«Αναμεσα τρεις θαλασσες»
Στην κατάμεστη αίθουσα του Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης έγινε η επίσημη παρουσίαση του cd του Βασίλη Σερμπέζη με τίτλο «Ανάμεσα τρεις θάλασσες».
Δεκαέξι τραγούδια από διάφορες περιοχές της στεριανής Ελλάδας και της οροσειράς της Πίνδου, τρία ηπειρώτικα τραγούδια, τραγούδια ανέκδοτα σαρακατσάνικα, όπως επίσης και παλιά τραγούδια απ’ το γραμμόφωνο, τα οποία συγκέντρωσε το περασμένο καλοκαίρι ο κ. Β. Σερμπέζης, είναι το πλούσιο περιεχόμενο αυτού του έργου.
Ο τίτλος του έργου «Ανάμεσα τρεις θάλασσες» έγινε προς χάριν του μέτρου του στίχου από ένα τραγούδι που θα το συναντήσει κανείς σε πολλές περιοχές και σε πολλές πολιτισμικές ομάδες της Ελλάδας.
Το τραγούδι αυτό αναφέρεται στην κτίση της Κωνσταντινούπολης, κατά μια εκδοχή, τουλάχιστον, στην σαρακατσάνικη έκδοσή του, όπως μετέφερε ο κ. Βασίλης Σερμπέζης. Πιο συγκεκριμένα, «αναφέρεται στο γνωστό θέμα του Ήλιου και της Λυγερής που γίνεται τόσο όμορφη που καταφέρνει και βγαίνει και αντιπαραστέκεται τον Ήλιο. Για το λόγο αυτό η όμορφη κόρη, κατ’ επέκταση, η Πόλη, είναι εκείνη η οποία με την ομορφιά της λάμπει και θαμπώνει τους πάντες και τα πάντα, ακόμη και τον ήλιο. Αυτός ήταν και ο λόγος που μ’ έκανε να κυκλοφορήσω το έργο «Ανάμεσα τρεις θάλασσες».
Δεκαέξι τραγούδια από διάφορες περιοχές της στεριανής Ελλάδας και της οροσειράς της Πίνδου, τρία ηπειρώτικα τραγούδια, τραγούδια ανέκδοτα σαρακατσάνικα, όπως επίσης και παλιά τραγούδια απ’ το γραμμόφωνο ή ανέκδοτα, τα οποία συγκέντρωσε και γραμμοφώνησε το περασμένο καλοκαίρι ο κ. Β. Σερμπέζης, είναι το πλούσιο περιεχόμενο του παραδοσιακού αυτού έργου. Το cd αυτό κυκλοφόρησε την τελευταία εβδομάδα, μέσα από συλλογική δουλειά και συνεργασία: ηχογραφήθηκε στα Γιάννενα και επεξεργάστηκε τεχνικά ως προς τον ήχο του στο στούντιο «Μαγική Πυξίδα» των αδελφών Παγκοζίδη στην Κομοτηνή, ενώ την εικαστική του επιμέλεια είχε ο Χρήστος Σερμπέζης στην Αθήνα, γιος του Βασίλη Σερμπέζη.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε ο κ. Βασίλης Σερμπέζης για τη συνεργασία με τον σπουδαίο σολίστα του παραδοσιακού τραγουδιού Γρηγόρη Καψάλη. «Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που καταφέραμε επιτέλους και κάναμε μια συνεργασία με τον σπουδαίο σολίστα του παραδοσιακού μας τραγουδιού τον Γρηγόρη Καψάλη, ο οποίος είναι και ο πρώτος σολίστας κλαρινίτης, με τον οποίο ξεκίνησα στο Κέντρο «Η περίφημη Ψάθα» της Θεσσαλονίκης όταν ήμουν 18 χρονών φοιτητής στη Θεσσαλονίκη. Το 1978 τον χειμώνα ο Γρηγόρης Καψάλης βλέποντάς με στην πρώτη του ακρόαση μου κάνε χώρο να καθίσω στο πατάρι κι από τότε κατέβηκα μόνο όταν υπήρξε σοβαρή ανάγκη. Τιμώντας τον Γρηγόρη Καψάλη, την τεχνοτροπία του και την μεγάλη αγάπη και σεβασμό που έχω για εκείνον, γράψαμε αυτό το δίσκο και με ιδιαίτερη χαρά τον παρουσιάζουμε στο ευρύ κοινό της Ελλάδας».
