«Αποσπασμα: αναγωγη απο το μερος στο ολον;»

Συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε χθες το μεσημέρι στη Βιβλιοθήκη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. με αφορμή την διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Απόσπασμα: αναγωγή από το μέρος στο όλον;», το οποίο θα λάβει χώρα από τις 4 -7 Σεπτεμβρίου στην Κομοτηνή. Το συνέδριο διοργανώνεται από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το πρόγραμμα «Reception of Greek Literature: Traditions of the Fragment» και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στόχος του συνεδρίου είναι να συγκεντρωθεί μια διεθνής ομάδα διακεκριμένων ομιλητών για να εξετάσουν τη θέση του σπαράγματος (fragment) στην αρχαιότητα, τον τρόπο που οι αρχαίοι το αντιλαμβάνονταν, καθώς και τη στάση τους απέναντι στα αποσπασματικά κείμενα.

Η πρόεδρος του Τμήματος Χαρίκλεια Ιωαννίδου και η απόφοιτη Μαρίνα Κωνσταντινίδου η οποία εργάζεται τώρα στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μίλησαν για τις προετοιμασίες του συνεδρίου. Η κ. Ιωαννίδου ανέφερε πως η εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 3 Σεπτεμβρίου στις 7.15 το βράδυ στο Ίδρυμα Παπανικολάου με ομιλήτρια την τέως υφυπουργό και αντιπρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Παπυρολογίας, Καθηγήτρια Κέλλυ Μπουρδάρα, η οποία είχε και την ιδέα της διοργάνωσης.

Στις 7 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εκδρομή στη Θάσο. «Θα γίνει εκδρομή για τους ξένους, προκειμένου να δουν το αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο θʼ ανοίξει η αρχαιολογική υπηρεσία ειδικά για τους συνέδρους. Ένας από αυτούς, ο οποίος έρχεται από την Οξφόρδη, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την Θάσο καθώς πρόκειται για νησί με το οποίο είχε σχέση ο αρχαίος ποιητής Αρχίλοχος. Επίσης, κάποιο απόγευμα θα επισκεφθούμε την Μικρή Δοξιπάρα» είπε.

Η κ. Κωνσταντινίδου εξήγησε πως ο προαναφερθείς σύνεδρος είναι ειδικός στον Αρχίλοχο και μάλιστα τα τελευταία 10 χρόνια έχει βρει τρία νέα αποσπάσματα του ποιητή σε παπύρους (της Συλλογής της Οξυρρύγχου, της οποίας είναι διευθυντής), τα οποία δεν ήταν γνωστά. «Όταν αποφασίσαμε να διοργανώσουμε το συνέδριο στην Κομοτηνή και συνειδητοποίησε πόσο κοντά είναι στη Θάσο εξέφρασε την επιθυμία να πατήσει τα εδάφη όπου ο Αρχίλοχος ήταν μισθοφόρος».

Απόσπασμα

Το συνέδριο έχει ως θέμα «Απόσπασμα: αναγωγή από το μέρος στο όλον;» και η Χ. Ιωαννίδου εξήγησε πως ως «απόσπασμα εννοούμε ό,τι διασώζεται σε παπύρους που συχνά έρχονται στα χέρια μας σε αποσπασματική μορφή ή οτιδήποτε έχει φτάσει στις μέρες υπό μορφή παραθέματος μέσα από έργα άλλων συγγραφέων». Πρόσθεσε πως μέσα από τα αποσπάσματα αντλούν πληροφορίες για συγγραφείς των οποίων το έργο έχει χαθεί. «Με την ανασύνθεση των αποσπασμάτων μπορούμε νʼ αποκτήσουμε μια πιο πραγματική ιδέα του τι ακριβώς ήταν η αρχαία ελληνική λογοτεχνία».

Η πρόεδρος του Τμήματος είπε πως θα λάβουν μέρος στο συνέδριο κορυφαίοι επιστήμονες του κλάδου που έρχονται από την Αμερική, την Αγγλία, την Γερμανία και την Ιταλία και βέβαια όλες οι ανακοινώσεις θα είναι πρωτότυπες.

Η κ. Ιωαννίδου διευκρίνισε πως το συνέδριο δεν είναι αποκλειστικά παπυρολογικό και σημείωσε πως πρόκειται για παπύρους που δεν είναι αποκλειστικά παπυρολογικοί. Έφερε το παράδειγμα της εισηγήτριας Παναγιώτας Σαρίσχουλη η οποία θα μιλήσει με θέμα «Fragments of history: The case of the Acta Alexandrinorum», δηλαδή θα αναφερθεί σε μια ειδική κατηγορία παπύρων. «Ονομάζονται «Οι πράξεις των εθνικών μαρτύρων» και είναι κείμενα γραμμένα από έλληνες της ρωμαϊκής Αιγύπτου, έχουν μορφή πρακτικών δικαστηρίου και στρέφονται εναντίον των εβραίων συγκατοίκων των ελλήνων στην Αίγυπτο».

