«Φυσικο Περιβαλλον: πηγη εμπνευσης και υγειας»

Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, με ευθύνη του Γραφείου Αγωγής Υγείας διοργάνωσε εκδήλωση με τίτλο «Φυσικό Περιβάλλον: πηγή έμπνευσης και υγείας».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 12.45 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του 1ου Γενικού Λυκείου – 2ου ΕΠΑΛ και περιλάμβανε έκθεση φωτογραφίας και κείμενα που έγραψαν οι μαθητές από την εμπειρία της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα «Βουνό και Υγεία», που υλοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και τον Δημοτικό Οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης, μουσική, παντομίμα και έκθεση με έργα που ετοίμασαν οι μαθητές στο πλαίσιο προγράμματος αγωγής του καταναλωτή με θέμα την Ανακύκλωση.

Για την εκδήλωση μίλησε η Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Δώρα Λαδοπούλου η οποία αρχικά αναφέρθηκε στους στόχους του προγράμματος: «Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Όπως γνωρίζετε 21 Μαρτίου ήταν Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, 22 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Νερού, έτσι είπαμε να τα συνδυάσουμε όλα αυτά και να παρουσιάσουμε σήμερα τα προγράμματα αγωγής υγείας που έχουν σχέση με το φυσικό περιβάλλον και την υγεία. Συγκεκριμένα, παρουσιάζουμε το πρόγραμμα «Βουνό και Υγεία» που επτά χρονιά τώρα υλοποιούμε ως διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης σε συνεργασία με την Ομάδα Διάσωσης και μάλιστα τα τελευταία 2 χρόνια σε συνεργασία με τον Δ.Ο.Ν.Α. και τον Δήμο Κομοτηνής. Στο πρόγραμμα αυτό τα παιδιά συμμετέχουν σε εξορμήσεις στα βουνά της Ροδόπης, και όχι μόνο, και κάνουμε μαθήματα επιβίωσης – διαβίωσης. Στόχος αυτού του προγράμματος είναι τα παιδιά να έρθουν στη φύση, να αλλάξουν στάση ζωής να νιώσουν όμορφα με το φυσικό περιβάλλον, ν’ αφήσουν το μυαλό τους να ξεφύγει, να γαληνέψει η ψυχή τους» ενώ έπειτα εξέθεσε τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο του «Βουνό και Υγεία» με μεγάλη συμμετοχή μαθητών: «Η σημερινή έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες των παιδιών κατά τη διάρκεια των εξορμήσεών τους από τα βουνά της Ροδόπης αλλά και από την περιοχή της Ξάνθης και του Έβρου. Μάλιστα θα κληρωθούν 4 από τους φωτογράφους – μαθητές για να πάρουν ορειβατικά παπούτσια, προσφορά του Δ.Ο.Ν.Α.

Παράλληλα έχουμε και ένα μικρό κομμάτι έκθεσης με έργα του μαθητών που δούλεψαν το θέμα την ανακύκλωση. Γιατί για να μπορούμε να χαιρόμαστε το φυσικό περιβάλλον και συμβάλλει στην προαγωγή της υγειάς μας θα πρέπει να είναι και καθαρό, θα πρέπει να μεριμνούμε για αυτό.

Τέλος, έχουμε και μια δράση με το νερό. Πέρα από τις φωτογραφίες που έχουμε γι’ αυτό. Έχουμε και μια παντομίμα από το Γυμνάσιο Σαπών για τον κύκλο του νερού. Ενώ και το Μουσικό Σχολείο υλοποιεί πρόγραμμα με τίτλο «Μουσική – Φύση – Υγεία» και θα έχει ένα 30 λεπτό περίπου με τραγούδι για τη φύση».


Τέλος, η κ. Λαδοπούλου αναφέρθηκε στους συμμετέχοντες και τους διοργανωτές της εκδήλωσης: «Συμμετέχουν το 2ο,3ο και 4ο Γυμνάσιο, το Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών, το Γυμνάσιο Ξυλαγανής, το Γυμνάσιο Οργάνης, το 2ο και 3ο Γενικό Λύκειο, το 2ο ΕΠΑΛ, το Μουσικό Σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο ενώ έχουμε και μεμονωμένους μαθητές από το Ιεροσπουδαστήριο. Διοργανωτές της εκδήλωσης είναι ο Δ.Ο.Ν.Α., ο Δήμος Κομοτηνής και το Κέντρο Ευρωπαικής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής».

Ο.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.