Βημα στην ποιηση απο την περιφερεια

Ένα όραμα πολλών χρόνων της Ανδρομάχης Διαμαντοπούλου – Φιλιππίδου για ένωση όλων των πνευματικών ανθρώπων παίρνει σάρκα με τη στήριξη του Δήμου Θάσου. Με άξονα την ελληνική γλώσσα θα πραγματοποιηθεί μια αληθινά πανελλήνια συνάντηση των ανθρώπων του πνεύματος με στόχο την ίδρυση μιας χαλαρής Συνομοσπονδίας όσων λογοτεχνικών ενώσεων θα μετέχουν, έτσι ώστε κάθε τρία χρόνια να καθιερωθεί σαν πολιτιστικός θεσμός η συνάντηση και η φιλοξενία όλων των λογοτεχνικών ενώσεων στη Θάσο, καθώς επίσης και η γενική προβολή της Θάσου μέσα από το Πολιτιστικό αυτό σύναγμα, ώστε η Θάσος να γίνει τόπος συνάντησης των ποιητών. Στόχος, επίσης, είναι και η ίδρυση Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην οποία καλούνται να βοηθήσουν τόσο οι συγγραφείς, όσο και οι εκδότες. Όσοι συμμετέχουν στο συμπόσιο ή τον ποιητικό διαγωνισμό μπορούν να προσφέρουν τα βιβλία τους στη νεοϊδρυθείσα Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Συγκεκριμένα η τριήμερη Πανελλήνια Συνάντηση Λογοτεχνικών Ενώσεων, Εκδοτών & Δημοσιογράφων θα πραγματοποιηθεί στη Θάσο στις 3, 4 και 5 Ιουλίου. Τους στόχους, αλλά και την ιδέα της δημιουργίας του μεταφέρει σήμερα στον ΠτΘ η ποιήτρια ψυχή και εμπνεύστρια του συμποσίού κ. Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου – Φιλιππίδου.

Το σκεπτικό της συνάντησης

Η κ. Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου – Φιλιππίδου είναι μέλος εδώ και πολλά χρόνια σε ενώσεις λογοτεχνικές και η ποίησή της έχει φιλοξενηθεί σε ανθολόγια. «Ως μέλος των Ενώσεων παρατήρησα ότι υπάρχει μεγάλη διχόνοια και έριδες μεταξύ των συμμετεχόντων, άλλωστε είναι σαράκι της φυλής μας αυτό, αλλά και ως κόρη ιερέα και ποιήτρια «ενωτική», – έτσι αισθάνομαι γιατί σε όλη μου τη ζωή, σε όλους τους τομείς ήθελα να υπάρχει ισορροπία, – θέλησα να ενώσω τα ανένωτα. Θέλησα να ενώσω τους Έλληνες στη Θάσο, σε ένα χώρο στον οποίο εδώ και σαράντα χρόνια δεν γνωρίζω αν έχουν γίνει περισσότερες από δύο παρουσιάσεις βιβλίων, μία κατάσταση την οποία ειλικρινά έχω βαρεθεί, να παίρνω δηλαδή τις βαλίτσες μου και να τρέχω στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, γιατί δυστυχώς όλα τα πολιτιστικά δρώμενα είναι εκεί. Είμαι από την επαρχία και την αγαπώ. Η επαρχία σβήνει και πεθαίνει και θέλησα να κάνω κάτι πολύ δυνατό για να στρέψω όλα τα πνευματικά φώτα στη Θάσο, που μπορεί να μην είμαι από εδώ, αλλά την αγαπώ γιατί φιλοξενεί τις ανάσες μου και εύχομαι μια μέρα τα χώματά της να πάρουν το σώμα μου. Το σκεπτικό της συνάντησης ήταν η ένωση και κεντρικός άξονας αυτής, αυτό που μας ενώνει, η ελληνική γλώσσα, η γραφή».

