Ο χρυσος των Θρακων
Η εφημερίδα «Τα Νέα» στους Ορίζοντες δημοσιεύει ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ που αφορά σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη γειτονική Βουλγαρία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «τρία βαρύτιμα χρυσά περιδέραια και άλλα κοσμήματα του 2.300 π.Χ. αποτελούμενα από 15.000 χρυσές «χάντρες» και ελάσματα, που βρέθηκαν στο χωριό Ντάμπενε της Βουλγαρίας «προκαλούν» τον Θησαυρό του Πριάμου και γράφουν μια νέα σελίδα στην προϊστορία των ΝΑ Βαλκανίων».
Στη συνέχεια περιγράφεται η αφορμή και αφετηρία της ανασκαφής που θυμίζει περισσότερο κινηματογραφικό σενάριο. «Δυο νεαροί αρχαιολόγοι σταμάτησαν στο χωριό Ντάμπενε, 180 χλμ από τη Σόφια για να αγοράσουν τσιγάρα. Εκεί πρόσεξαν μια γυναίκα που φορούσε ένα πανέμορφο και πανάρχαιο χρυσό κολιέ. Τη ρώτησαν που το βρήκε και τους εξήγησε ότι το κολιέ ήταν δώρο του άντρα της που το βρήκε οργώνοντας στο χωράφι. Όπως αποκάλυψε η ανασκαφή (που συνεχίζεται) τα χρυσά περιδέραια προήλθαν από τους τάφους τριών τουλάχιστον πριγκίπων και πριγκιπισσών που έζησαν πριν από 4.300 χρόνια – είναι δηλαδή κατά 180 χρόνια νεότερα από το Θησαυρό του Πριάμου της Τροίας, με τα κοσμήματα του οποίου παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες. Αν και τα «θρακικά» μοιάζουν να είναι πιο απλουστευμένα».
Η επόμενη σκηνή της συνεχιζόμενης ανασκαφής παίζεται πλέον στο Εθνικό Μουσείο της Σόφιας με τα ευρήματα να εκτίθενται κοντά σ’ αυτά που αναδύθηκαν τα τελευταία χρόνια από αρχαιολογικές ανακαλύψεις.
Το ρεπορτάζ συνεχίζει με σημαντικές «χρυσές» ανακαλύψεις των τελευταίων 30 ετών. «Οι προϊστορικοί κάτοικοι (υπάρχουν θεωρίες για την ύπαρξη Πρωτο -Θρακών ήδη από το 3.200 π.Χ.) συνέλεγαν τον χρυσό από τα Καρπάθια και τα Σρέντνα Γκόρα, καθώς και από τα ποτάμια.
Τρεις χιλιάδες χρυσά αντικείμενα και κοσμήματα της 5ης χιλιετίας π.Χ. συνολικού βάρους έξι κιλών, που ήρθαν στο φως πριν από περίπου 30 χρόνια στα τεράστια προϊστορικά νεκροταφεία της Βάρνας κοντά στη Μαύρη Θάλασσα ανέτρεψαν τις θεωρίες για την πρώτη χρήση του χρυσού στην Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία. Τα κοσμήματα τα φορούσαν δε γεωργοί και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν λίθινα εργαλεία, δεν γνώριζαν τον τροχό και κατοικούσαν σε οικισμούς με διώροφα κτίρια».
Οι ιστορίες όμως με το χρυσό των Θρακών δεν σταματούν εδώ. Ένα μασίφ χρυσό προσωπείο από τη Σίπκα του 4ου αιώνα π.Χ., λίγο μικρότερο του φυσικού μεγέθους, που βρισκόταν πιθανόν στο σκήπτρο του Θράκη ηγεμόνα Σεύθι και ζύγιζε 690 γραμμάρια εντυπωσίασε πέρσι το κοινό για την ομοιότητα με τη νεκρή προσωπίδα του Αγαμέμνονα από τους τάφους των Μυκηνών, η οποία ζυγίζει μόλις 60 γραμμάρια και είναι χίλια χρόνια αρχαιότερή του. Το προσωπείο βρέθηκε μαζί μ’ ένα χρυσό στεφάνι που είχε παράσταση νίκης, ένα χρυσό κύπελλο κι ένα δαχτυλίδι σφραγίδα τα οποία έφεραν σημάδια επιρροής της ελληνικής τέχνης.
Δεδομένης της γεωγραφικής συνέχειας που οφείλεται στη γειτνίαση με τη Βουλγαρία ποιες είναι οι πιθανότητες ύπαρξης αξιόλογων ευρημάτων στην περιοχή της σημερινής Θράκης;
Μ.Α.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
