Διατροφικη πολιτικη σε επιπεδο περιφερειας

Στο συμπέρασμα, ότι πρέπει να υπάρξει μια διατροφική πολιτική σε επίπεδο περιφέρειας, η οποία θα γνωστοποιήσει την αξία όλου αυτού του γαστρονομικού πλούτου για να της αποδώσουν την αξία που της χρειάζεται κατέληξαν οι γυναικείοι συνεταιρισμοί από όλη την Ελλάδα οι οποίοι συμμετείχαν σε ημερίδα με θέμα «Παραδοσιακή διατροφή, παρελθόν, παρόν και μέλλον» που διοργάνωσε το Σάββατο το απόγευμα στις 7 στις Φέρες ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Φερών, «Η Εκάβη».

Παρόντες στην ημερίδα η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης, κ. Χρύσα Μανωλιά, ως εκπρόσωπος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου, ο καθηγητής του Χαροκοπείου κ. Αποστολόπουλος, η καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αφροδίτη Παπαδάκη –Κλαυδιανού, ο δήμαρχος Φερών κ. Ούστογλου καθώς και γυναίκες από την Αράχωβα, τη Σπάρτη, τη Θεσσαλονίκη, τις Πρέσπες, τη Χαλκιδική, την Εύβοια, τις Σέρρες και τη Λέσβο, οι οποίες στον κάτω όροφο του δημαρχείου εξέθεσαν τα παραδοσιακά τους προϊόντα και παρουσίασαν τις δουλειές τους.

Στο καλωσόρισμά της η πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Νίτσα Μπάμπουρα ανέφερε ότι η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ παραδοσιακών προϊόντων γυναικείων συνεταιρισμών από όλη την Ελλάδα και του προγράμματος Equal, βάσει του οποίου έχει δημιουργηθεί σύμπραξη στην οποία συμμετέχει και ο συνεταιρισμός «Εκάβη». Συμμετέχουν επίσης το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Χαροκόπειο καθώς και η Ένωση Γυναικείων Συνεταιρισμών.

Στον χαιρετισμό της η κ. Μανωλιά, ανέφερε ότι το θέμα της ημερίδας έχει μία διπλή δυναμική. Πρώτα, γιατί αγγίζει το θέμα των γυναικείων συνεταιρισμών και δεύτερον γιατί αγγίζει το θέμα της διατροφής και μάλιστα της παραδοσιακής. Κάνοντας αναδρομή στα πρώτα χρόνια της ανάπτυξης των γυναικείων συνεταιρισμών στα μέσα του ΄80 τόνισε ότι ήταν συνυφασμένο με τη γυναικεία χειραφέτηση, «γιατί ήταν ένας χώρος μέσα στον οποίο η γυναίκα μπορούσε να εκφρασθεί, να συνεργασθεί, να δημιουργήσει, να νοιώσει αυτοπεποίθηση και ικανοποίηση από αυτή τη δημιουργία, να έχει ένα εισόδημα, να νοιώθει ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Ο δρόμος για τους γυναικείους συνεταιρισμούς δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Σήμερα, οι γυναικείοι συνεταιρισμοί μέσα από δύσκολους δρόμους συνεχίζουν να υπάρχουν. Το μέλλον είναι μπροστά τους και μάλιστα όταν ασχολούνται με το δεύτερο δυναμικό κομμάτι, αυτό της παραδοσιακής διατροφής». Κατά την κ. Μανωλιά το κομμάτι αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας. Χαρακτήρισε δε συγκριτικό πλεονέκτημα της Θράκης τις παραδοσιακές γεύσεις, «είναι ζωντανές, καθώς είναι πολυπολιτισμική η περιοχή μας και νομίζω ότι αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα δεν πρέπει να το αφήνουμε να πάει χαμένο. Εδώ ο ρόλος των γυναικών είναι καθοριστικός». Η κ. Μανωλιά κατέληξε με την ευχή να τραβήξουν οι γυναικείοι συνεταιρισμοί μπροστά και σ΄ αυτή την κατεύθυνση, εφόσον η Θράκη έχει χαρακτηρισθεί γαστρονομικό κέντρο των Βαλκανίων και η Κομοτηνή γαστρονομική πρωτεύουσα, γεγονός που αποτελεί ένα κλειδί προς τον τομέα αυτό.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο δήμαρχος Φερών κ. Ούστογλου καθώς και ο καθηγητής του Χαροκοπείου κ. Αποστολόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάπτυξη, τις τελευταίες δεκαετίες, του γυναικείου συνεταιριστικού κινήματος το οποίο χαρακτήρισε «το μοναδικό υγιές στην Ελλάδα τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα και γενικότερα τις περιοχές της ελληνικής υπαίθρου», εν αντιθέσει προς το αγροτικό κίνημα το οποίο όπως είπε, ενώ πάει καλά στην Ευρώπη στην Ελλάδα δεν πάει καλά. Χαρακτήρισε ευτύχημα το γεγονός της δημιουργίας Ένωσης Αγροτοτουριστικών Συνεταιρισμών αλλά και της συμμετοχής των συνεταιρισμών σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ώστε να δημιουργούν διακρατικές συνεργασίες, όπως το πρόγραμμα Equal, το οποίο, όπως είπε, έχει αναπτύξει δύο σημαντικές συνεργασίες τόσο με το κρατίδιο του Αμβούργου και την Πορτογαλία, τις οποίες αναπτύσσει, ώστε κάποια στιγμή να επέλθει μία ισχυρή δικτύωση των γυναικείων συνεταιρισμών. Τέλος εξέφρασε την ανάγκη στήριξης της αγροτικής οικογένειας «από την πολιτεία και από τα προγράμματα ώστε να είναι ο συνδετικός κρίκος για την ανάδειξη των τοπικών κοινωνιών».