Στόχος η ίδρυση μιας χαλαρής συνομοσπονδίας

Στόχος της κ. Διαμαντοπούλου – Φιλιππίδου η συνάντηση να είναι πανελλήνια στην οποία όμως δεν θα φιλοξενηθούν φίλοι και γνωστοί, αλλά «επειδή μου αρέσει ο ανοικτός κύκλος του Ρίτσου και αυτόν τον ανοικτό κύκλο που διδάχτηκα από τον πατέρα μου πρωτοπρεσβύτερο και ποιητή Γεώργιο Διαμαντόπουλο θέλησα να τον μεταφέρω εδώ επιλέγοντας τη συμμετοχή των πνευματικών μου φίλων από όλη την Ελλάδα».

Έτσι στη συνάντηση θα συμμετέχουν πρόεδροι λογοτεχνικών ενώσεων ή μέλη του Δ.Σ. αυτών και αυτή «είναι η σπουδαιότητα του συνεδρίου με στόχο τη δημιουργία μιας χαλαρής συνομοσπονδίας, η οποία θα πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια, όχι όμως σαν πυροτέχνημα, αλλά σαν θεσμός, γιατί αν γίνει θεσμός με φορέα στήριξης το δήμο ή οποιονδήποτε άλλο φορέα, γιατί ωραία τα οράματα, αλλά χρειάζονται τα χρήματα, θέλω να φιλοξενούνται οι άνθρωποι που συμμετέχουν, γιατί πραγματικά πιστεύω ότι οι άνθρωποι του πνεύματος είναι οι πραγματικά VIPs και δυστυχώς δεν νοιώθουν έτσι αλλά νοιώθουν σαν περίεργοι και ιδιόρρυθμοι. Θεωρώ ότι τους ανθρώπους που γράφουν οφείλει το κράτος ή ο δήμος να τους φιλοξενεί και αυτό γιατί όχι γιατί καβαλήσαμε το καλάμι αλλά γιατί μια πατρίδα ένα κράτος οφείλει να εστιάζει στο πνεύμα. Πνεύμα δεν είναι η Κορομηλά ούτε η Μενεγάκη ούτε οποιοσδήποτε τηλεοπτικός αστέρας. Πνεύμα είναι οι άνθρωποι της γραφής, οι λογοτέχνες».

Ίδρυση Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Το μεγάλο όνειρο της κ. Διαμαντοπούλου – Φιλιππίδου είναι η ίδρυση δημοτικής βιβλιοθήκης στη Θάσο όπως και ένα εντευκτήριο νέων, όχι μόνο στον οικισμό που ζει, αλλά σε όλους τους οικισμούς της Ελλάδας και είναι πρόθυμη να το στηρίξει εθελοντικά σε όποιον την καλέσει. «Θα ήθελα μέσα από την ψυχή μου ειλικρινά όλοι οι Έλληνες να πιστέψουν ότι μόνο αν εμείς θέλουμε αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει. Σωτήρες δεν υπάρχουν και πρέπει να πιστέψουμε ότι σωτήρες είμαστε εμείς, βγάζοντας ένα κομμάτι από την ψυχή μας και δίνοντάς το στο συνάνθρωπο και ειδικότερα στη νεολαία. Οραματίζομαι και θέλω να υπάρχει σε κάθε χωριό εντευκτήριο και όχι καφενεία, τα οποία βέβαια να υπάρχουν, αλλά να υπάρχει και επιλογή στους νέους, γιατί δυστυχώς δεν έχουν επιλογή». Ο πατέρας της κ. Διαμαντοπούλου – Φιλιππίδου έχει χτίσει μια αίθουσα και η ίδια οραματίζεται αυτή να ανοίξει και να αποτελέσει φάρο πολιτισμού όπου και θα φιλοξενηθεί η δημοτική βιβλιοθήκη. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί πολλά βιβλία και ιδέα της κ. Διαμαντοπούλου Φιλιππίδου είναι να δημιουργηθεί το «Σπίτι του ποιητή», όπου ο ποιητής θα έχει τη γωνιά του.

