Στα Αβδηρα με ακουσματα και εικονες της Μεσογειου

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις των «Δημοκριτείων», ενός θεσμού που κρατά χρόνια, έχουν εξελιχθεί σε κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για το Δήμο Αβδήρων.

Περιλαμβάνουν ποιοτικές εκδηλώσεις μουσικής, θεάτρου, Αρχαίου δράματος χορού, εικαστικών. Με τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις θεμελιώθηκε η ενεργός συμμετοχή των Δημοτών στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου και δημιουργήθηκε ένας σημαντικός πόλος έλξης πολλών επισκεπτών, που ο αριθμός τους αυξάνεται κάθε χρόνο και στοχεύει την γενικότερη πολιτιστική, κοινωνική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Έτσι και φέτος από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο 28 Ιουλίου στα Άβδηρα πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις «ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΑ 2007». Όπως τονίζει στο μήνυμά της η δήμαρχος Αβδήρων Εύα Τσακίρη «με ποικίλες εκδηλώσεις, θρησκευτικές, ιστορικές και καλλιτεχνικές φιλοδοξούμε και φέτος να προσφέρουμε μοναδικές στιγμές στο κοινό των «ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΩΝ», που εδώ και χρόνια διασκεδάζει, συγκινείται, ονειρεύεται και θυμάται μέσα από τη μαγεία της τέχνης και της παράδοσης στον γραφικό οικισμό των Αβδήρων.

Ο φετινός εορτασμός των «ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΩΝ» έχουμε τη χαρά να εμπλουτίζεται με το τριήμερο φεστιβάλ «Μεσογειακές Διαδρομές Πολιτισμού και Γεύσεων» που υποστηρίζεται από την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Ξάνθης, στο πλαίσιο του διακρατικού ευρωπαϊκού Προγράμματος (MIDA). Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί έκθεση μεσογειακών προϊόντων από Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο, Λίβανο, Τουρκία και θα λάβουν χώρα παράλληλες δραστηριότητες με στόχο την προβολή και προώθηση του μεσογειακού πολιτισμού της διατροφής και των γεύσεων».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2007

Ώρα 7.30μ.μ.

Εσπερινός στα ερείπια του Επισκοπικού Ναού ΠΟΛΥΣΤΥΛΟ, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2007

Ώρα 8.30π.μ.

«Το Ψωμί της Γαίας»

Τα υλικά είναι έτοιμα: προζύμι, μαγιά, σκαφίδι, πινακωτή, ιδρώτας, μεράκι… Οι γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών Αβδήρων, πρωταγωνίστριες στην ιεροτελεστία παρασκευής του ψωμιού. Παρακολουθώντας τα άξια χέρια τους θα έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε όλη την διαδικασία και να μάθουμε τα μυστικά της τέχνης κατασκευής του αληθινού παραδοσιακού ψωμιού. Φρεσκοψημένο και αχνιστό, θα το γευτούμε μόλις βγει από τον παραδοσιακό φούρνο, τυλιγμένοι στη θαλπωρή της ευωδιάς του.

Ώρα 7.00μ.μ.

Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Αβδήρων.

Ώρα 8.30μ.μ.

Περιφορά της εικόνας της Πολιούχου Αγίας Παρασκευής στον οικισμό των Αβδήρων.

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ

Ώρα 8.30π.μ.

Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Αβδήρων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ.

Ώρα 7.00μ.μ.

Πανηγυρικός Εσπερινός στο παρεκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονος, στο λιμάνι των Αβδήρων.

Ώρα 9.30μ.μ.

Κεντρική Πλατεία Αβδήρων. Είσοδος Ελεύθερη.

Συναυλία παραδοσιακής μουσικής με το μουσικό σχήμα «ΤΑ ΧΑΛΚΙΝΑ ΤΗΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ» του Αλέκου Ζώρα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ

Ώρα 8.30π.μ.

Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονος, στο λιμάνι των Αβδήρων.

Ώρα 8.30μ.μ. Κεντρική πλατεία Αβδήρων

Συναυλία Χορωδίας ΚΑΠΗ Αβδήρων

Συμπληρώνοντας μια πορεία πέντε χρόνων και με το ίδιο μεράκι για την μουσική, τα μέλη της χορωδίας του Κ.Α.Π.Η. Αβδήρων θα μας παρουσιάσουν και φέτος το πρόγραμμα τους με γνωστά ποιοτικά τραγούδια.

Ώρα 9.30μ.μ.: Κεντρική πλατεία Αβδήρων Είσοδος Ελεύθερη.

Συναυλία – αφιέρωμα στον Άκη Πάνου και τον Απόστολο Καλδάρα με το μουσικό σχήμα «ΑΥΤΟΙ & ΕΜΕΙΣ».



Ώρα 7.30μ.μ.

«Το Πανηγύρι των Κλόουν… με τον Κρόκο και Λίνο»

στο πάρκο της πλατείας των Αβδήρων, οι μικροί μας φίλοι θα έχουν τη χαρά και φέτος να τραγουδήσουν, να παίξουν και να ζωγραφίσουν, σε ένα πανηγύρι χαράς, γέλιου και ατελείωτου παιχνιδιού με την απολαυστική παρέα του ΚΡΟΚΟ και του ΛΙΝΟ.

Ώρα 9.30μ.μ.: Κεντρική πλατεία Αβδήρων Είσοδος ελεύθερη

Συναυλία με την Στέλλα Κονιτοπούλου

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

«Μεσογειακές Διαδρομές Πολιτισμού & Γεύσεων» στο πλαίσιο του Προγράμματος MIDA – «Μεσογειακές Πρωτοβουλίες – Ανάπτυξη στη Γεωργία»

Χρόνος: Πέμπτη 26, Παρασκευή 27 & Σάββατο 28 Ιουλίου 2007

Ώρες: 7.30μ.μ. – 22.30μ.μ.

Τόπος: Υπαίθριος χώρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αβδήρων.

«Η Αγία Παρασκευή»

Προϊόντα από χώρες της θάλασσάς μας, της Μεσογείου εκτίθενται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες των φετινών «Δημοκριτείων 2007» να πληροφορηθούν για αυτά καθώς και για τις περιοχές προέλευσής τους…Γευστικές διαδρομές σε Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο, Λίβανο Τουρκία, αλλά και μια ευκαιρία να γίνετε μάρτυρες της παρασκευής νοστιμότατου παραδοσιακού γλυκού – και φυσικά να το δοκιμάσετε!

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.