό πάλλεται από τον ρυθμό που έχουν οι συναυλίες του.

Οι φετινές συναυλίες ξεκίνησαν από την Κομοτηνή, ξεκίνησαν επεισοδιακά, με πολύ βροχή… ωστόσο οι φίλοι του ήταν πιστοί στο ραντεβού, για να ακούσουν, να ευφρανθούν και να ξεδώσουν, γι’ αυτό και τον ακολουθούν, όπου και αν εμφανίζεται. Συνωμότες της τέχνης του.

«Τα τραγούδια κουράζονται από την πολυχρησία»

ΠτΘ: Υπάρχει κάποιος λόγος που από τα προγράμματά σας λείπουν κάποια τραγούδια;
Σ.Μ.:
Τα τραγούδια πρέπει να κινούνται, να γίνεται ένας κύκλος, κάποια τραγούδια μένουν εκτός για να ξεκουραστούν.

ΠτΘ: Κουράζονται τα τραγούδια;
Σ.Μ.:
Βέβαια, η πολυχρησία κάποιων τραγουδιών βλάπτει και το τραγούδι και τον τραγουδιστή.

ΠτΘ: Η «Πριγκηπέσσα» που έχει τραγουδηθεί από τόσους πολλούς πιστεύετε ότι έχει κουραστεί; Aκούσαμε το τραγούδι σαν ζεϊμπέκικο αλλά εξελίχθηκε σε τσιφτετέλι. Δεν σας ενοχλεί αυτό;
Σ.Μ.:
Κατά κάποιον τρόπο έχει κουραστεί. Όταν επέλθει ο κορεσμός, τα πράγματα αποσύρονται και μπορεί να επανέλθουν μπορεί και όχι. Δεν με ενοχλεί καθόλου, εξάλλου έχω πει πολλές φορές πως από τη στιγμή που θα δημοσιοποιηθεί ένα τραγούδι ανήκει πλέον σε όλους ο δημιουργός δεν έχει καμιά δουλειά με το τραγούδι. Αυτά τα απαγορευτικά και οι πικρίες, γιατί να είναι η μοίρα του τραγουδιού αυτή είναι σαχλαμάρες, παιδιάστικα πράγματα. Δεν έχουμε δικαίωμα επί των τραγουδιών. Υπάρχουν βέβαια εταιρίες διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, αυτά όμως είναι καινούρια κόλπα, νομικίστικα, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Έχουν βέβαια σχέση με την τσέπη διαφόρων και με τη δική μου βέβαια. Σήμερα θα έρθει η ΑΕΠΙ να πάρει λεφτά από μένα, γιατί παίζω τα τραγούδια μου.

ΠτΘ: Πώς συμβαίνει αυτό;
Σ.Μ.:
Είναι ένα φαιδρό πράγμα που κοστίζει πολύ, αλλά η νομική επιστήμη και η κουλτούρα των θεσμών αυτού του είδους, μας έχει δέσει χειροπόδαρα και δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε.

ΠτΘ: Ομολογώ ότι δεν ήξερα ότι ο καλλιτέχνης πληρώνει για να πει τα δικά του τραγούδια…
Σ.Μ.:
Βεβαίως η ΑΕΠΙ παίρνει ένα 7% επί των εισιτηρίων και μου επιστρέφεται δήθεν ένα ποσό, δεν ξέρω πόσο, είναι αδιαφανή πράγματα αυτά.

«Όλα τα πράγματα που αφορούν τα κοινά είναι αδιαφανή στη χώρα μας»

ΠτΘ: Όπως πολλά πράγματα στην Ελλάδα σήμερα…
Σ.Μ.:
Όλα τα πράγματα που αφορούν τα κοινά είναι αδιαφανή στη χώρα μας. Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Γι’ αυτό είμαστε σαν χαμένοι και δεν μπορούμε να αντιδράσουμε ή να κρατηθούμε από κάπου. Είναι όλα μυστικά. Τα μυστικά και τα ψέματα.