Πρόγραμμα συνάντησης

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 3, 4 και 5 Ιουλίου στη Θάσο. Η πρώτη μέρα περιλαμβάνει ομιλίες και θα ακολουθήσει δείπνο. Το πρωί της δεύτερης ημέρας θα πραγματοποιηθούν ομιλίες με θέμα «η συρρίκνωση του ελληνικού λόγου – η ποίηση στις μέρες μας». «Η γλώσσα είναι υπόθεση όλων και για αυτό μας καίει. Για αυτό το λόγο εκτός από προέδρους λογοτεχνικών ενώσεων κάλεσα και δημοσιογράφους, εκδότες περιοδικών αλλά και φιλολόγους και δασκάλους. Όλοι έχουμε ευθύνη της κακοποίησης και της φτώχειας μιας τέτοιας πλούσιας γλώσσας. Έχουν φτάσει τα παιδιά μας αλλά και εμείς οι ίδιοι να χρησιμοποιούμε πέντε προτάσεις και να χρησιμοποιούμε ξένες λέξεις και φράσεις αντικαθιστώντας τις ελληνικές».

Τη δεύτερη ημέρα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ κιθάρας και μελοποιημένης ποίησης από το διευθυντή του Ωδείου Φουντούλη, συνθέτη και κιθαρίστα Γεώργιο Φουντούλη από το Βόλο ενώ στο τραγούδι είναι η κ. Νικολέττα Γιαννουτάκη, οι οποίοι συμμετέχουν εθελοντικά και θα αποδώσουν τραγούδια μελοποιημένης ποίησης.

Το πρωί της τρίτης ημέρας, με λεωφορείο του δήμου, όσοι επιθυμούν από τους συμμετέχοντες, θα ξεναγηθούν στο νησί της Θάσου, «εφόσον η συνάντηση αποσκοπεί και στην τουριστική προβολή του νησιού».

Στο κάλεσμα της κ. Διαμαντοπούλου – Φιλιππίδου ανταποκρίθηκαν πολλοί εκδοτικοί οίκοι και μάλιστα μικροί και έστειλαν βιβλία.

Πανελλήνιος Ποιητικός Διαγωνισμός

Η συνάντηση κλείνει το βράδυ της τρίτης ημέρας με την πραγματοποίηση του Πανελλήνιου Ζωντανού Ποιητικού Διαγωνισμού στην αρχαία αγορά της Θάσου. «Ήταν ένα κομμάτι που με προβλημάτισε αν έπρεπε να μπει γιατί συνήθως οι διαγωνισμοί χωρίζουν και οι συναντήσεις ενώνουν. Το ενέταξα όμως γιατί ήθελα να συμμετάσχουν και ποιητές που μας είναι άγνωστοι, οπότε μας δίνεται η ευκαιρία για περαιτέρω γνωριμία με νέους ποιητές, οι οποίοι βέβαια θα πληρώσουν τα έξοδά τους γιατί ένας δήμος δεν μπορεί να καλύψει όλα τα έξοδα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τουριστική κίνηση, γιατί αγαπώ τη Θάσο και δεν θέλω να τη βλέπω άδεια, υπάρχει μεγάλη κρίση. Όσον αφορά στο διαγωνισμό, εφάρμοσα μια ριζοσπαστική ιδέα, αποτέλεσμα της εμπειρίας μου από τη συμμετοχή σε πολλούς διαγωνισμούς. Βλέπω, λοιπόν, μετά το διαγωνισμό να υπάρχει μια γκρίνια, όλοι νομίζουν ότι ήταν στημένο το αποτέλεσμα. Υπάρχουν τρεις χαρούμενοι και όλοι οι άλλοι στεναχωριούνται. Αυτό βέβαια είναι ανθρώπινο, οπότε για να το αποφύγω αυτό, αποφάσισα ο ποιητής να ψηφίσει τον ποιητή. Επομένως, μια πολύ ριζοσπαστική ιδέα, την οποία θέλω να υιοθετήσουν και οι άλλοι, είναι η κατάργηση της κριτικής επιτροπής και αντʼ αυτού θεσπίζουμε το βραβείο των δημοσιογράφων, και για αυτό κάλεσα τους δημοσιογράφους για να ακούσουν και να αγκαλιάσουν την ποίηση. Στόχος αυτού του βραβείου είναι να σταματήσει η ποίηση να είναι κάτι απομονωμένο. Θέλω η ποίηση να φιλοξενείται στις εφημερίδες και γιʼ αυτό θα βραβευτούν εφημερίδες που φιλοξενούν ποίηση, θέλω να υπάρχει στήλη ποίησης σε κάθε εφημερίδα. Το βραβείο λοιπόν των δημοσιογράφων αποσκοπεί στην ευαισθητοποίησή τους ως προς την ποίηση. Γιατί έχουμε φθάσει στο σημείο εμείς οι ποιητές να επικοινωνούμε τέσσερις φορές το χρόνο με κάποια λογοτεχνικά περιοδικά, που εκδίδονται κάθε τέσσερις μήνες, τα οποία βεβαίως πληρώνουμε κιόλας, και παρακαλούμε να δούμε το ποίημά μας. Έτσι όμως δεν διαδίδεται το πνεύμα. Με αυτό τον τρόπο ελπίζω μετά από τρία χρόνια οι εφημερίδες, ακόμη και οι μεγάλες που συνέχεια ασχολούνται με κλοπές, βιασμούς και σκοτωμούς, αναπαράγοντας ένα φθαρμένο κόσμο, να ασχοληθούν επιτέλους και με την ποίηση».