Παπυρολογική συλλογή

στο Φιλολογίας

Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. είναι ένα από τα δύο της χώρας που διαθέτει παπυρολογική συλλογή, έχει τρεις διδάσκοντες παπυρολόγους, ενώ στο Μεταπτυχιακό του Τμήμα δίνεται και η Κατεύθυνση της Παπυρολογίας. Η παπυρολογική συλλογή δεν είναι ανοιχτή στους συνέδρους γιατί πρόκειται για πολύ εύθραυστα υλικά, όπως εξήγησε η κ. Ιωαννίδου, σημειώνοντας πως «δεν έχουμε προς το παρόν τον τρόπο της σωστής συντήρησής τους. Στην παρουσίαση της έναρξης θα εκτεθεί φωτογραφικό υλικό από ανασκαφές στην Αίγυπτο και ειδικότερα από ανασκαφές στην πόλη Οξύρρυγχος όπου βρέθηκαν χιλιάδες πάπυροι από τα τέλη του 19ου αιώνα κι έπειτα».

Αν και πρόκειται για ένα επιστημονικό συνέδριο κάποια θέματά του έχουν κι ευρύτερο ενδιαφέρον καθώς υπάρχουν πάπυροι που συνιστούν ένα συμβολαιογραφικό έγγραφο ή μια συνταγή, επομένως είναι κείμενα πιο κοντινά στο ευρύ κοινό.

Η κ. Ιωαννίδου ανέφερε πως η χρηματοδότηση του συνεδρίου έγινε από το υπουργείο Παιδείας και η απόφαση ελήφθη όταν ήταν υπουργός ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος ενδέχεται να είναι παρών στην έναρξη των εργασιών.

Μαρία Αμπατζή

Πρόγραμμα συνεδρίου

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου

19:15 Τελετή έναρξης

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου

9:00-10:00 Εγγραφές

Πρωινή Συνεδρίαση (Πρόεδρος: Ettore Cingano)

10:00-10:45 Χαρίκλεια Ιωαννίδου, On School Texts

10:45-11:15 Διάλειμμα

11:15-12:00 Dirk Obbink: Re-use and Reception of Fragments in Antiquity: the Anonymous Meropis and other Exceptions.

12:00-12:45 Φλώρα Μανακίδου: Reading Fragments with Callimachus or Recostructing Genealogies

Απογευματινή Συνεδρίαση (Πρόεδρος: Glenn Most)

14:30-15:15 Benjamin Weaver: Aeschylusʼ Xantriai: “Resistance” myth, and Reconstruction of a Dionysiac Trilogy

15:15-16:00 Richard Hunter: Feel the rhythm? Verse and near-verse in narrative text

16:00 – 16:20 Διάλειμμα

16:20-17:05 Ιωάννα Παπαδοπούλου: Aeschylean fragments … in Straboʼs Geographica

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου

Πρωινή Συνεδρίαση (Πρόεδρος: Dirk Obbink)

10:00-10:45 David Jordan, Shod in lead: fragments of cult verses on magical papyri.

10:45-11:30 Παναγιώτα Σαρίσχουλη, Fragments of history: The case of the Acta Alexandrinorum.

11:30-12:00 Διάλειμμα

12:00-12:45 Κωνσταντίνος Πιτσάκης, Monobolon, kontomonobolon, etc.: ΐ-propos dʼune constitution fragmentaire de Justinien.

Απόγευμα : Εκδρομή στην Δοξιπάρα

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου

Πρωινή Συνεδρίαση (Πρόεδρος: Φλώρα Μανακίδου)

10:00-10:45 Lowell Edmunds: The Binarism of Fragment and Whole: From the Jena Romantics to the New Sappho

10:45-11:30 Ettore Cingano: Placing epic fragments: queries and unsolved problems

11:30 – 12:00 Διάλειμμα

12:00-12:45 Glenn Most: What ancient quarrel between philosophy and poetry? Plato, Republic 10, and the creation and interpretation of four fragments of Greek poetry

Απογευματινή Συνεδρίαση (Πρόεδρος: Richard Hunter)

14:00-14:50 Γεώργιος Τσομής: Alkaios, Fr. 39 a b V. (P.Oxy. 1233 frr.8 et 20): Reflexion ʽber die condition humaineʼ – Ein Rekonstruktionsversuch.

14:50-15:40 Hans Bernsdorff: Anacreon sapiens, Anacreon comicus, and the transmission of his verses

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου

Ημερήσια εκδρομή στη Θάσο

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.