ΠτΘ: Θα ψηφίσετε σε αυτές τις εκλογές;
Σ.Μ.:
Βέβαια και θα ψηφίσω, έχω το δικαίωμα κάθε τέσσερα χρόνια να ψηφίζω και θα το κάνω.

Πάσχουμε από έλλειψη πολιτικού προσωπικού

ΠτΘ: Έχετε αποφασίσει και τι θα ψηφίσετε;
Σ.Μ.:
Ναι, μετράω τα αμέτρητα, μετράω τις υπάρχουσες δυνάμεις, μπορεί να τις βρίσκω ανεπαρκείς αλλά πρέπει να προτιμήσω, το μη χείρον βέλτιστο. Έχω ένα κριτήριο, θέλω πιο νέους ανθρώπους στην πιάτσα, ανθρώπους που δεν έχουν βάλει το χέρι στο βάζο με το μέλι και ανθρώπους που δεν έχουν φθαρεί από την εξουσία. Ας δοκιμάσουμε νεότερες απείραχτες φυσιογνωμίες για να δούμε τι γίνεται. Πάσχουμε από έλλειψη πολιτικού προσωπικού. Βλέπουμε ανθρώπους που είναι μεν καλοπροαίρετοι αλλά δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Έχουμε μια χώρα που δεν διοικείται, τα δέκα τελευταία χρόνια, παλινωδεί ανάμεσα στο τίποτα και στην υπακοή σε περίεργα πράγματα, σε εντολές έξωθεν κι αυτό είναι ένα αστείο που έχει γίνει τραγικό για τις ζωές μας.

ΠτΘ: Φταίμε κι εμείς ως πολίτες για την κατάσταση;
Σ.Μ.:
Βεβαίως και φταίμε, γιατί είμαστε σαν ξεχασμένα μωρά που έχει περάσει το μεταμεσονύχτιο και δεν ξέρουμε ότι ο λύκος είναι έξω και ενώ μας έχει δαγκώσει εμείς είμαστε ακόμη περιχαρείς και νομίζουμε ότι το παιχνίδι συνεχίζεται. Δεν συνεχίζεται το παιχνίδι, ο λύκος είναι μέσα στην αυλή.

Οι συναυλίες και η συμμορία των μαλαμικών

ΠτΘ: Επιλέγετε να κάνετε συναυλίες σε μέρη που κανένας άλλος καλλιτέχνης δεν έχει πάει, π.χ. έχετε κάνει δύο συναυλίες στα Πράμαντα Ιωαννίνων, ένα εξαιρετικά δύσβατο μέρος…
Σ.Μ.:
Πρέπει να είσαι αποφασισμένος για κάτι τέτοιο. Τα μέρη έχουν μια δική τους δυναμική και η αποφασιστικότητα των ανθρώπων να διανύσουν μια απόσταση με μια σχετική ταλαιπωρία φέρνει στο ακροατήριο ανθρώπους αποφασισμένους και προσηλωμένους. Αυτό το κοινό είναι άγιο σχεδόν ιερό, οπότε αξίζει τον κόπο, ακόμη κι αν δεν βγεις οικονομικά, να πας και να καθίσεις με τους φίλους σου, τους συνεννοημένους σου ανθρώπους, με τη συμμορία σου.

ΠτΘ: Υπάρχει κοινό που δεν σας αρέσει; Κοινό μικρότερης ηλικίας που γίνεται καμιά φορά πιεστικό ενδεχομένως…
Σ.Μ.:
Όχι, εγώ είμαι χειρότερος από τους μικρούς, κάνω περισσότερη φασαρία από αυτούς. Σε συναυλίες, αλλά και σε μαγαζιά εξωστρέφονται οι άνθρωποι, εκτονώνονται. Δεν με ενοχλεί αυτό, εξάλλου έχω μεγαλώσει μέσα σε μαγαζιά και σε προγράμματα. Δεν είμαι κανένας ακαδημαϊκός παίχτης, που βγαίνει για να παίξει το έργο του! Είμαι ένας άνθρωπος που δούλευε ως οργανοπαίχτης και τραγουδιστής από τα γεννοφάσκια του. Γνωρίζω πολύ καλά την ψυχολογία του ανθρώπου, ειδικά αν έχει πιει κι ένα ποτήρι. Δεν είμαι απλός ανεκτικός, κατανοώ και τον μεθυσμένο, και τον στενοχωρημένο και τον γκρεμισμένο άνθρωπο. Εξάλλου γιατί να μην κάνουν φασαρία, τι είμαστε εκκλησία.