Από την πλευρά της η καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στο Τμήμα Γεωπονίας, κ. Αφορδίτη Παπαδάκη Κλαυδιανού αναφέρθηκε στο στόχο του προγράμματος Equal που όπως είπε «είναι η προώθηση και η διάδοση των παραδοσιακών προϊόντων, η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, η προσαρμοστικότητα στις νέες τεχνολογίες και η εμπορία των προϊόντων και των υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου».

Στο θέμα της Μεσογειακής διατροφής αναφέρθηκε στην ομιλία της η τμηματάρχης στη Διεύθυνση Α.Ο.Ο. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μαρία Γκιζδιμίδου, η οποία όπως είπε έχει γίνει παγκόμια αποδεκτή ως πρότυπο υγιεινής διατροφής.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποδέχεται ότι η σωστή και η Μεσογειακή Διατροφή έχουν κάτι κοινό: μειωμένα περιστατικά ασθενειών της καρδιάς και του κυκλοφοριακού στους λαούς της Μεσογείου και συστήνει ως υγιεινότερο τρόπο διατροφής αυτών που στηρίζεται στην κατανάλωση λαχανικών, οσπρίων και φρούτων, στην προτίμηση του ελαιολάδου ως προστιθέμενου λιπιδίου, στην επιλογή δημητριακών και προϊόντων τους που έχουν υποστεί περιορισμένη επεξεργασία, στην μετρημένη κατανάλωση κρασιού κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Πολύ σημαντικό είναι ότι η Μεσογειακή διατροφή είναι γευστική βγαλμένη από την πολιτιστική παράδοση αιώνων, βιωμένη σαν τρόπος ζωής».

Η κ. Γκιζδιμίδου αναφέρθηκε στο θέμα της ποιότητας και της ασφάλειας των προϊόντων ώστε να μπορούν να συναγωνιστούν αυτά των πιο σύγχρονων βιομηχανικών τροφίμων, θέματα που όπως είπε πρέπει να απασχολήσουν πρωταρχικά κάθε επιχείρηση. Τόνισε επίσης το θέμα της νομικής κατοχύρωσης ώστε να προστατευθούν τα παραδοσιακά προϊόντα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό αλλά και για να αποκτήσουν εμπορικά σήματα αναγνωρίσιμα από τους καταναλωτές.

Συνοψίζοντας την σπουδαιότητα της Μεσογειακής διατροφής η κ. Γκιζδιμίδου τόνισε ότι κάθε σχεδιαζόμενη κίνηση και πολιτική θα πρέπει «να ενσωματώσει και να σεβαστεί τα ήθη τα έθιμα, τις παραδόσεις που αποτελούν πολύτιμη κληρονομιά η οποία θα πρέπει να διαφυλαχθεί και να αξιοποιηθεί. Επίσης να κατοχυρώσει τα προϊόντα.

Η χρησιμοποίηση του ονόματος για πολλά και διαφορετικά προϊόντα προκαλεί προβλήματα τόσο στους καταναλωτές όσο και στη λειτουργία της αγοράς. Για αυτό θα πρέπει να γίνει μελέτη και καταγραφή της ιστορικής και λαογραφικής ταυτότητας των ελληνικών προϊόντων και της εθνικής μας κουζίνας, τα οποία κινδυνεύουν να χαθούν λόγω των αλλαγών στον τρόπο ζωής».

Στην ομιλία της η ιδρύτρια και διευθύντρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης στην Αλεξανδρούπολη Αγγέλα Γιαννακίδου με θέμα «Παραδοσιακή Διατροφή στη Θράκη «μεταξύ των άλλων σημείωσε «Η ελληνική γη είναι σημαντική. Η γη όμως της Θράκης είναι ευλογημένη και όπως βεβαιώνουν οι ειδικοί, εξακολουθεί να έχει την καλύτερη απόδοση σε ποιότητα και ποσότητα.

Πρέπει να υπάρξει διατροφική πολιτική στο επίπεδο περιφέρειας, πρέπει να συνεργασθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για να αναδείξουμε μέσα από διάφορες οπτικές και προσεγγίσεις τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα των γεύσεων της Θράκης στη διάσταση του χρόνου από την αρχαιότητα ως σήμερα αλλά και του χώρου όπως προσδιορίζεται μέσα από τις διάφορες κοινωνικές ομάδες. Πρέπει να κάνουμε μια συστηματική έρευνα –καταγραφή όχι μόνο για μια έκδοση βιβλίου αλλά για να αποτελέσει αυτή η βάση τη μαγιά για να ζυμωθούν οι παλιές εμπειρίες με τις νέες απαιτήσεις. Να προκύψουν και νέα προϊόντα που θα σέβονται το βασικό κώδικα της κουζίνας, θα αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα και θα κατοχυρώνουν τη νοστιμιά.

Μαγειρική δεν είναι η φλυαρία ,είναι ο σεβασμός των υλικών». Και κατέληξε «Υπάρχουν προοπτικές, πρέπει όμως να γίνει σωστή πληροφόρηση πρώτα των ανθρώπων μας για να επαναπροσδιορίσουν το θέμα διατροφής. Να μάθουν, να γνωρίσουν και να δώσουν αξία οι ίδιοι πρώτα στα τοπικά τους προϊόντα, να πληροφορηθούν ,να ενημερωθούν και να καθοδηγηθούν σωστά όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτό το θέμα».

Στην ημερίδα μίλησε και ο κοινωνιολόγος και συγγραφέας Μιχάλης Χαραλαμπίδης ο οποίος αναφέρθηκε στην γαστρονομική και αρχιτεκτονική αναγέννηση και κάλεσε τους συνεταιρισμούς να γίνουν αρχαιολόγοι και να ανακαλύψουν την παράδοση.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.