Μεγάλη η ανταπόκριση των Θάσιων

Αξίζει να σημειωθεί η μεγάλη ανταπόκριση στη στήριξη του συνεδρίου από τους Θάσιους. «Παρόλο που το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε τη χορήγηση τριάντα δίκλινων δωματίων, και μάλιστα ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο που το αγαπώ και ιδιαίτερα την αντιπολίτευση που με χαρά το ψήφισε και αυτό με τιμά ιδιαίτερα, καθώς και τρία γεύματα. Προσωπικά, για να μην επιβαρύνω το δήμο και για να μην αφαιρέσω από κάποιον άλλο σύλλογο κάποια χρήματα που θα έπαιρνε από το δήμο, αναζήτησα υποστηρικτές της συνάντησης, βρήκα δύο εστιατόρια και έτσι ένα γεύμα στηρίζεται από το δήμο και τα άλλα δύο από εστιατόρια του νησιού. Επίσης, αρτοποιεία θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και θα έλεγα ότι ευαισθητοποιήθηκε πολύ ο κόσμος της Θάσου. Υπήρξαν άνθρωποι που άνοιξαν τα σπίτια τους και θα προσφέρουν δωμάτια, ώστε να προσφέρουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα να έρθουν και να συμμετάσχουν.

Α.Π.

Ποια είναι η Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου – Φιλιππίδου

Η Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου – Φιλιππίδου γεννήθηκε στη Βραζιλία, μεγάλωσε και κατοικεί στη Θάσο. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών (Πάντειο). Είναι τακτικό μέλος της ΕΛΒΕ και της ΑΙΕ ΑΜΟΡΟΖΑ, μέλος του «Καφενείου των Ιδεών» επίσης γράφει και για το περιοδικό «ΚΕΛΑΙΝΩ».

Παίρνει μέρος σε πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια. Το 1966 εκδίδει το βιβλίο «Ο Πρίνος συνεχίζει την Ιστορία του». Το 1988 τιμήθηκε από το Δήμο Θάσου με έπαινο για την πνευματική της καλλιέργεια. Το 1990 συνεργάζεται με τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό παρουσιάζοντας την εκπομπή «Μόνο για γυναίκες».

Το 2002 δημιουργεί μια άλλη πνευματική ομάδα «Το ραντεβού της Ψυχικής Ανάτασης». Γράφει παραμύθια και ποιήματα της δημοσιεύονται στον τοπικό τύπο. Έχει τιμηθεί από τους Γιατρούς του Κόσμου για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ. Να σημειωθεί ότι η κ. Διαμαντοπούλου – Φιλιππίδου έχει βραβευτεί σε πολλούς ποιητικού διαγωνισμούς

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.