Ο κ. Σερμπέζης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους συντελεστές της πραγμάτωσης του έργου, όλους τους μουσικούς που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση για να αποδώσουν μερικά τραγούδια ζωντανά. «Ευχαριστώ τους δυο συνεργάτες, τον Κυριάκο Κουβέντα που θα κάνει την επίσημη μουσικολογική παρουσίαση του έργου και τον παραγωγό του δίσκου τον Νίκο Βαζντέκη που ειδικά για τη σημερινή εκδήλωση ήρθε από τα Γιάννενα». Ενώ ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον δήμαρχο Κομοτηνής κ. Βαβατσικλή και την πρόεδρο της ΔΕΠΑΚ κ. Μενεσελίδου για την τιμή που του έκαναν να παρουσιάσει επίσημα το έργο του.
Η πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης κ. Σοφία Μενεσελίδου, μιλώντας για το αξιόλογο έργο του κ. Σερμπέζη, είπε ότι «είναι η δουλειά, η οποία είναι ιδιαίτερα αξιόλογη, η οποία αξίζει να προβληθεί όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά και σ’ όλη στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για τον τόπο μας το ότι υπάρχει και δραστηριοποιείται ένας άνθρωπος όπως ο Βασίλης Σερμπέζης στην περιοχή μας» ενώ ευχήθηκε αυτή η προσπάθεια να αποτελέσει ξεκίνημα για τον κ. Σερμπέζη και να ακολουθήσουν πολύ σημαντικές μουσικές καταθέσεις.
Ο κ. Κυριάκος Κουβέντας ο οποίος ανέλαβε την μουσικολογική παρουσίαση του έργου, διδάσκει παραδοσιακό βιολί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Ωδείο Αθηνών, ενώ έχει και μαθητές στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Παίζει σε πολλές εκδηλώσεις με τον κ. Βασίλη Σερμπέζη.
Με τα καλύτερα λόγια μίλησε για τον κ. Β. Σερμπέζη χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν από «τους πιο γνήσιους εκφραστές της σαρακατσάνικης παράδοσης και όχι μόνο, αλλά όλης της οροσειράς της Πίνδου. Ο Βασίλης είναι μοναδική φωνή και για την ποιότητά του, αλλά και για την ανθρωπιά που δείχνει. Μπορεί να περιέχει πάρα πολύ απ’ αυτό που ο κόσμος θέλει να πάρει, δηλαδή ικανοποιώντας τις απαιτήσεις ακολουθεί όλα τα ήθη και τα έθιμα της παράδοσης κανονικά. Είναι ένα πρόσωπο με πολλές δυνατότητες που τον έχουμε όλοι ανάγκη».
Ο παραγωγός του δίσκου κ. Νίκος Βαζντέκης, λάτρης του δημοτικού τραγουδιού δεν ασχολείται επαγγελματικά με τις παραγωγές, ενώ από τις λίγες παραγωγές που κάνει, όπως τόνισε ο ίδιος, τις κάνει «από αγάπη και μόνο» προτιμώντας τις «σωστές παραγωγές» στις οποίες αυτό που προσέχει «να είναι καθαρά δημοτικό το τραγούδι».
Πάνω από 35 χρόνια συνεργάζεται με τον Γρηγόρη Καψάλη, έχει καταγραφές σε βίντεο. «Έχω καταγράψει πάνω από 35 χρόνια το δημοτικό παραδοσιακό τραγούδι και αισθάνομαι ότι μπορώ να συμβάλλω κι εγώ για τη διατήρηση, αν και βλέπω ότι τελευταία υπάρχει μια στροφή του κόσμου, της νεολαίας ειδικά, στο γνήσιο παραδοσιακό τραγούδι».
«Ένας απ’ τους γνησιότερους παραδοσιακούς τραγουδιστές», έτσι χαρακτήρισε τον Βασίλη Σερμπέζη, ενώ ταυτόχρονα ευχήθηκε «κι άλλοι γραμματισμένοι άνθρωποι να ασχοληθούν και να αναδείξουν αυτό τον πλούσιο λαϊκό δημοτικό πλούτο που έχει ο κόσμος».
Μαρία Παπαδοπούλου
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