ΠτΘ: Γνωρίζετε ότι τα τραγούδια σας επηρεάζουν τον κόσμο που τα ακούει. Τι συναισθήματα σας δημιουργεί αυτό;
Σ.Μ.:
Δεν το ξέρουμε αυτό, δεν έχουμε ιδέα τι γίνεται με τα τραγούδια. Οι άνθρωποι τα προτιμούν, τα ενστερνίζονται, τα βάζουν στην καρδιά τους στο μυαλό τους, άλλοι πάλι είναι ανιχνευτές, ψάχνουν τι λέει το τραγούδι, ή γιατί παίζεται έτσι. Άλλοι πάλι αισθάνονται. Ουσιαστικά δεν ξέρουμε τι γίνεται όλο αυτό το έργο. Πολλά τραγούδια που τα έπαιζα μόνο για μένα και δεν ήθελα να τα βγάλω προς τα έξω, κατέληξαν να αγαπιούνται και να τα ζητάει ο κόσμος. Είναι μυστήρια υπόθεση, ο καθένας παίρνει το δικό του τραγούδι, ξυπνάει στον καθένα κάτι άλλο, γι’ αυτό και στις συναυλίες, όταν υπάρχει και προσήλωση, είμαστε σαν αναμμένα κεριά, κι αυτό είναι που αξίζει τελικά.

«Ο καινούριος δίσκος έχει παγώσει για την ώρα»

ΠτΘ: Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής Θοδωρής Γκόνης μας μίλησε για ένα δίσκο που ετοιμάζεται για τον Μανώλη Λιδάκη, σε μουσική δική σας και στίχους δικούς του. Πότε να τον περιμένουμε;
Σ.Μ.:
Δεν ξέρω, εγώ είμαι και βραδύκαυστος άνθρωπος, κάνω πολύ καιρό να γράψω, έγραψα δυο – τρία τραγούδια, αλλά δεν βλέπω μπροστά μου ορίζοντα, δεν βλέπω καλά πράγματα. Αυτή τη στιγμή η δουλειά είναι παγωμένη, λόγω έλλειψης δημιουργικότητας από μέρους μου. Ίσως να ισχύει αυτό που έλεγε ένας φίλος μου, ότι η λειτουργική δυνατότητα ενός τραγουδοποιού δεν υπερβαίνει τα 15 χρόνια. Δεν θέλω να το πιστεύω γιατί θλίβομαι, αλλά μπορεί να συμβαίνει και αυτό. Αν και ο Θοδωρής με διαβεβαιώνει ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Εξάλλου αυτό μου συμβαίνει κατά καιρούς στα τόσα χρόνια που γράφω. Υπήρχαν πάντοτε περίοδοι που δεν έγραφα και ξαφνικά άρχιζα να γράφω, χωρίς συγκεκριμένο λόγο, και βρισκόμουνα με μια δουλειά στα χέρια.

ΠτΘ: Αυτό συμβαίνει και με τη μουσική, αλλά και με τους στίχους; Γιατί στους τελευταίους δίσκους σας, μας έλειψαν οι δικοί σας στίχοι…
Σ.Μ.:
Ναι, αυτό συμβαίνει και με τους στίχους, αλλά αγάπησα κι εγώ κάποιους στιχουργούς κι έπρεπε να γράψω για τα λόγια τους. Τώρα τελευταία γράφω περισσότερο στίχους παρά μουσική. Κάποια στιγμή θα υπάρξει κάποια ισορροπία!

Οι φωτογραφίες είναι του Αλέξανδρου Παρωτίδη και τον ευχαριστούμε πολύ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.